Chimcomplex va construi curând cea de-a patra centrală de cogenerare. Anul trecut a avut un profit de 95 milioane de lei

Chimcomplex va construi curând cea de-a patra centrală de cogenerare. Anul trecut a avut un profit de 95 milioane de lei

Chimcomplex, cel mai mare combinat chimic producător de polioli din Europa de Est, anunţă pentru 2020 un profit net de 95 de milioane de lei, cu EBITDA de 257 de milioane de lei, reprezentând 22% din cifra de afaceri.

Chimcomplex este o companie consolidată, stabilă, cu potenţial major de creştere şi cu o valoare de piaţă între 475 şi 510 milioane de EURO, luând în considerare multiplii de EBITDA din industria chimică.
 
Rezultatele din 2020 şi evoluţia previzionată pentru acest an a permis companiei să reducă împrumuturile contractate pentru tranzacţia Oltchim la numai 110 Milioane de EURO, un multiplicator al datoriei cu puţin peste 1.85 faţă de EBITDA anualizată. În decembrie 2018, compania a contractat de pe piaţa financiară londoneză un împrumut de 164 Milioane de EURO ceea ce înseamnă că în doar 2 ani a rambursat către finanţatori credite în valoare de 54 de milioane de EURO din soldul iniţial.   
 
Chimcomplex este cel mai mare exportator cu capital românesc din economia naţională. Vânzările directe în afara României au fost în 2020 de peste 750 milioane de lei iar proiecţia pentru anul 2021 prevede exporturi de peste 1 miliard de lei. Preocuparea permanentă, de extindere a portofoliului de clienţi externi, a permis companiei să compenseze impactul negativ al vânzărilor pe plan local, unde comparativ cu anul anterior se înregistrează o scădere de 25%.
 
“Chimcomplex şi-a atins în acest an toate obiectivele, inclusiv cele financiare, dar calea a fost foarte diferită de modul în care am planificat-o. 2020 a fost un an de transformare. Am întreprins acţiuni decisive şi am demonstrat multă rezistenţă. În acelaşi timp ne-am concentrat atenţia pe încurajarea angajaţilor, focus pe nevoile clienţilor şi sprijin pentru comunităţile noastre. Am închis anul, cu un bilanţ mai puternic, gata să ne accelereze strategia şi să realizăm planurile îndrăzneţe de viitor.” a declarat Tivadar Runtag, CEO Chimcomplex.
 
Platformele de la Rm. Vâlcea şi Borzeşti au lucrat 24/7 tot anul, la volume de producţie istorice, deşi aproape toată industria Europei s-a închis începând cu luna aprilie, pentru câteva luni. Aceasta a făcut diferenţa faţă de rezultatele competitorilor. A fost o perioadă dificilă dar compania s-a adaptat rapid şi a luat decizii strategice ce au dus la rezultatele foarte bune de astăzi. 
 
Dincolo de toate, Chimcomplex are responsabilitatea socială de a asigura atât biocide pentru limitarea transmiterii Covid-19, cât şi produse necesare producţiei apei potabile şi tratării apelor uzate, pentru România şi pentru ţările din regiune: Bulgaria, Grecia, Ungaria şi Moldova. 
 
„Chimcomplex a demonstrat că face parte din coloana vertebrală a economiei româneşti şi este una dintre cele mai importante forţe motrice ale industriei.” a completat Tivadar Runtag, CEO Chimcomplex.
 
Viziunea pentru 2021 este fundamentată prin propunerea de buget, cu venituri din exploatare de peste 1.6 miliarde de lei, care vor permite Chimcomplex obţinerea unui rezultat cu EBITDA de peste 67 milioane de EURO (peste 330 milioane de lei). 
 
“Chimcomplex este astăzi cel mai mare producător de hidrogen din Europa de Est. Producem zilnic la nivelul companiei 15 tone de hidrogen prin electroliza apei şi avem o capacitate de producţie anualizată de 5,400 de tone. În actualul context economic în care asistăm la o schimbare de paradigma energetică, Chimcomplex va fi tot mai activ în producţia de hidrogen.
 
Suntem singura companie din România cu un potenţial real de a utiliza acest combustibil, al viitorului apropiat, ca materie primă pentru procesele şi produsele chimice, adaugându-i-se astfel valoare mai mare decât folosirea sa în energie. Proiectul nostru cu privire la hidrogen lansat sub brandul GreenComplex se află în analiză guvernamentală.” a mai declarat Tivadar Runtag.
 
Compania investeşte continuu în eficienţa energetică şi în viitorul apropiat are în vedere realizarea celei de a patra centrale de cogenerare de înaltă eficienţă de 50 MW, la Rm. Vâlcea. Dacă în ultimii 7 ani compania a bugetat investiţii de 211 milioane euro, pentru 2021 compania are previzionate investiţii de 120 de milioane de lei iar pentru 2022 de 370 de milioane de lei.
 
Chimcomplex este principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice şi Oxo-Alcooli. Este o companie strategică pentru economia românească, cel mai mare combinat de produse chimice cu 2 platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea. Chimcomplex este o companie chimică cu o tradiţie îndelungată, care dezvoltă produse de calitate pentru o viaţă mai bună şi un viitor sustenabil. În anul 2020 Chimcomplex a înregistrat o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările