Interviu „Adevărul“ cu Iulian Stanciu, şeful eMAG. Raţiunea şi emoţia, feţele aceleiaşi monede în lumea comerţului
0„Tech Adevărul“ a discutat cu Iulian Stanciu, directorul eMAG, înainte de Crăciun. El este omul care a adus Black Friday în România, conduce cel mai mare magazin online al ţării şi vrea să-l facă un fel de Amazon al Europei de centru-Est cu un plan pe 10 ani. Dincolo de toate astea, rămâne un om pasionat de tehnologie, de comerţ şi care apreciază viteza la care curge viaţa în afaceri.
Este o dimineaţă de decembrie lipsită de zăpada. Mai sunt câteva zile până la Crăciun şi eu îl aştept pe Iulian Stanciu, directorul eMAG, într-o cameră din sediul companiei. Aveam să aflu că în acea dimineaţă a fost în parc la alergat. Cu aproape o lună înainte, pe 22 noiembrie, am fost în acelaşi sediu al eMAG pentru a vedea cum „se întâmplă“ Black Friday, evenimentul reducerilor. De ce ne interesează însă pe noi această sărbătoare consumistă importată de la americani?
Anul acesta, probabil că Iulian Stanciu a atras cea mai mare atenţie asupra Black Friday cu faptul că a decis ca eMAG să deruleze aceste eveniment pe 22 noiembrie. La americani, e în ultima vineri din noiembrie, la noi a fost în penultima. Este revoltător ce a făcut acest magazin, dacă priveşti prin ochii unui purist care nu-şi umple coşul de cumpărături decât în preajma Crăciunului. Sau dacă priveşti prin ochii unui „expert“ care condamnă aceste tendinţe consumiste ale lumii. L-am întrebat pe Stanciu ce reprezintă acest eveniment şi dacă era justificată schimbarea datei. Pentru cea din urmă dilemă mi-a dat exemplul Chinei.
„Am studiat modelul Amazon, Rakuten din Japonia, studiez şi Alibaba cu Taobao din China. Am văzut recent un discurs al lui Jack Ma, director Alibaba, după Jeff Bezos (n.red.: director şi fondator Amazon) al doilea om de comerţ din lume, în care spuneau că Black Friday-ul chinezilor e la începutul lui noiembrie, atunci au potrivit ei data cu o sărbătoare a lor şi au Singles Day pe 11 noiembrie. Aşa au făcut ei un spectacol pe tema asta“, povesteşte directorul eMAG. „Au reuşit într-o singură zi să ia 80 de milioane de comenzi la capacitatea curierilor din China de-a plasa 20 de milioane de comenzi în câteva zile. Pentru asta, s-au pregătit cu un an înainte“.
„Crăciunul e până la urmă o sărbătoare religioasă care a fost transformată într-un festival de cumpărături şi sunt nişte lucruri fine care au dus acolo: ideea de a da un cadou a dus, până la urmă, la consum. Şi lucrurile astea au fost studiate de-a lungul timpului şi au fost amplificate. [De Black Friday] imaginea aia când se deschide magazinul şi se îmbulzesc oamenii, şi se reped la produse, e un «care pe care» până ajunge produsul la casă şi acasă. E o ieşire din zona raţională şi o stimularea a zonei de emoţional“, susţine Stanciu. „Fie că e spiritul de turmă, fie că e dorinţa de a face o economie, ajungi să te uiţi, poate găseşti ceva interesant“.
Investiţiile de Black Friday din partea magazinelor sunt, în esenţă, o investiţie în imaginea lor. „Întregul eveniment de marketing este o investiţie, nu e un eveniment din care facem profit, dar reuşim să atragem atenţia asupra modelului de business şi mulţi oameni care au fost oarecum sceptici ajung să cumpere online“, completează Stanciu.
De ce cumpără românii când cumpără?
Pentru a răspunde la întrebarea asta, Iulian Stanciu compară investiţiile în electroIT din România şi alte ţări din regiune. Românii investesc circa 65 de euro, la ceva distanţă de Cehia cu 250 sau la mare distanţă de Germania cu 600 de euro. Ucraina ce mai e aproape de România, cu 100 de euro pe cap de locuitor.
„Faţă de celelalte ţări suntem mult în urmă, la noi se cumpără lucruri nu pentru că a apărut o tehnologie nouă sau deoarece copilului i-ar fi mai uşor să ajungă la informaţie printr-un laptop sau tabletă. Ajungem să cumpărăm când trebuie neapărat ori pentru că s-a stricat vechiul dispozitiv, ori când îi spune copilului la şcoală că dacă nu are tehnologia necesară, nu excelează. Sunt stimuli extremi“, spune Iulian Stanciu.
În România există un potenţial mare.
„Dacă ne uităm la evoluţia pieţei, în momentul în care a venit criza, au fost afectate zonele aspiraţionale ale consumului, care sunt foarte în faţă. Au fost afectate maşinile, electronicele, zonele astea au scăzut primele. Când sentimentul de consum se va îmbunătăţi, când vor intra bani pe piaţă din investiţii straine sau finanţări bancare, lucrurile astea vor exploda. În România există un potenţial mare“.
Începutul în afaceri
„Am început la sfârşitul anilor '90 în domeniul calculatoarelor, dar primele mele tentative de a vinde ceva, de a face comerţ sau de a produce ceva au fost undeva pe la 13 ani. În '89-'90, erau calculatoarele Spectru, apoi erau HC90 şi nu prea se găseau jocuri. Şi eu făceam nişte joculeţe de-astea simple. Atunci, memoria calculatorului era de 64 kilobiţi, apoi au apărut cu 128K. Iar primii 16K erau pentru memoria video. Eu luam toată memoria video, o încărcam într-un editor şi puneam numărul de telofon pe ea, desigur, era al părinţilor de acasă, dar aşa aşteptam să mă sune oamenii care copiau jocurile“, afirmă Iulian Stanciu. La mijlocul anilor '90 avea să apară legea drepturilor de autor, până atunci însă nu era ilegal să schimbi jocuri, iar el făcea asta când venea la Bucureşti.
Mai târziu, el a avut şi o sală de calculatoare în Bucureşti, în cartierul Pantelimon unde se mutase. A avut însă nişte probleme cu cetăţenii de acolo şi a sfârşit afacerea după ce i-au fost furate toate calculatoarele. Era o afacere eficientă, cât timp nu te gândeai la o dezvoltare pe mai mulţi ani, ci la profit pe care să-l investeşti în altceva. În 1998, a început afacerile în domeniul calculatoarelor împreună cu Sebastian Ghiţă. „Am făcut tot felul de programe, am început să lucrăm în Ploieşti, am fost şi la fundaţia Soros care oferea nişte cursuri în Bucureşti. Aşa ne-a venit nouă ideea pentru fundaţia eMAG. Apoi, Sebi a intrat într-un model de afacere, eu am făcut altul, dar n-am avut diferenţe mari de viziune până când n-a intrat în politică şi mass-media, zone care pe mine nu mă pasionează“, mai spune Stanciu.

De-a lungul primilor 10 ani din anii 2000, Iulian Stanciu a strâns tot felul de poveşti. A vândut calculatoare dintr-un sediu de pe bulevardul Magheru, la mijlocul deceniului a avut o pierdere de 100 de mii de dolari din cauza unui vapor care a luat foc şi pe care avea patru containere cu monitoare, iar înainte de criza economică ajunsă şi în România s-a pregătit dinainte, redimensionând contractele şi stocurile. „Am apăsat acceleraţia în condiţiile în care toţi au spus stop“, spune acesta. Pieţele de distribuţie şi IT au scăzut foarte mult în acea perioadă, dar eMAG a reuşit să ajungă la aniversarea celor 12 ani de la fondare.
Viitorul în business
„Anul trecut şi anul ăsta am construit“, începe Iulian Stanciu discuţia despre pregătirile pe care le face pentru viitor. „Anul trecut au fost, de fapt, două negocieri: una între mine şi Naspers (n.red.: a preluat 70% din eMAG) şi una între mine şi Sebi ca să poate ieşi din celelate afaceri. Mi-a mâncat ceva energie, dar am pus bazele curate pentru o afacere de termen lung şi acum planurile pe care le avem noi sunt cam pe 10 ani, ceea ce e un lux pentru o ţară cu o istorie a capitalismului de 20 de ani“.

În sediul eMAG, sunt tot felul de plăcuţe de metal cu feţele unor oameni care au adus ceva nou în IT. Se trec pe listă fondatorii Google, Steve Jobs şi chiar fondatorul Intel. Cu cine ar începe, însă, Iulian Stanciu o afacere, dacă ar începe azi? „Acum, pentru a porni trebuie şi să te înţelegi cu persoana respectivă. [Cât despre aceşti oameni] cam toţi au avut o doză de nebunie, nu-i o alegere uşoară. Bezos de la Amazon are faimă de tiran, schimbă doi directori de marketing pe an, Jobs a fost şi el destul de autoritar. Zuckerberg e privit ca un îngâmfat. Cred, însă, că aş porni cu cei doi de la Google“, susţine Stanciu. „Au reuşit să creeze o organizaţie cu o cultură interesantă, orientată spre tehnologie şi care se monetizează foarte bine, dar şi dezvoltă tehnologie“.
Află mai multe despre eMAG:
REPORTAJ Black Friday: Cum a fost sărbătoarea reducerilor la cel mai mare magazin online din România
eMAG mută Black Friday în Bulgaria şi are rezultate instantanee