BNR vrea ca acţionarii unei companii aflate în insolvenţă să nu mai poată înfiinţa firme noi cu acelaşi obiect de activitate. Instituţia cere şi o listă neagră

BNR vrea ca acţionarii unei companii aflate în insolvenţă să nu mai poată înfiinţa firme noi cu acelaşi obiect de activitate. Instituţia cere şi o listă neagră

Numărul mare al insolvenţelor afectează riscul sistemic şi disciplina plăţilor în economie, astfel că Banca Naţională a României (BNR) propune ca acţionarii unei firme intrate în insolvenţă să nu mai poată înfiinţa companii cu acelaşi obiect de activitate, pentru ca afacerile să nu fie mutate de pe o firmă pe alta, a declarat Alexandru Păunescu, directorul direcţiei juridice din banca centrală.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ar trebui ca acţionarii să nu mai poată înfiinţa companii cu acelaşi obiect de activitate, astfel încât  afacerea se mută pe firma nouă şi se ia iarăşi un credit”, a afirmat el la la Conferinţă Naţională de Insolvenţă. BNR a mai cerut şi crearea unei liste negre pentru managerii şi administratorii găsiţi vinovaţi de provocarea unei insolvenţe din culpă gravă sau management prost.
 
Propunerile BNR au venit în contextul dezbaterii publice asupra Codului Insolvenţei. Acesta a fost adoptat miercuri de către Guvern prin ordonanţă de urgenţă, nu prin lege, surprinzând atât BNR, cât şi practicienii în insolvenţă.
 
„Toată lumea se aştepta ca acest cod să fie adoptat prin lege“, a mai spus el.
BNR s-a implicat în eloborarea codului pentru că insolvenţa generează trei riscuri: plăţi nerealizate către sistemul bancar, disciplina plăţilor în economie şi disciplina plăţilor între partenerii comerciali, potrivit oficialului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările