Reacţia lui Dan Adamescu la anunţul ASF privind falimentul Astra: Ne vom lupta în justiţie. Este o agresiune împotriva capitalului românesc

Reacţia lui Dan Adamescu la anunţul ASF privind falimentul Astra: Ne vom lupta în justiţie. Este o agresiune împotriva capitalului românesc

Adamescu controlează Astra Asigurări prin două firme, The Nova Group Investments ( 72,75%) şi Epsilon Estate Provider (27,01%)

Omul de afaceri Dan Adamescu, care deţine Astra Asigurări, spune că se va lupta în justiţie pentru a salva compania de la faliment şi acuză Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) că „a avut grijă“ să nu primească nicio ofertă pentru cumpărarea societăţii de către alţi asigurări.

„Vom arăta în instanţă cu probe, atât noi ca acţionari cât şi compania, că nu este cazul falimentului. Noi avem un plan de restructurare cu injecţie de capital făcut chiar în urma a ceea ce ne-a propus KPMG, fostul administrator al companiei“, a spus Adamescu, citat de Zf.ro.
 
El spune că era pregătit să vină cu 450 de milioane de lei la capitalul companiei şi că decizia ASF de a retrage autorizaţia şi de a cere falimentul este abuzivă.
 
„Mi-a luat 12 ani să pun Astra pe picioare, companie care a fost «jefuită» chiar înainte de privatizarea din 2000, iar acum ei au distrus-o. Totul a început în februarie 2014, când s-a constatat un necesar de capital de 52 milioane de lei, dar ASF nu a venit la mine să ceară banii, ci a pus-o direct sub administrare specială. Pe de altă parte, când apare un necesar de capital în cazul firmelor străine de asigurări, ASF discută majorări de capital, negociază. Ei habar nu au ce va fi, în ce s-au băgat. Vor fi mii, zeci de mii de oameni care vor veni să îşi ceară banii şi nu vor avea de unde să le dea. Nu au o organizare, Fondul va termina banii în patru luni!“, a acuzat Adamescu.
 
După ce Mişu Negriţoiu, şeful ASF, a acuzat ieri că „lăcomia acţionarilor“ a fost cauza intrării în faliment a Astra, Adamescu a spus că nu a primit nicio ofertă pentru că „au avut grijă“ cei din ASF să nu fie astfel de oferte.
„Nu am primit nici o ofertă, pentru că «au avut grijă» cei de la ASF să nu fie astfel de oferte.  De fapt ASF a decis să ceară intrarea în faliment acelei mai mari companii cu capital românesc având pe masă oferta mea şi strategia de relansare. Astra este o companie viabilă, pentru că deşi a fost lovită din toate părţile de un an şi jumătate, a rezistat, clienţii au subscris în continuare. E o minune că a supravieţuit în aceste condiţii. În nici o ţară oficialii nu atacă marile companii cu capital local, ci dimpotrivă. Astfel de companii sunt de importanţă strategică, sunt chiar salvate dacă e necesar, aşa cum s-a întâmplat în criză în Occident“, a spus Adamescu.

Consiliul ASF a decis ieri intrarea Astra Asigurări în faliment, plata daunelor urmând să fie preluată de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Anterior, acţionarii majoritari ai Astra, firmele The Nova Group Investments ( 72,75%) şi Epsilon Estate Provider (27,01%), controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, au transmis că vor să aducă banii necesari în companie, dar în două etape, până în septembrie 2016, solicitând totodată ASF să retragă administrarea specială, precum şi limitarea activităţii de subscriere aplicată din luna mai.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: