Alertă privind produsele dezinfectante: Unele fac mai mult rău decât bine. Cum le puteţi identifica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii români de dezinfectanţi trag un semnal de alarmă în contextul creşterii semnificative a numărului cazurilor de coronavirus, atrăgând atenţia că pe piaţă există prodfuse care fac mai mult rău decât bine.

Producătorii fac apel la autorităţi, comercianţi şi clienţi, să evite produse neautorizate care, pe lângă faptul că nu asigură o protecţie reală, pot reprezenta un adevărat pericol pentru sănătate.

Deşi în ultima vreme au avut loc ample controale în scopul depistării produselor falsificate şi a comercianţilor ilegali, există în continuare pe piaţă produse care aduc atingere sănătăţii publice.

Printre acestea se află produse dezinfectante provenite în special din import care nu întrunesc toate condiţiile de calitate şi protecţie sanitară prevăzute de legislaţia europeană în materie.

Potrivit producătorilor, aceşti dezinfectanţi, care reprezintă un pericol real pentru sănătatea publică, sunt uşor de identificat după câteva elemente simple – produsul este lipicios, lasă dâre pe recipienţii în care este stocat şi se usucă mai greu pe mâini. În plus, poate crea senzaţia de încălzire a mâinilor sau poate da iritaţii.

,,Pe lângă faptul că nu au descrieri în limba română, marea majoritate a acestor produse prezintă abateri extrem de grave de la normele europene de etichetare a produselor chimice, respectiv nu au pe etichetă pictograme specifice pentru avertizarea consumatorilor cu privire la toxicitate şi inflamabilitate. Mai mult de atât, există produse care nu au prevăzut un sistem de închidere de siguranţă pentru copii, care să înlăture riscul ingestiei substanţei. Astfel de produse au ajuns pe piaţă cu acte care nu reflectă produsele comercializate’’, afirmă Constantin Danciu, director de dezvoltare Grande Gloria Production, compania care produce în România dezinfectanţii Hygienium, exportaţi în 24 de ţări din întreaga lume.

Pericolul folosirii dezinfectanţilor 

În prezent, multe firme şi instituţii publice au ales să folosească soluţii dezinfectante ,,no name’’, fără niciun fel de autorizare, doar pentru că preţul este unul foarte mic.

,,Folosirea acestor produse în spaţiile publice, în magazine, spaţii industriale şi birouri, în loc să ajute la prevenirea pandemiei COVID, creează şi mai multe probleme, pentru că, indirect, contribuie la extinderea numărului cazurilor de îmbolnăviri’’, afirmă reprezentantul Hygienium.

Pe de altă parte, producătorii români de dezinfectanţi remarcă şi faptul că există firme, inclusiv din rândul celor care lucrează cu publicul, care folosesc dezinfectanţi contrafăcuţi în recipienţi de branduri consacrate.

Dincolo de faptul că prejudiciază imaginea şi produsele firmelor autorizate, producătorii trag un semnal de alarmă privind riscul folosirii unor astfel de soluţii. 

Într-o analiză lansată recent de Frames & Hygienium, experţii afirmau că, din păcate, multe dintre firmele şi instituţiile publice din România ignoră sau tratează superficial pericolul generat de coronavirusul COVID – 19. 

Astfel s-a ajuns ca numărul companiilor cu cazuri de îmbolnăvire se crească semnificativ, iar pericolul, dincolo de cel sanitar, este ca business-urile să intre în blocaj, cu consecinţe majore pe lanţurile economice. 

,,Există lacune serioase în privinţa utilizării soluţiilor de protecţie sanitară. Chiar dacă au acces la produse de calitate, sunt multe cazurile în care acestea sunt folosite incorect, fapt care le scade din eficienţă şi creşte riscul îmbolnăvirilor’’, afirmă experţii.

Folosiţi numai produsele autorizate

Producătorii români de dezinfectanţi au început demersurile pentru înfiinţarea unei asociaţii care să le reprezinte interesele, ,,Protejăm România’’, şi lansează un apel public prin care solicită comercianţilor şi populaţiei să folosească numai dezinfectanţi autorizaţi de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit reprezentanţilor producătorilor, în România, în prezent, este dificil pentru un producător care respectă toate standardele, care obţine autorizarea Ministerului Sănătăţii, să concureze cu producătorii şi comercianţii ilegali, care vând la preţuri mici unor clienţi care, din păcate, tratează cu inconştienţă pericolul utilizării acestor produse.

Companiile fac apel la Ministerul Sănătăţii şi la celelalte autorităţile competente să joace un rol mai activ în acest sector, pe întregul lanţ, de la import/producţie la distribuţie. 

,,Este nevoie, în plus, de o accelerare a procedurilor de acreditare a produselor româneşti, pentru că birocraţia reprezintă, în prezent, o mare provocare’’, afirmă reprezentanţii companiilor. 

Producătorii români îşi anunţă disponibilitatea de a dezvolta, împreună cu autorităţile, un laborator special care să acrediteze produsele vândute pe piaţa românescă, inclusiv pe cele venite din import.

Campanie de conştientizare

Producătorii şi comercianţii de dezinfectanţi, reuniţi în asociaţia patronală ,,Protejăm România’’, au pus bazele unei campanii publice de conştientizare a măsurilor de protecţie sanitară în scopul limitării pandemiei. 

,,Dezvoltăm o platformă de training în domeniul asigurării soluţiilor de protecţie sanitară şi încercăm să reunim, pe o hartă virtuală, toate companiile acreditate care vin şi oferă astfel de soluţii. De asemenea, vrem să inventariem toate business-urile din România, mai ales din HORECA, care respectă toate măsurile de siguranţă sanitară şi pe cele care au nevoie de sprijin pentru a evita pericolul îmbolnăvirilor’’, afirmă iniţiatorii.

Totodată, companiile au început demersurile pentru dezvoltarea unei platforme de colaborare al cărei scop principal îl constituie revitalizarea industriei chimice din România.

,,Vrem să construim un ecosistem de business capabil să asigure întregul necesar de produse dezinfectante pentru ţara noastră şi export. Hygienium vinde deja în 24 de ţări din întreaga lume şi, împreună, vrem să conlucrăm pentru dezvoltarea unei oferte competitive de produse de siguranţă sanitară made in Romania’’, afirmă Danciu.

Potrivit producătorilor, România are resursele economice şi umane capabile să dezvolte o industrie de profil la standarde europene. 

,,Împreună cu autorităţile şi experţii din domeniul sanitar, pe baza fondurilor europene aflate la dispoziţia României, ţara noastră are şansa de a construi rapid un sistem de protecţie sanitară de ultimă generaţie, care să includă produsele şi serviciile necesare care să-i asigure un răspuns prompt şi eficace în cazul apariţiei unor crize sanitare de tipul pademiei COVID’’, a mai declarat expertul Constantin Danciu.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite