Guvernul aprobă un mecanism prin care şterge datoria CE Hunedoara la CNH, pentru a evita insolvenţa

Guvernul aprobă un mecanism prin care şterge datoria CE Hunedoara la CNH, pentru a evita insolvenţa

Complexul Energetic Hunedoara urmează să fie privatizat anul viitor cu un investitor strategic

Complexul Energetic (CE) Hunedoara va prelua o datorie de peste 70 de milioane de lei a Companiei Naţionale a Huilei (CNH) către buget şi nu i se va mai imputa astfel plata creanţei către CNH, în aceeaşi sumă, pentru care i s-a cerut insolvenţa în instanţă, operaţiunea fiind aprobată, miercuri, de Guvern.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Este vorba despre o ordonanţă de urgenţă prin care se vor reduce arieratele şi va creşte atractivitatea la privatizare a Complexului Energetic Hunedoara. Este vorba de transmiterea obligaţiei debitorului iniţial, Compania Naţională a Huilei, către noul debitor, Complexul Energetic Hunedoara, sub rezerva acordului creditorului, este vorba de ANAF“, a comunicat consilierul premierului pe probleme de comunicare, Mirel Palada.
 
El nu a dorit să prezinte detalii, arătând că actul normativ aprobat de Guvern va fi public atunci când va apărea în Monitorul Oficial. La insistenţa jurnaliştilor, el a confirmat însă datele acestora, din care rezultă că Guvernul şterge astfel datorii de 70 milioane lei ale CE Hunedoara faţă de CNH, printr-o operaţiune în care şi datoriile CNH la buget sunt preluate de această companie.
 
Consilierul guvernamental a susţinut însă că statul român nu şi-ar permite să elaboreze o legislaţie care să contravină normelor UE în domeniul ajutorului de stat. 
 
Compania Naţională a Huilei, aflată în lichidare, a cerut insolvenţa Complexului Energetic Hunedoara, pentru o creanţă certă de 70,7 milioane de lei (15,8 milioane de euro). În 6 noiembrie, a fost depusă la Tribunalul Hunedoara cererea CNH privind deschiderea procedurii insolvenţei.
 
Pentru a evita deschiderea procedurii, Guvernul a elaborat o ordonanţă de urgenţă în care se arată că, în scopul diminuării simultane a datoriilor CE Hunedoara către Compania Naţională a Huilei şi a datoriilor Companiei Naţionale a Huilei către bugetul general consolidat administrat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, a fost identificată următoarea posibilitate: CE Hunedoara preia o datorie în cuantum de 70,2 milioane lei pe care CNH o are de achitat către ANAF, reprezentînd o parte din obligaţiile fiscale neachitate ale acesteia, iar datoria fiscală a CNH către bugetul general consolidat se diminuează cu valoarea nominală a obligaţiei preluate de către CE Hunedoara, respectiv cu 70,2 milioane lei. În acelaşi timp, creanţa comercială în aceeaşi sumă deţinută de către CNH asupra CE Hunedoara se stinge.
 
Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţat anul trecut, prin fuziunea termocentralelor de stat Deva şi Paroşeni, şi produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului. Complexul are o putere instalată de 1.435 MW şi asigură aproximativ 5% din producţia naţională de energie.

Mai puteţi citi: 

Compania Naţională a Huilei a cerut insolvenţa Complexului Energetic Hunedoara pentru datorii de 84 de milioane de lei. Compania Naţională a Huilei (CNH), aflată în lichidare, a cerut insolvenţa Complexului Energetic Hunedoara, pentru o creanţă certă de 70,7 milioane de lei (15,8 milioane de euro). La aceasta se adaugă o creanţă pentru care cele două societăţi de stat se judecă în justiţie, de 14 milioane de lei.

Au fost selectaţi lichidatorii Companiei Naţionale a Huilei şi Termoelectrica. Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a selectat lichidatorii pentru CN a Huilei şi Termoelectrica, aflate în lichidare, aceştia fiind Expert Insolvenţă Deva, respectiv consorţiul format din Muşat & Asociaţii - Restructuring & Insolvency şi Muşat şi Asociaţii.
 
Compania Naţională a Huilei a făcut “afaceri româneşti”: a vândut cărbune sub costurile de producţie. Compania Naţională a Huilei (CNH) a avut în perioada 2009-2011 pierderi de 543,7 milioane lei (121 milioane euro).
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: