Alex Şerban, românul care are linie directă cu NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alex Serban este consilierul amiralului James Stavridis
Alex Serban este consilierul amiralului James Stavridis

Cu o carieră care se împarte între business şi geopolitică, Alex Şerban tocmai a devenit consilierul amiralului John Stavridis, comandantul suprem al forţelor aliate. Ce lecţii a învăţat de la cei mai puternici oameni ai lumii?

Când vrei să dai un telefon Europei, pe cine trebuie să suni? Întrebarea istorică a lui Henry Kissinger și-a găsit, de curând, răspunsul: pe Herman Van Rompuy, actualul președinte al UE. Dar când vrei să dai un telefon la cartierul general NATO din Europa, ce număr formezi? Al amiralului James Stavridis, comandantul suprem al forțelor aliate. Din ianuarie anul acesta, românul Alex Șerban are linie directă cu oficialul NATO, pentru că este membru în comitetul de consilieri al acestuia.

De aproape 20 de ani, cariera lui Alex Şerban se află într-o permanentă echilibristică între geopolitică și business. Când nu îl sfătuiește pe cel mai puternic lider militar al Europei, Șerban consiliază, prin firma de PR și Public Affairs Șerban&Musneci Associates, aproape 20 de companii multinaționale din domeniul telecomunicațiilor, al apărării, al energiei sau al bunurilor de larg consum.

LECȚIA LUI WALESA.

Emigrat în Statele Unite împreună cu familia la vârsta de 11 ani, Alex Șerban și-a început cariera într-un domeniu în care conviețuiau deopotrivă politica și economia: jurnalismul. Din 1992 până în 1997, pe atunci proaspătul absolvent de științe sociale a realizat zeci de interviuri pentru revista americană „Leaders", stând față în față cu diplomați, CEO de corporații și chiar șefi de stat precum Lech Walesa.

Preşedintele polonez a fost și cel care l-a pus pentru prima oară în încurcătură, abordând două subiecte care nu aveau nicio legătură cu geopolitica: femeile și... căsătoria. „Aveam de ales: să mă blochez și să trec la altă întrebare sau să mă angajez în discuție și să-mi permit să fac o glumă", îşi aminteşte românul. A ales cea de-a doua variantă și a învățat prima lecție de jurnalism, pe care o aplică cu succes și în business: oricât de bine îți faci „temele", fii mereu pregătit să ai o surpriză.

Interviurile l-au pregătit pentru etapa de boardroom, când trebuia să lucreze direct cu diverși CEO sau să-i consilieze în relația cu ambasadori și miniștri. Perioada „Leaders" i-a format un bagaj temeinic de cunoștințe, dar și unul de povești de viață. „Când îi spui unui om de afaceri argentinian că l-ai cunoscut pe președintele Carlos Menem, ai găsit deja un punct comun de plecare", explică Șerban.

În 1998, Alex Șerban a schimbat țara, continentul și industria, întorcându-se în România ca Director de Corporate Affairs şi Advisor de CEO al Connex, o companie tânără - cu media de vârstă 29 de ani - aflată pe atunci la stadiul de greenfield. Experiența Connex a fost și primul contact cu o lume a afacerilor care avea prea puține în comun cu Manhattanul, dar care i-a demonstrat că, indiferent câtă experiență de viață ai aduna, nu trebuie să consideri că le-ai văzut sau le-ai învățat pe toate.

Citiţi mai multe despre modul în care think-tankurile ar putea ajuta mediul de afaceri din România să colaboreze cu actorii instituţionali şi despre rolul businessului în lupta contra terorismului în numărul 25 al revistei Forbes România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite