Analiştii CFA: Opinie unanimă că leul se va deprecia. Până când vom simţi efectele pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii CFA România estimează unanim că leul se va deprecia în următoarea perioadă şi va ajunge la 5 lei peste 12 luni, estimând că durata impactului economic al coronavirusului se va resimţi puternic până în trimestrul III al anului 2021.

În luna septembrie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut faţă de luna anterioară cu 1,0 puncte până la valoarea de 34,3 puncte, (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 13,2 puncte).

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 96% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), neexistând nicio opinie de apreciere a leului. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9284, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este pactic 5 lei pentru un euro (4,9996) (în condiţiile în care anticipaţiile individuale au variat între 4,8700 şi 5,2500). 

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (octombrie 2021/octombrie 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,87%.

Este de remarcat că 64% anticipează majorarea primei de risc (măsurată prin CD) a României în următoarele 12 luni.

Din luna aprilie a acestui an, în cadrul sondajului au fost adăugate şi întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale, iar rezultatele pentru luna septembrie 2020 relevă:

-        Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenţilor (52%) anticipează că acesta se va resimţi puternic până în trimestrul III al anului 2021;

-        Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 7,9%;

-        Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este -4,5%;

-        Rata şomajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 6,0%.

-        Adoptarea modalităţii de muncă remote are un caracter permanent (consideră 56% dintre participanţii la sondaj).

-        Impactul utilizării extensive a muncii remote asupra închirierii de spaţiu de tip «office» va fi de lungă durată (câţiva ani), consideră 52% dintre participanţi sau chiar permanent (consideră 40% dintre participanţii la sondaj).

-        Utilizarea extensivă a muncii remote are un impact de creştere a cererii de proprietăţi rezidenţiale (consideră 52% dintre participanţii la sondaj).

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a fost lansat de Asociaţia CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipatiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepţia grupului de analişti din comunitatea CFA din România privind evoluţia pieţelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor şi riscurilor, cât şi un indicator fundamental de prognoză privind evoluţiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor şi inflaţiei.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite