Ambiguitățile Codului Fiscal: Cetățenii riscă să aibă pensiile private impozitate cu până la 20% din 2024

0
Publicat:

Noul Cod Fiscal are anumite ambiguități, care creează premisele impozitării progresive a câștigurilor de capital din fondurile de pensii private, asimilate în mod eronat cu pensiile de serviciu, după cum arată datele colectate de Asociația Pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

foto teancuri de monede așezate crescător spre un borcan cu monede etichetat cu inscripția „pensie”
Cetățenii riscă să aibă pensiile private impozitate cu până la 20% din 2024

Potrivit datelor APAPR, începând cu data de 1 ianuarie 2024, pensiile private, cunoscute drept Pensiile Pilonul II obligatoriu și Pilonul III Facultativ, au fost asimilate în mod eronat cu partea necontributivă a pensiilor de serviciu, cunoscute public și ca pensii speciale, menționează un comunicat de presă al instituției.

Astfel, în loc de impozitarea plăților din fondurile de pensii private cu cota normală de 10%, așa cum se face în prezent și precum la pensiile plătit din sistemul public, de la data de 1 ianuarie 2024 regismul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive de până la 20%, aplicabil câștigurilor de capital, care este cel mai nefavorabul dintre toate produsele de economisire sau investire din România.

La acest moment, baza de impozitarea pentru Pilonul II și Pilonul III este suma întreagă plătită de fondurile de pensii private, adică o cotă de impozit de 10%, iar de la 1 ianuarie 2024, cetățenii care achită aceste fonduri de pensii riscă să fie impozitați doar pentru câștigurile de capital, conform Legii 309/2022, adică cu o cotă de impozit de 10%, 15% sau 20%, conform Legii 282/2023 care vizează pensiile speciale.

Aplicarea acestor prevederi ar fi injust de penalizatoare pentru participanții la fondurile de pensii private și beneficiarii plăților, astfel că APAPR a demarat, în dialog instituțional cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Ministerul Finanțelor Publice (MFP), procedurile pentru clarificarea cât mai urgentă a acestei ambiguități legislative”, se mai menționează în comunicatul de presă remis de APAPR.

Astfel, Asociația Pentru Pensiile Administrate Privat din România solicită public modificarea prin Ordinanță de Urgență a Guvernului a Codului Fiscal, care să aducă clarificări pentru Articolul 100 și Articolul 101, pentru a oglindi în mod corect diferența dintre principiul contributiv care guvernează prin excelență pensiile private și cel necontributiv al pensiilor speciale. În esență, APAPR solicită menținerea cotei actuale de impozitare de 10% în locul aplicării cotelor de 15% sau 20%.

Miza acestei necesare clarificări legislative constă în plăți de miliarde de lei anual către sute de mii de români, nivelul plăților realizate de fondurile de pensii private fiind în creștere exponențială. Până în prezent, toate fondurile de pensii (Pilonul II și Pilonul III) au făcut plăți în valoare totală de peste 2,36 miliarde de lei către aproape 210.000 de beneficiari. Doar pe Pilonul II, plățile sunt estimate să ajungă la 1 miliard de lei în 2023, aproape cât suma de 1,1 miliard de lei plătită în cei 15 ani din perioada 2008-2022, iar ritmul de creștere exponențial este estimat să continue și anii următori. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite