Bill Gates a investit în acţiuni din România

Bill Gates a investit în acţiuni din România

Bill Gates, considerat la un moment dat cel mai bogat om din lume, a investit prin intermediul fundaţiei sale – Fundaţia Bill & Melinda Gates (BMGF) – nu mai puţin de  27,3 milioane de dolari, în fonduri de depozit globale ale Fondului Proprietatea (GDR) tranzacţionate la Bursa de Valori din Londra (LSE).

Potrivit raportului anual al fundaţiei, la sfârşitul anului 2017, Fundaţia Bill & Melinda Gates deţinea 2.387 milioane GDR la Fondul Proprietatea, cu o valoare de piaţă de 27,3 milioane USD.
 
Valoarea a fost calculată la preţul de închidere de la LSE la data de 29 decembrie 2017, de 11,45 USD pe GDR, scrie business-review.eu.
 
Conform datelor LSE, valoarea investiţiei a crescut cu 3%, ajungând la 28,18 milioane USD în 16 noiembrie (când preţul GDR a crescut la 11,80 USD).
 
Expunerea Fundaţiei Bill & Melinda Gates la Fondul Proprietatea reprezintă doar o mică parte din investiţia totală de 37,7 miliarde USD în sute de companii din întreaga lume, arată raportul financiar anual.
 
Fondul a fost iniţial înfiinţat în 2005 pentru a compensa românii ale căror proprietăţi au fost confiscate în timpul regimului comunist.
 
În urma unui proces de licitaţie internaţională, Franklin Templeton Investment Management a fost numit în septembrie 2010 în calitate de administrator de fond şi unic director al Fondului.
 
În prezent, Fondul investeşte în companiile mari şi rentabile din România, cum ar fi OMV Petrom (cel mai mare producător de petrol din România), Romgaz (cel mai mare producător de gaze din ţară) şi în activele de infrastructură controlate de stat mari, cum ar fi aeroportul din Bucureşti şi portul din Constanţa.
 
Fondul oferă, de asemenea, expunere la Hidroelectrica, una dintre cele mai mari companii europene de hidroenergie, precum şi la monopolurile naturale de mărfuri naturale, cum ar fi Salrom.
 
Fundaţia Bill & Melinda Gates, lansată în 2000, este o fundaţie privată fondată de Bill şi Melinda Gates.
 
Fundaţia, cu sediul în Seattle, statul Washington, este controlată de cei trei membri ai acesteia: Bill şi Melinda Gates şi Warren Buffett.
 
Scopurile principale ale fundaţiei sunt îmbunătăţirea asistenţei medicale şi reducerea sărăciei extreme în lume şi în SUA, extinderea oportunităţilor educaţionale şi a accesului la tehnologia informaţiei.
 
Bill Gates este cofondator al Microsoft Corp, averea sa netă fiind estimată la 98,9 miliarde dolari, ceea ce îl plasează pe locul al doilea în clasamentul celor mai bogaţi oameni ai lumii.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: