ANSVSA a acordat amenzi de peste un milion de lei în industria alimentară, doar în ianuarie

0
Publicat:

 Inspectorii sanitari veterinari au dat amenzi de aproape un milion de lei în industria alimentară în urma controalelor efectuate în perioada 5 februarie - 16 februarie, ca urmare a neregulilor constatate şi a încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor.

foto bancnote lei
ANSVSA a acordat amenzi de aproape un milion de lei doar în luna februarieFoto: Shutterstock

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în perioada menţionată, au fost efectuate 768 de controale în unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Ca urmare a neregulilor constatate şi a încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor, s-au aplicat 109 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 935.100 de lei.

Totodată, au fost emise 7 ordonanţe de suspendare a activităţii, 13 ordonanţe de interzicere a activităţii şi s-a dispus măsura de reţinere oficială/ sechestru pentru o cantitate de 509 kg de produse alimentare.

În urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli, dintre care menţionăm: depozitarea şi etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; dificultăţi pentru demonstrarea trasabilităţii produselor finite; deficienţe privind întreţinerea spaţiilor de producţie; depozitarea şi funcţionarea în spaţii neaprobate sanitar veterinar; lipsa carnetelor de sănătate pentru personal; lipsa contractului pentru efectuarea operaţiunilor DDD; nerealizarea programului de autocontrol.

De asemenea, au fost prelevate 91 de probe din produse culinare gata de consum, în vederea determinării criteriilor microbiologice de siguranţa alimentelor, cu rezultat conform sau aflate în curs de evaluare.

Conform sursei citate, controalele au vizat evaluarea cerinţelor de igienă şi de siguranţa alimentelor a spaţiilor, facilităţilor şi echipamentelor destinate pentru prepararea mesei în incinta unităţilor de tip catering autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare şi/sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

„La baza acestor acţiuni de control a stat principiul asigurării unui nivel înalt de protecţie a sănătăţii consumatorilor, având în vedere riscul pe care îl reprezintă prepararea şi livrarea produselor culinare (alimente gata pentru consum - mâncăruri gătite, salate, sosuri, etc) către colectivităţi mari de consumatori, inclusiv către categoriile de persoane vulnerabile (copii de vârstă preşcolară, elevi, vârstnici, persoane cu dizabilităţi, persoane spitalizate, etc)”, se menţionează în comunicat.

Inspectorii ANSVSA vor sancţiona toţi operatorii economici care nu respectă normele şi cerinţele de igienă pentru a preveni apariţia riscurilor privind siguranţa alimentară, precizează sursa citată. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite