DOCUMENT Ce spune Comisia Europeană despre split TVA: România nici măcar nu a cerut derogare

DOCUMENT Ce spune Comisia Europeană despre split TVA: România nici
măcar nu a cerut derogare

România nici măcar nu a cerut derogare de la Comisia Europeană pentru a implementa sistemul de plată defalcată a TVA, cum au făcut Italia şi Polonia când au aplicat astfel de măsuri, se arată într-un răspuns al comisarului european Pierre Moscovici, responsabil pentru fiscalitate în cadrul Comisiei Europene, la o întrebare a deputatului USR Claudiu Năsui.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Pe 25 septembrie am decis (...) să-i scriu comisarului european Pierre Moscovici, responsabil pentru fiscalitate (DG TAXUD) în cadrul Comisiei Europene, întrebându-l dacă România a cerut derogare de la directiva europeană pentru TVA, aşa cum au primit Italia şi Polonia atunci când au aplicat versiuni mult mai blânde ale acestui sistem decât ceea ce ne pregăteşte PSD în România”.

Răspunsul lui Pierre Moscovici este „descumpănitor”, spune Năsui. Moscovici arată, în scrisoarea de răspuns, că cei din Comisia Europeană au fost informaţi de autorităţile române despre introducerea acestui mecanism şi că păstrează legătura pe acest subiect.

În schimb, în ceea ce priveşte o derogare, Moscovici spune că România nu a transmis Comisiei Europene o cerere în acest sens, pentru a putea face excepţie de la Directiva europeană privind TVA.

„Deci România a început să facă modificări la regulile TVA, strict reglementate de UE, fără să ceară derogare. Vă reamintesc că Italia şi Polonia nu doar că au cerut derogare, dar au făcut-o înainte să implementeze sistemul”, susţine Năsui.

Plata defalcată a TVA este în vigoare din data de 1 octombrie, în mod opţional, urmând să devină obligatorie pentru firme de la data de 1 ianuarie 2018.

citeste totul despre: