Un director din Nuclearelectrica a fost numit şef al Companiei Naţionale a Uraniului de către Ministerul Energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
nuclearelelectrica reactoarele 3 4 5 cernavoda foto Adevarul

Romeo Urjan, membru în consiliul de administraţie al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), a fost desemnat de board în funcţia de director general al societăţii, a anunţat luni Ministerul Energiei.

Romeo Urjan a ocupat, în perioada mai 2015 - noiembrie 2016, poziţia de director al direcţiei tehnice şi securitate nucleară în cadrul Nuclearelecrica, societatea care administrează cele două reactoare nucleare de la Cernavodă.

Ministerul Energiei susţine că CNU are nevoie de un proces temeinic de eficientizare şi restructurare care să conducă la menţinerea ciclului nuclear integrat.

Romeo Urjan este expert în operare, construcţie şi punere în funcţiune de capacităţi nucleare, securitate nucleară şi programe de pregătire. 

Compania Naţională a Uraniului se află într-o situaţie economico-financiară dificilă, iar la începutul lunii octombrie, Guvernul a aprobat un ajutor de salvare pentru CNU în limita sumei de 62 milioane de lei, pentru o perioadă de şase luni.

În 5 noiembrie, societatea a intrat în posesia primei tranşe din împrumut, în valoare de 47,2 milioane de lei.

Guvernul a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută alocarea sumei de 101.426 lei pentru aplicarea, în cursul acestui an, a unor măsuri de protecţie socială pentru 332 de salariaţi disponibilizaţi de la Compania Naţională a Uraniului (CNU).

Fondurile se alocă din bugetul asigurărilor de şomaj pe anul 2016, pentru plata venitului lunar de completare de care vor beneficia persoanele disponibilizate de la societate.

Compania Naţională a Uraniului estimează pentru acest an pierderi de 101,3 milioane lei (22,5 milioane euro), potrivit proiectului privind bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei.

Compania preconizează venituri totale de 43,5 milioane lei, la cheltuieli totale de 144,8 milioane lei. Societatea estimează pentru sfârşitul acestui an plăţi restante de 5,2 milioane lei.

CNU a fost înfiinţată în 1997 şi are în administrare resursele minerale de uraniu din România. Compania Naţională a Uraniului este singurul furnizor din România de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2), care constituie materia primă pentru fabricarea combustibililui nuclear necesar funcţionării centralei de la Cernavodă.

CNU se confruntă cu dificultăţi financiare grave din cauză că, începând cu anul 2011, compania de stat nu a mai beneficiat de subvenţii şi din cauză că exploatările la zăcămintele din Bihor şi Banat s-au oprit.

Un alt factor care a cauzat situaţia dezastruoasă în care CNU se află este blocarea proiectului privind demararea exploatării la perimetrul de uraniu de la Tulgheş-Grinţieş, judeţul Neamţ.

În plus, Nuclearelectrica a reziliat în decembrie 2015 contractul cu Compania Naţională a Uraniului, deoarece preţul cerut de CNU a fost mult mai mare decât preţul de piaţă şi cu 76% mai mare decât preţul agreat prin contract în 2014.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite