Amenda de 77 de milioane de euro impusă BEH pentru neacordarea accesui la un gazoduct românesc a fost anulată

0
Publicat:

Tribunalul Uniunii Europene a anulat hotărârea Comisiei Europene împotriva Bulgarian Energy Holding (BEH), care a fost amendat cu 77 de milioane de euro în 2018 pentru încălcarea standardelor de concurență pe piața europeană. 

gazoduct
Tribunalul UE a anulat o amendă de 77 de milioane de euro acordată BEH Foto: Shutterstock

Instanța a constatat că Comisia Europeană nu a demonstrat în mod corespunzător că grupul BEH a abuzat de poziția sa dominantă pe piața furnizării de gaze naturale din Bulgaria prin refuzul de a oferi terților acces la gazoductul românesc 1, care, la acea vreme, transporta gaze naturale în principal.

Cazul a fost intentat de BEH după ce Comisia Europeană a răspuns unei plângeri depuse de „Overgas”. Plângerea arăta că filialele BEH „Bulgargaz” și „Bulgartransgaz” au împiedicat concurenții să aibă acces la infrastructura vitală de gaz, privându-i astfel de consumatori de furnizorii de alegere.

Tribunalul Uniunii Europene a declarat, cu toate acestea, că nu este evident că incapacitatea de a accesa gazoductul românesc „se află la originea dificultăților cu care se confruntă terții care doresc să aibă acces la gazoductul menționat pentru a furniza gaze din Rusia către Bulgaria”.

Astfel, toate neregulile pe care ”Bulgartransgaz” le-ar fi putut comite ipotetic în legătură cu rețeaua de transport de gaze și cu depozitul de gaze de la Chiren nu pot constitui o încălcare a normelor de concurență ale Uniunii, întrucât nicio companie nu ar putea intra pe piața bulgară a gazelor, fără a avea acces la gazoductul românesc 1”, se arată în decizia anunțată miercuri.

Tribunalul a acceptat, de asemenea, că Comisia nu a dat grupului BEH posibilitatea de a-și dezvolta pe deplin poziția cu privire la infracțiunea de care este acuzată și, astfel, i-a încălcat dreptul la apărare.

În 2018, Comisia Europeană a decis că BEH a blocat accesul la rețeaua internă de transport de gaze a Bulgariei, la depozitul de gaze din Chiren și la singura conductă de import de gaze din Bulgaria de la acea vreme, care era rezervată în totalitate de către holding. Încălcarea a avut loc între 2010 și 2015. Astfel, concurenții companiei de stat nu au putut intra pe piața de furnizare angro de gaze, ceea ce a asigurat o poziție aproape de monopol pentru Bulgargaz, potrivit deciziei Comisiei, în prezent anulată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite