AFIR selectează primele proiecte de investiții în agricultură cu fonduri nerambursabile

0
Publicat:

Primele proiecte de investiţii în agricultură pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) în noua programare financiară deschisă în 2023 au fost selectate în vedere finanţării prin PS PAC 2027, a anunţat joi instituţia.

foto teanc de bancnote de 50 și 100 de lei
AFIR selectează proiectele de investiții în agricultură cu fonduri nerambursabile Foto: Shutterstock

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selecţie lunare pentru cererile de finanţare depuse în prima etapa de sesiune a intervenţiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 - 2027 (PS PAC 2027)”, se menţionează într-un comunicat al AFIR.

Astfel, în luna noiembrie 2023, tinerii fermieri din zona montană au depus 372 de cereri de finanţare însumând solicitări de 26,04 milioane de euro.

După finalizarea evaluării lunare de către AFIR, au fost selectate pentru a primi finanţare 338 de tineri fermieri cu cereri de finanţare în valoare de 23.660.000 de euro. Pentru zona montană pragul de calitate aferent primei etape de sesiune a fost de 85 de puncte”, se mai precizează în comunicat.

De asemenea, în prima etapă de depunere derulată în noiembrie 2023, AFIR a primit online pentru componenta naţională 6 cereri de finanţare depuse de tinerii fermieri prin DR-30 în valoare de 420.000 de euro, din care, în urma procesului de evaluare, au fost selectate pentru a primi finanţare 4 cereri în valoare de 280.000 de euro.

„Precizăm că pragul de calitate lunar a fost de 85 de puncte. Reamintim că sprijinul financiar prin intermediul acestei intervenţii este 100% nerambursabil, în valoare de 70.000 de euro/ proiect şi se acordă tinerilor fermieri a căror solicitare de finanţare a fost declarată eligibilă şi selectată pentru finanţare în baza condiţiilor de eligibilitate şi a criteriilor de selecţie publicate în Ghidul solicitantului”, spun reprezentanţii AFIR.

Fondurile pentru tinerii fermieri se acordă în baza unui Plan de afaceri, sub formă de sumă forfetară, în două tranşe - o tranşă de 75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanţare şi a doua tranşă de 25% din cuantumul sprijinului, în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăşi trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol şi struguri de masă, de la semnarea Contractului de finanţare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite