Ansaldo, companie care a realizat primele lucrări la reactoarele de la Cernavodă, este aproape de a fi vândută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ansaldo a construit unităţile 1 şi 2 de la Cernavodă
Ansaldo a construit unităţile 1 şi 2 de la Cernavodă

Conglomeratul industrial italian Finmeccanica poartă discuţii pentru vânzarea companiei Ansaldo Energia, scrie Reuters. Sud-coreenii de la Doosan Heavy Industries vor să cumpere un pachet majoritar la societate, însă Alessandro Pansa, directorul general al Finmeccanica, a avut mai multe întâlniri cu oficiali guvernamentali şi cu reprezentanţi ai băncii de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP), pentru păstrarea companiei sub control italian.

Astfel, CDP ar trebui să preia controlul Ansaldo şi să ofere ulterior o cotă minoritară către Doosan, dacă grupul coreean va dori o astfel de ofertă.

Doosan a anunţat săptămâna trecută că este în tratative cu Finmeccanica pentru preluarea Ansaldo Energia, însă nu s-a ajuns la vreo decizie finală.

Un fond deţinut de CDP s-a arătat anterior interesat în preluarea unui pachet de acţiuni la Ansaldo Energia, companie care produce turbine pe gaz, componente nucleare, generatoare şi angajează 75.000 de oameni în întreaga lume, din care 3.000 în Italia.

Finmeccanica are acum 55% din Ansaldo Energia, restul fiind deţinut de americanii de la First Reserve. Reuters scrie că Finmeccanica a ajuns la un acord cu Doosan, potrivit căruia întreaga companie Ansaldo Energia este evaluată la 1,2 -1,4 miliarde de euro.

Grupul Finmeccanica, care are activităţi îndeosebi în industriile de apărare şi aerospaţială, a avut de înfruntat opoziţia forţelor politice atunci când a mai dorit să vândă din active. Statul italian deţine 30% din grupul Finmeccanica.

Ansaldo încheia în 1981, împreună cu General Electric, un acord cu statul român pentru partea clasică a Unităţii 1 de la Cernavodă. În 1991, autorităţile române mai încheiau un contract, împreună cu consorţiul AECL-Ansaldo pentru realizarea reactorului 1. Acesta a fost terminat în 1996. Ulterior, în 1998, Ansaldo Nucleare şi AECL semnează un contract şi pentru realizarea unităţii 2.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite