Analiştii îşi menţin anticipaţiile sumbre pentru situaţia macroeconomică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încrederea în economie a analiştilor Chartered Financial Analyst România (CFA) s-a deteriorat, şi luna trecută, ei aşteptându-se la o depreciere a leului în următoarele 12 luni, la creşterea inflaţiei şi la majorarea dobânzilor bancare.

În luna mai 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut faţă de luna anterioară cu 8 puncte până la valoarea de 41,5 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 25,1 puncte).

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 90% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7046, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7603. 

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (mai 2019/mai 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,58%.

Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), 92,5%, şi respectiv 87,5% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Astfel rata medie a ROBOR cu scadenţă de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,45%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţă de 5 ani este de 5,03%. Ca urmare, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate dobânzi real negative.

Începând cu luna mai 2018, în cadrul sondajului au fost adăugate două noi întrebări şi anume:

Cum consideră participanţii la sondaj evoluţia primei de risc de ţară a României în următoarele 12 luni, precum şi valoarea anticipată pentru un orizont de 12 luni pentru prima de risc de ţară a României, prima de risc măsurată prin valoarea CDS în USD pentru scadenţă de 5 ani. În cadrul acestui exerciţiu, peste 87% dintre participanţi anticipează o majorare a primei de risc de ţară, iar valoarea medie anticipată a acesteia este de 112 bps (creştere de aproximativ 20 bps faţă de valoarea actuală).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite