Afacerile din industrie au scăzut în luna mai cu 1,8%, iar comenzile noi s-au redus cu 2,3%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cifra de afaceri din industrie s-a redus în luna mai cu 1,8% faţă de luna precedentă, dar a crescut cu 5,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce comenzile noi din industria prelucrătoare s-au redus cu 2,3% faţă de luna aprilie şi au crescut cu 6,4% comparativ cu luna mai din 2015, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna mai, doar afacerile din industria energetică au înregistrat o creştere, cu 4,7%, faţă de luna aprilie, în timp ce toate celelalte grupe au consemnat o scădere – bunuri intermediare (-2,3%), bunuri de capital (-3,4%), bunuri de folosinţă îndelungată (-1,9%) şi bunuri de uz curent (-1,8%). Faţă de aceeaşi lună din 2015, cifra de afaceri din industria bunurilor de folosinţă îndelungată a consemnat un avans de 23,1%, ce a bunurilor de capital – cu 12,4%, iar cea a bunurilor de uz curent – cu 10,3%. În schimb, afacerile din industria energetică s-au redus în mai faţă de aceeaşi lună a anului trecut cu 15,6%, iar din industria bunurilor intermediare – cu 0,3%, potrivit datelor publicate de INS. 

În primele cinci luni din acest an, afacerile din industrie au crescut cu 4,5%, faţă de perioada ianuarie-mai 2015, pe fondul avansului consemnat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi în industria bunurilor de capital. 

În ceea ce priveşte comenzile noi din industria prelucrătoare, care au scăzut în mai cu 2,3% faţă de aprilie, pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la bunurile de folosinţă îndelungată (3,7%) şi la bunuri intermediare (0,6%), în timp ce comenzile noi pentru bunurile de capital au scăzut cu 4,1%, iar pentru bunurile de uz curent cu 3,4%. 

Comenzile noi din industrie au crescut în primele cinci luni din acest an cu 4,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, pe fondul avansului de aproape 20% consemnat de industria bunurilor de folosinţă îndelungată, mai arată datele INS. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite