Noul gazoduct Grecia - Bulgaria deschide ușa pentru noi rute de aprovizionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua conductă de gaze naturale Grecia -Bulgaria a intrat în funcțiune, marcând un pas important în direcția renunțării acestei țări și a altora la dependența de importurile de energie din Rusia.

Conducte de gaze cu robineți
Gazoductul Grecia - Bulgaria

Conducta de 182 de kilometri se conectează la gazoductul Trans-Adriatic, care furnizează gaze naturale din Azerbaidjan. Inițial, se preconizează că interconectorul Grecia - Bulgaria va furniza până la 3 miliarde de metri cubi de gaz pe an, dar ar putea fi extinsă la până la 5 miliarde de metri cubi în viitor.

10 țări europene speră că prin noua instalație de gaze să scape de gazele ruseşti. Construit între Komotini din Grecia și Stara Zagora din Bulgaria, interconectorul, care are momentan o capacitate de 3 miliarde de metri cubi, asigură României accesul la Conductă Trans-Anatoliană de Gaze Naturale.

De ce este atât de important gazoductul Grecia - Bulgaria

În afară de gaze azere, prin conductă ar putea fi transportate şi cantităţi din Israel şi Cipru. Şi tot pe această cale am putea beneficia şi de gaze lichefiate, prin terminalul plutitor elen de la Alexandroupolis.

România ar putea spera la importuri care să acopere 10% din consumul nostru pe timp de iarnă, iar gazele ar putea ajunge mai departe și în Ungaria.

Proiectul a fost conceput pentru prima dată în 2009, când Rusia a oprit unilateral tranzitul de gaze prin Ucraina, lăsând Bulgaria și alte țări din regiune fără gaze timp de aproximativ o săptămână.

Proiectul a devenit și mai important la sfârșitul lunii aprilie, când Moscova a întrerupt livrările de gaze către Bulgaria după ce Sofia a respins cererea de a plăti livrările în ruble rusești.

Der Leyen: Gazoductul schimbă situația securității energetice pentru Europa

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a aflat la Sofia cu această ocazie, a declarat că gazoductul Gas Interconnector Grecia-Bulgaria va contribui la limitarea capacității Moscovei de a exercita presiuni asupra membrilor Uniunii Europene și a altor țări.

Această conductă schimbă situația securității energetice pentru Europa. Acest proiect înseamnă libertate”, a declarat von der Leyen.

Livrările de gaze naturale din Azerbaidjan către Bulgaria vor rupe strânsoarea puternică a gazului rusesc în regiune”, a declarat Mitsotakis. Premierul elen a îndemnat UE să se opună „șantajului rusesc” în privința gazelor.

Directorul bulgar al proiectului, Teodora Georgieva, a declarat că noua conductă va permite Bulgariei să contribuie la furnizarea de gaze „către Balcanii de Vest” și „să asigure aprovizionarea Moldovei și Ucrainei”.

Interconectorul pune în valoarea proiectul BRUA

Evenimentul de punere în funcțiune a fost găzduit de președintele bulgar Rumen Radev și au participat președintele azer Ilham Aliyev și premierul grec Kyriakos Mitsotakis, precum și președinții Serbiei și Macedoniei de Nord.

La ceremonie a participat și prim-ministrul român Nicolae Ciucă.

Prin acest Interconector, practic, se realizează punerea în valoare a proiectului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) și, totodată, ne ajută, la rândul nostru, să sprijinim Republica Moldova și Ucraina prin cantitățile de gaz care pot fi transportate prin acest coridor”, a spus el.

În acest moment pot să dau asigurări că avem cantitățile necesare de gaz, iar țara noastră nu va suferi în iarna 2022-2023 de lipsa gazului”, a mai spus Ciucă, la Sofia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite