ANALIZĂ Rapiţa, vedetă şi în anul 2017?

0
0

Rapiţa a fost o cultură vedetă în 2016, datorită preţurilor mari pe care le-a avut în piaţă, iar conform pieţei bursiere, preţurile rapiţei vor fi mai mici în 2017, arată o analiză a bursei cerealelor realizată de Vasile Topac, co-fondator AgroGo, platforma de tranzacţionare online a cerealelor şi inputurilor.

Potrivit analizei, anul trecut, rapiţa a ajuns la preţuri record pentru ultima perioadă, cotaţiile de la bursa MATIF Paris — cea mai reprezentativă pentru regiune — depăşind valoarea de 1.900 lei/tonă. Chiar dacă preţul primit în piaţă locală a fost unul puţin mai mic, după cum se poate vedea în graficul de mai jos, acesta a fost foarte bun, fiind mult mai mare faţă de preţul din sezoanele precedente.

„Acest lucru a făcut ca suprafaţa semănată cu rapiţă în România, în acest sezon, să fie cea mai mare de după anul 2010, ajungând la peste 460.000 de hectare în 2017, faţă de 412.000 în 2016. Deşi a trecut printr-o iarnă dificilă, în cele mai multe regiuni din ţară, rapiţa a răzbit destul de bine — încă nu ştim exact efectul valului de frig şi al zăpezii din luna aprilie”, arată autorul analizei.

Potrivit lui, dacă sezonul acesta producţia va fi una decentă, tot ce mai aşteaptă fermierii este un preţ bun. Vor fi însă preţurile din acest sezon similare cu cele din sezonul trecut?

pret rapita foto agrogo.ro

Cotaţiile futures (cu termene de livrare în viitor) de la bursa MATIF ne arată că, în prezent, rapiţa se tranzacţionează în jurul valorii de 1.800 lei/tonă pentru livrarea în luna mai 2017.

Dacă ne uităm însă la luna august — următoarea lună de livrare disponibilă la MATIF, după mai — vedem că preţul este de doar 1.650 lei/tonă; vezi curba futures din graficul de mai jos. „Când spun doar 1.650, nu mă refer la faptul că preţul este mic, neprofitabil, ci din contră. În mod normal, acest preţ ar trebui să asigure, în continuare, o rată de profit bună pentru fermieri. Dacă preţul se menţine însă la acest nivel, va fi simţitor mai mic faţă de sezonul trecut”, mai spune autorul.

cotatie rapita foto agrogo.ro

Potrivit lui, această scădere nu ar fi una anormală, dat fiind faptul că sezonul trecut a fost unul de vârf în materie de preţuri la rapiţă.

Tot cotaţiile futures ne arată că, şi în sezonul următor (2017-2018), preţul rapiţei este văzut de către traderi la un nivel mai mic faţă de cel din sezonul actual. Acest lucru poate avea diverse cauze, printre care ar putea fi suprafaţa cultivată mai mare, stocurile mari sau o nevoie mai mică în industrie.

În concluzie, chiar dacă preţurile cu livrare în prezent sunt încă mari, cele pentru livrare în vara lui 2017 sunt ceva mai mici, la fel şi cele din sezonul 2017-2018.

Rămâne de văzut cum vor evolua preţurile în luna mai. Este recomandat ca persoanele direct interesate de preţurile cerealelor să urmărească, în plus faţă de preţurile spot (din prezent), şi cotaţiile din viitor. Este bine ştiut faptul că preţurile futures se schimbă în fiecare zi. Nimeni nu poate garanta că preţul va rămâne la un anumit nivel, de aceea este bine să le verificăm regulat.

AgroGo, platforma de tranzacţionare online a cerealelor şi inputurilor, oferă o alternativă simplificată a burselor de mărfuri şi sprijină astfel fermierii români, prin încurajarea concurenţei cumpărătorilor în piaţă. Mai mult, AgroGo este singura platformă din România pe care se pot tranzacţiona cereale la disponibil sau la termen.

AgroGo a fost creat cu scopul de a reduce riscurile şi a creşte profitul fermierilor, procesatorilor şi chiar al traderilor. Platforma oferă informaţiile necesare pentru luarea deciziilor în vânzarea şi cumpărarea de cereale (preţuri la zi, analize, grafice, ştiri etc.), şi permite tranzacţionarea într-un mod organizat a produselor agricole. Preţurile cerealelor sunt obţinute de la principalele burse internaţionale (MATIF - Paris, CBOT/CME - Chicago ş.a.) şi sunt completate de datele obţinute de la Ministerul Agriculturii, portul Constanţa, precum şi de la traderii parteneri, platforma AgroGo prezentând cele mai multe surse de preţuri din ţară actualizate periodic. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri