ANPC verifică furnizorii de energie: Amenzile sunt de până la 50.000 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
curent bani energie electrica

ANPC a controlat în ianuarie a.c. 37 de furnizori de energie electrică şi gaze naturale, descoperind că doi dintre aceştia nu au aplicat deloc regulile privind compensarea şi plafonarea justificând că nu au apărut normele.

„În cazul furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale, amenzile ce pot fi aplicate sunt de până la 50.000 de lei. Vă vom anunţa când va fi gata Raportul Public, vă vom spune pe cine am amendat”, a spus preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Principalele declaraţii:

Am primit o mulţime de reclamaţii din partea consumatorilor

V-am dat două exemple de neconcordanţe din partea furnizorilor de energie. Unii dintre ei au aplicat reducerea (compensarea) dar pe preţul fără TVA

Controalele sunt încă în desfăşurare.

„In urma reclamatiilor consumatorilor si a sesizarii publice facute de dl ministru al energiei, in 6 ianuarie am demarat controale la toti furnizorii de energie electrica si gaze. Pana in momentul de fata au fost controlati 37 de operatori economici cu unul sau mai multe puncte de lucru in toata tara unde au fost depistate neconcordante legate de legea de compensare si plafonare a preturilor. As vrea sa dau doua exemple relevante. Doi mari operatori economici au emis facturi pe noiembrie fara a aplica plafonarea sau compensarea preturilor, mentionand faptul ca au intarziat normele de aplicare a legii. De asemenea, au calculat noile preturi pornind de la valoarea lor fara TVA. Sa propus incetarea de practici comerciale incorecte in acest caz. Controalele se vor intensifica in toata tara la absolut toti furnizorii.

Am constatat ca o intrebare frecventa a consumatorilor este ce facem atunci cand primim o factura neconforma. In primul rand ne adresam furnizorului respectiv pentru a solutiona pe cale amiabila acest litigiu. Acolo unde nu exista intelegere, consumatorul se poate adresa ANPC si va primi un raspuns cu celeritate.

Operatorii economici care incalca legea risca de la avertisment pana la amenda de 50.000 de lei si masuri complementare de refacere a facturilor”, a declarat Culeafă.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite