Alimentele s-ar putea ieftini în Franța. Reducerea, cerută de supermarketuri producătorilor

0
Publicat:

Alimentele s-ar putea ieftini în Franța la viitoarele negocieri având în vedere că marile grupuri de supermarketuri au cerut deja producătorilor de alimente să opereze reduceri de până la 5%.

Coș de culoare roșie plin cu alimente într-un supermarket
Supermarketurile din Franța au cerut producătorilor să reducă prețurile. Foto Shutterstock

Grupurile de supermarketuri din Franţa ar putea cere reduceri de preţuri cu 2% până la 5% de la producătorii de alimente în viitoarele negocieri anuale, a declarat miercuri şeful retailerului Les Mousquetaires parlamentarilor, în cadrul unei mese rotunde, scrie Reuters.

Retailerii francezi au criticat giganții de bunuri de larg consum precum Unilever și Nestle pentru creșterea prețurilor despre care spun că sunt nejustificate. Guvernul a făcut presiuni și asupra producătorilor de bunuri de larg consum pentru a reduce prețurile.

Costurile mai scăzute ale materiilor prime și energiei înseamnă că producerea alimentelor și a altor bunuri de consum este mai puțin costisitoare, a spus președintele Les Mousquetaires, Thierry Cotillard, iar prețurile convenite în negocieri ar trebui să reflecte acest lucru.

Probabil ar trebui să putem cere ca marile grupuri (bunuri de larg consum) să reducă prețurile cu între 2% și 5%”, a spus el.

Cotillard a spus că afacerile grupului din Portugalia au reușit să negocieze prețuri mai mici cu firmele de bunuri de larg consum, deoarece discuțiile de preț acolo nu se limitează la o fereastră anuală. Les Mousquetaires operează în Portugalia sub bannerul Os Mosqueteiros.

Solicitarea noastră, de a putea negocia pe tot parcursul anului ca prietenii noștri din Portugalia și Spania, ne pare perfect legitimă”, a spus Cotillard.

Franța, care are reglementări care dictează o fereastră anuală pentru negocierile privind prețurile - de la 1 decembrie la 1 martie - ia în considerare o lege care ar duce negocierile, urmărind ca discuțiile să înceapă în curând și să se încheie până pe 15 ianuarie.

Vă cerem, în relația pe care o avem cu grupurile de bunuri de larg consum, să aveți încredere în noi și să ne lăsați să negociem”, a declarat Alexandre Bompard, CEO-ul Carrefour (CARR.PA), parlamentarilor.

CEO-ul Systeme U, Dominique Schelcher, și copreședintele E Leclerc, Philippe Michaud, au fost, de asemenea, chestionați de parlamentari, în cadrul unei comisii parlamentare pentru afaceri economice.

Mai mulți parlamentari i-au chestionat pe directori cu privire la cumpărarea de alianțe în Europa - pe care unele supermarketuri le folosesc pentru a negocia în comun cu firmele de bunuri de larg consum - întrebându-le dacă le permit comercianților cu amănuntul să se sustragă reglementărilor franceze privind prețurile. Senatul Franței a declarat anterior într-un raport că astfel de alianțe permit comercianților cu amănuntul să eludeze legea franceză.

Michaud a negat că alianțele de cumpărare permit comercianților cu amănuntul să evite legea franceză.

Cumpărăm ca grup, nu pentru a sustrage vreo lege, ci pentru a avea suficientă putere împotriva producătorilor”, a spus el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite