O companie românească cu tradiţie de peste 120 de ani vinde linia de profile de tâmplărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare producător român de materiale de construcţii a anunţat că vinde linia de business profile de tâmplărie către Dynamic Selling Group, producător şi distribuitor de profile pentru tâmplărie termoizolantă.

„TeraPlast, compania-mamă a Grupului TeraPlast, anunţă vânzarea liniei de business Profile de tâmplărie către Dynamic Selling Group, producător şi distribuitor de profile pentru tâmplărie termoizolantă. 

Decizia vine ca urmare a strategiei companiei TeraPlast de a-şi dezvolta business-ul în alte zone de activitate. Transferul va fi realizat după obţinerea avizului Consiliului Concurenţei”, a anunţat compania.

TeraPlast s-a aflat în discuţii cu două companii – liderul mondial în domeniu şi producătorul român Dynamic Selling Group. În urma negocierilor, tranzacţia s-a concretizat cu grupul românesc, la o valoare de aproximativ 4,5 milioane de euro, care va fi ajustată la momentul transferului în funcţie de nivelul capitalului de lucru.

„Business-ul de profile era singurul business din cadrul Grupului în care nu eram între primii doi jucători din piaţă. Strategia noastră a fost şi rămâne să fim locul 1 sau 2 în oricare din pieţele în care suntem prezenţi. Cu partenerii noştri de la Dynamic Selling Group am analizat trei variante: achiziţia business-ului, fuziunea lor cu divizia noastră de profile de tâmplărie sau vânzarea acesteia către ei.

Pe coordonate financiare similare, am luat decizia de a vinde business-ul de profile de tâmplărie către producătorul numărul 1 din România. Astfel, Dynamic Selling Group îşi poate consolida poziţia de piaţă, contribuind la diminuarea importurilor care, în domeniul profilelor de tâmplărie, reprezintă o cotă semnificativă din consum. Echipa Dynamic Selling Group demonstrează, de 25 de ani, seriozitate, implicare şi profesionalism, fiind cel mai mare producător de profile de tâmplărie din România.

Suntem convinşi că în urma acestei investiţii vor deveni lider pe o piaţă cu peste 20 de concurenţi, majoritatea fiind producători puternici din străinătate. Noi am ales să ne concentrăm pe dezvoltarea altor zone ale business-ului TeraPlast. Obiectivul nostru este ca în orice  afacere intrăm să reducem importurile pe care le face România şi să producem la acelaşi nivel tehnic cu marii producători internaţionali” a declarat Alexandru Stânean, CEO TeraPlast. 

În primele nouă luni din 2020, Grupul TeraPlast a înregistrat o creştere de 14% a cifrei de afaceri, până la 167 milioane de euro, şi o creştere de 46% a EBITDA, până la 20 milioane de euro. 

Profilele de tâmplărie au reprezentat 9 milioane de euro din cifra de afaceri a TeraPlast în primele nouă luni din 2020. Reţeaua de distribuţie a acestei linii de business include peste 200 de clienţi, producători de tâmplărie termoizolantă precum şi compania TeraPlast Ungaria.

Pentru 2020, Grupul TeraPlast estimează un profit net de 9 milioane de euro pentru divizia de mase plastice – de 4 ori mai mare decât în 2019. Tot pentru această divizie, Grupul are în curs de implementare proiecte de investiţii de peste 32 milioane de euro.

TeraPlast va pune în funcţiune în februarie 2022 noua fabrică din Bistriţa-Năsăud

Luna trecută, TeraPlast anunţa că va construi o nouă fabrică în cadrul Parcului Industrial TeraPlast din Sărăţel, jud. Bistriţa-Năsăud, investiţia ridicându-se la aproape 10 milioane de euro.

Investiţia include atât realizarea de construcţii noi, cât şi achiziţionarea de echipamente de mare productivitate. Pentru realizarea acesteia, TeraPlast a depus un proiect de investiţii în cadrul schemei de ajutor de stat. 

„Divizia de mase plastice a înregistrat rezultate record în 2020. Estimăm, pentru 2020, un profit net de 9 milioane de euro, de 4 ori mai mare decât cel din 2019, în contextul unei cifre de afaceri de 94 milioane de euro. Creşterea capitalizării bursiere reflectă această  evoluţie. În total, proiectele depuse în cadrul schemei de ajutor de stat se ridică la 32 milioane de euro şi la maturitate vor genera o EBITDA de 8,6 milioane de euro.

Dorim ca prin aceste proiecte să compensăm în mare măsură vânzarea diviziei Steel, care a contribuit anul trecut cu 11 milioane de euro la EBITDA consolidată a grupului. Producem în România şi ne aducem contribuţia la echilibrarea balanţei comerciale, care în 2019 a fost de 17,28 miliarde de euro. Vom crea noi locuri de muncă şi vom răspunde mai bine cererii din piaţă. a declarat Alexandru Stânean, CEO TeraPlast.

În noua unitate de producţie vor fi fabricate produse din polietilenă pentru linia de business Instalaţii. Căminele de inspecţie şi de vizitare care vor fi produse în noua fabrică asigură accesul pentru verificarea şi monitorizarea reţelelor de canalizare îngropate pentru ape menajere, ape pluviale sau drenaj. Căminele TeraPlast pot fi utilizate în reţelele de canalizare din domeniul industrial, rezidenţial şi chiar agricol.

Ţevile din polietilenă se adresează reţelelor de transport şi distribuţie apă potabilă, apă de uz general, gaze naturale, telecomunicaţii, canalizări sub presiune şi irigaţii. Astfel, TeraPlast va oferi clienţilor săi produse superioare, la cele mai înalte standarde de calitate. 

Implementarea proiectului va fi finalizată în februarie 2022 şi va crea 80 de locuri de muncă noi. Proiectul a fost depus în cadrul schemei de ajutor de stat sub numele „Înfiinţare unitate nouă de producţie pentru TeraPlast SA”. În ultimii 3 ani, Grupul TeraPlast a plătit peste 22 milioane de euro către stat, sub formă de drepturi salariale, impozit pe profit şi impozite locale. Prin această investiţie, TeraPlast se angajează ca până în 2027 să contribuie la bugetul de stat cu drepturi salariale, impozit pe profit şi impozite locale în cuantum egal cu ajutorul de stat de 4,9 milioane de euro solicitat, suplimentare contribuţiilor care revin structurii actuale a diviziei de mase plastice.

Cu o tradiţie de peste 120 de ani, Grupul TeraPlast este în prezent cel mai mare producător român de materiale de construcţii. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraSteel România şi Serbia, Wetterbest, TeraGlass, TeraPlast Recycling şi TeraPlast Ungaria. Începând cu 2 iulie 2008, cea mai mare companie din Grup – TeraPlast SA - este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP. Acţiunile companiei sunt incluse în indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti – BET – şi, din septembrie 2020, în indicii TotalCap şi MicroCap ai FTSE Russell. În cadrul evaluării Vektor în baza a 15 criterii de comunicare în relaţia cu investitorii, efectuată de ARIR, TeraPlast a obţinut nota maximă, 10.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite