Cine este Iulian Stanciu, românul care la 28 de ani a făcut primul milion de euro

Cine este Iulian Stanciu, românul care la 28 de ani a făcut primul milion de euro

Iulian Stanciu la Adevărul Live FOTO David Muntean

Cine este Iulian Stanciu? Este omul care a adus Black Friday în România, conduce cel mai mare magazin online al ţării şi vrea să-l facă un fel de Amazon al Europei de centru-Est. Dincolo de toate astea, rămâne un om pasionat de tehnologie, de comerţ şi care apreciază viteza la care curge viaţa în afaceri. De numele lui Iulian Stanciu nu sunt legate doar afaceri din domeniul IT, el investind în cea mai mare berărie din sud-estul Europei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cine este Iulian Stanciu. Începutul în afaceri

„Am început la sfârşitul anilor '90 în domeniul calculatoarelor, dar primele mele tentative de a vinde ceva, de a face comerţ sau de a produce ceva au fost undeva pe la 13 ani. În '89-'90, erau calculatoarele Spectru, apoi erau HC90 şi nu prea se găseau jocuri. Şi eu făceam nişte joculeţe de-astea simple. Atunci, memoria calculatorului era de 64 kilobiţi, apoi au apărut cu 128K. Iar primii 16K erau pentru memoria video. Eu luam toată memoria video, o încărcam într-un editor şi puneam numărul de telefon pe ea, desigur, era al părinţilor de acasă, dar aşa aşteptam să mă sune oamenii care copiau jocurile“, afirma Iulian Stanciu, într-un interviu acordat „Adevărul” în decembrie 2013
 
Ulterior, Iulian Stanciu a avut afaceri tot în domeniul calculatoarelor, afacerile sale cunoscând şi puncte de cotitură. Totuşi, antreprenorul a reuşit să treacă peste obstacole. 
 

Membru fondator al Asesoft Distribution

Iulian Stanciu a creat compania Asesoft pe când era student în anul IV la Facultatea de Cibernetică, de la Academia de Studii Economice din Bucureşti, fiind partener pentru mult timp cu Sebastian Ghiţă. Vindea calculatoare într-un apartament de 40 de metri pătraţi de pe bulevardul Magheru, din Capitală. Un singur lucru regretă: că a trebuit să înveţe ce înseamnă cu adevărat o afacere pe cont propriu şi nu de pe băncile facultăţii. Dezamăgit de sistemul românesc de învăţământ a renunţat la studii în anul patru şi a făcut un pas către businessul de distribuţie. Cât despre primii bani pe care i-a făcut cu Asesoft, milionarul spune, într-un interviu pentru Incont: „E greu de spus ce profit am făcut atunci. Aveam 22 de ani, nu puneam bani deoparte. Investeam banii în McDonald`s, în Club A. Dar lucrurile au început uşor-uşor să se aşeze şi am început să învăţ ce înseamnă business.”
 
Primul milion de euro l-a făcut în jurul vârstei de 28 de ani. Susţine însă că toţi banii pe care i-a produs i-a investit în companiile sale. 
 

Cine este Iulian Stanciu. Activitate în compania eMAG

La sfârşitul anilor 2000, Iulian Stanciu a ajuns la cârma eMAG, odată cu preluarea pachetului majoritar de acţiuni de către Asesoft Distribution. Stanciu a devenit director general.  În luna iulie 2012, fondul de investiţii Sud African Naspers, cu afaceri anuale la nivel global de peste 5 miliarde de dolari în media, comerţ electronic şi internet, achiziţionează 70% din acţiunile eMag, iar Iulian Stanciu ramâne în continuare managerul general al companiei.
 
În iunie 2014, ultimul dintre fondatorii companiei, Radu Apostolescu, a renunţat la acţiunile deţinute, respectiv 8,4% din acţiunile eMAG, acestea fiind preluate de către Iulian Stanciu şi de grupul Naspers. Astfel Iulian Stanciu deţine 25,8% din eMAG, iar grupul Naspers 74,2%. 
 

Cel mai admirat CEO în 2014

În anul 2014, Iulian Stanciu a fost desemnat de Business Magazin cel mai admirat CEO. Era pentru prima dată când în clasamentul celor mai admiraţi manageri se află în un antreprenor
 

Cine este Iulian Stanciu. Berăria H

Iulian Stanciu este şi unul dintre cei trei acţionari ai berăriei H din Bucureşti, alături de Vlad Dumitru şi Maria Ioana Iancu. Investiţia a fost de 3 milioane de euro, iar berăria se adresează în principal persoanelor cu venituri mici şi medii, cea mai ieftină bere fiind 6-7 lei. Berăria este situată în pavilionul H din Herăstrău. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului acţionarii societăţii Berăria H sunt: Vlad Dumitru - 50%, Iulian Stanciu - 25% şi Maria Ioana Iancu - 25%.
 

Fără contracte pe bani publici

Într-un interviu acordat wall-street.ro, Iulian Stanciu declara că nu a avut niciodată contracte cu statul şi că Asesoft Distribution sau NOD nu au avut niciodată astfel de contracte. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: