Alimentele s-au scumpit enorm, ajungând la cel mai mare nivel din iulie 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
scumpiri aşlimente bani supermarket hipermarket

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în februarie, pentru a noua lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel din iulie 2014, a anunţat, joi, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În februarie, acest indice a crescut până la 116 puncte, de la o valoare de 113,2 puncte în ianuarie (o cifră revizuită uşor în jos faţă de valoarea iniţială de 113,3 puncte).

Recoltele de cereale pe plan global sunt în grafic pentru a atinge un nivel record în 2020, a informat FAO, adăugând că datele preliminare indică o nouă creştere a producţiei în 2021.

În februarie, preţurile la cereale au înregistrat o creştere cu 1,2%, după ce preţul sorgului pe pieţele internaţionale a urcat cu 17,4%, datorită achiziţiilor semnificative din China. Preţul grâului s-a menţinut în mare parte stabil, în timp ce au crescut preţurile la porumb şi orez.

fao 2

Preţul la grâu a urcat cu 6,8% în ianuarie, datorită cererii globale solide şi a majorării taxei la exporturile de grâu rusesc, anunţată de oficialii de la Moscova, a informat FAO.

Luna trecută, preţul zahărului a crescut cu 6,4%, iar preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 6,2%, la cel mai ridicat nivel din aprilie 2012.

Preţurile la lactate s-au majorat cu 1,7% în februarie, iar preţul cărnii cu 0,6%, pe fondul reducerii importurilor de carne de porc de către China.

Conform noilor estimări ale FAO, producţia mondială de cereale în sezonul 2020 va fi de 2,761 miliarde tone, faţă de 2,744 miliarde tone cât estima anterior, datele reprezentând o creştere de 1,9% faţă de sezonul precedent. Această revizuire reflectă creşterea cu 7,5 milioane de tone a producţiei globale estimate la grâu, în urma datelor publicate recent de autorităţile din Australia, UE, Kazahstan şi Rusia.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite