ANRE urmează să elimine taxa de licențiere și reduce tariful pentru operatorii de distrubuție de energie

0
Publicat:

ANRE vrea să elimine taxa de licențiere, în condițiile în care un solicitant de licență plătea un tarif pentru a fi analizat dosarul și încă unul când se elibera licența, a afirmat, joi, într-o conferinţă de specialitate, preşedintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, George Niculescu. 

foto calculator manual
ANRE elimină taxa de licențiere și reduce tarifele pentru operatori

„Taxa de analiză dosare de licenţiere. Exista această taxă la nivelul autorităţii de reglementare. Practic, un solicitant de licenţă plătea pe de o parte o taxă pentru a fi analizat dosarul şi încă o taxă atunci când se elibera licenţa. Consider că această taxă este inutilă din moment ce pentru eliberarea licenţei sau autorizaţiei respective oricum se trece prin procesul de analiză a dosarului. Am decis, împreună cu colegii din autoritate, să eliminăm această dublă taxare pentru acelaşi lucru, venind în întâmpinarea celor care solicită astfel de licenţe/acreditări de la ANRE”, a menţionat Niculescu.

De asemenea, ANRE redus tariful pe care-l percepea pentru operatorii de distribuţie şi operatorii de transport energie electrică.

Autoritatea de reglementare practica un tarif de 0,1% pentru activităţile licenţiate de furnizare, iar pentru activitatea de distribuţie de energie electrică practica un tarif de 0,2%. Am considerat că este normal să uniformizăm aceste tarife - şi nu în sensul de a-l creşte pe cel de 0,1%, să-l dublăm la 0,2%, ci în sensul de a-l scădea pe cel practicat operatorilor de distribuţie şi, atunci, am redus acest tarif pe care noi îl practicăm la 0,1%”, a adăugat preşedintele ANRE.

Potrivit acestuia, impactul este undeva de 6 milioane de lei pe an la nivelul veniturilor autorităţii de reglementare. George Niculescu a subliniat că este o cheltuială în plus pe care operatorii de distribuţie o fac, cheltuială care speră să nu se regăsească în „tarifele de distribuţie pe care le vor practica”.

Colegii de la monitorizare investiţii şi tarife vor analiza dosarele, să vedem dacă aceste componente de cheltuieli scad în concordanţă cu scăderile practicate de către Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei. Bugetul autorităţii este un buget corect alcătuit. Renunţarea la aceste venituri nu vor impacta în niciun fel activitatea desfăşurată de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei”, a mai spus şeful ANRE.

El a subliniat că este pentru prima data când autoritatea scade tarifele şi nu le creşte.

„Vom analiza pe bugetul viitor ce ajustări putem să mai facem. Dacă este cazul - şi bugetul ne permite - vom umbla şi pe viitor la aceste tarife”, a susţinut George Niculescu

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite