Ajutorul acordat Ucrainei poate fi în pericol din cauza dificultăților din Uniunea Europeană

0
Publicat:

Țările din Europa se confruntă cu proteste din cauza problemelor economice, în timp ce oficialii americani pun la îndoială sprijinul pentru Kiev, notează Newsweek.

Proteste în Cehia. Foto: Arhiva Adevărul
Proteste în Cehia. Foto: Arhiva Adevărul

După cum notează ziarul, „țările din Europa se confruntă cu proteste din cauza problemelor din economie, în timp ce oficialii din Statele Unite pun întrebări despre sprijinul pentru Ucraina”. Întrebarea este dacă acest lucru va fi suficient pentru a pune capăt ajutorului, subliniază publicația.

Profesor la Universitatea din Michigan, decan asistent pentru cercetare, John Chorciari, într-un interviu pentru Newsweek, a remarcat că UE intenționează să ofere Ucrainei 18 miliarde EUR în 2023, deoarece asistența ar putea întâmpina dificultăți și ar putea duce europenii într-o situație în care ar nu prea au de ales. El a amintit că Ungaria și-a exprimat disponibilitatea de a oferi asistență Ucrainei prin canale bilaterale, pentru a nu lansa mecanismul de împrumut extern al UE. "Germania și alți jucători cheie nu ar dori să lase alte țări din UE să dezlege atât de ușor, care au trecut atât de ușor pe canale bilaterale. Cu toate acestea, dacă în continuare  condițiile continuă să se înrăutățească în Ucraina, s-ar putea să nu aibă de ales", a spus expertul.

În același timp, în Statele Unite, potrivit unui sondaj realizat în septembrie, „mai mult de jumătate dintre respondenți au susținut eforturile diplomatice de a pune capăt războiului, în timp ce 47% au declarat că susțin asistența militară doar dacă aceasta este însoțită de eforturi diplomatice”. relatează revista...

Alți analiști intervievați de Newsweek notează că, cu cât conflictul din Ucraina continuă, cu atât este mai mare cererea de încheiere a acestuia printr-o înțelegere diplomatică. În acest sens, publicația indică recenta demonstrație de masă de la Praga împotriva creșterii prețurilor la energie, declarații ale conducerii maghiare că țara lor nu este pregătită să susțină noi sancțiuni împotriva Rusiei, probleme economice din Grecia.

În același timp, revista citează și o serie de opinii ale experților că, deși unitatea Uniunii Europene în acordarea de asistență Ucrainei rămâne puternică, țările UE există o cerere de sprijin suplimentar pentru Kiev. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite