Adevărul Live. Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei: Este o diferenţă mare între dobânzile la care se împrumută băncile şi cotaţiile ROBOR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, la Adevărul Live, că instituţia analizează în prezent impactul Ordonanţei 114, pentru ca operatorii economici să nu profite, inclusiv din zona bancară, el subliniind că, în analiza ROBOR, a observat că este o diferenţă destul de mare între dobânzile la care se împrumută băncile şi cotaţiile la care se realizează ROBOR.

Rămâneţi pe adevarul.ro pentru a urmări principalele declaraţii.

A fost o declaraţie inabilă (când am spus că analizăm ROBOR). Suntem atenţi să vedem impactul ordonanţei 114, în special acolo unde ne aşteptăm la creşteri de preţuri. Suntem atenţi să nu se profite de această ocazie pentru a nu se realiza un cartel care să ducă preţurile mai sus decât merg ele în mod normal. Anumite creşteri de preţ le aşteptăm. Totul este să nu profite operatori economici de această ordonanţă. La fel şi la energie, telecomunicaţii.

Nu ne aşteptăm ca ROBOR să crească ca urmare a ordonanţei, dar suntem atenţi să nu cumva să aibă loc o coordonare a comportamentului băncilor. Nu am văzut până acum aşa ceva.

Zona de bancar este una dintre priorităţile noastre, avem şi o investigaţie privind înţelegeri anticoncurenţiale între bănci. Avem şi o analiză mai amplă a sectorului bancar, se termină cu recomandări.

Ne-am uitat şi la ROBOR: din date, vedem că este o diferenţă destul de mare între dobânzile la care se împrumută băncile între ele – tranzacţiile efective – şi cotaţiile pe care se realizează ROBOR – cotaţiile la care nu se realizează tranzacţii.De-asta poate este o idee bună să regândim ce a făcut statul în 2010, când s-a acceptat ca „ancora” pentru creditele populaţiei să fie ROBOR. Poate că nu a fost o idee bună, pentru că vedem că nu prea se fac tranzacţii la ROBOR la trei luni şi poate tranzacţiile astea par artificiale.

Sunt trei probleme:

1. Cum se calculează ROBOR. Înţeleg că BNR este mulţumit/

2. Cum se calculează taxa pe active bancare, sunt motive să legăm această taxă de marja băncilor, adică de diferenţa dintre dobânda pe care o plătesc la depozite şi cea pe care o percep la credite.

3. De ce anume legăm creditele populaţiei. Trebuie să aibă o componentă fixă, marja băncii, şi partea variabilă, care ţine de preţul banilor. Or pentru asta e ROBOR la 3 luni. Poate că ar trebui să găsim un alt indicator care să reflecte mai bine asta.

Despre analiza Ordonanţei

Am hotărât să monitorizăm pieţele afectate ca să vedem dacă sunt creşteri de preţuri şi cât de mari sunt. Poate vom face şi un raport. Deocamdată vem să vedem dacă vor fi creşteri suspect de mari de preţuri.

Despre plafonarea preţurilor la gaze şi energie

Este un pas înapoi spre regulile de dinainte: preţ plafonat pentru consumatorii casnici şi pentru cei de gaz casnici sau industriali. Ne întoarcem la situaţia de acum câţiva ani. E un impact în progresul spre liberalizare.

Despre avertismentul ROPEPCA cu privire la un ajutor de stat prin OUG 114

Nu-s atât de convins. Ne-am uitat la regulile de ajutor de stat, n-am sesizat nimic de genul ăsta. La o primă vedere nu mă aştept să fie o problemă pe tema ajutorului de stat. Alte probleme pot fi ridicate de Comisia Europeană.

Nu sunt probleme de concurenţă. Nu mi se pare că am avea o distorsiune între consumatorii de gaze.

Despre priorităţile Consiliului Concurenţei în 2019

Venim după un an foarte intens, din punct de vedere al sancţiunilor. A fost un an record de 93 milioane de euro amenzi totale. Vom continua şi alte investigaţii. Cele pe teme bancare, pe tema costului branşamentului. Vrem să ne asigurăm că firmele nu abuzează de clienţii captivi. Ca să debranşezi trebuie să ai nevoie de acordul distribuitorului şi vrem să ne asigurăm că nu există monopol. Vom discuta şi cu ANRE.

Licitaţii trucate - în fiecare an avem cazuri, avem în finalizare pe contractele de deszăpezire, semnalizarea pe drumurile naţionale, achiziţiile Transelectrica.

În plus, vom termina investigaţii pe zona lemnului, Romsilva.

La medicamente, inclusiv imunoglobulinele, unde suspectăm înţelegere între producători pentru a forţa Guvernul să le dea facilităţi.

Despre amenzi

Se duc la buget, Ministerul Finanţelor este cel mai fericit.

Ideal ar trebui să fie un şoc foarte mare pentru companie şi să fie învăţătură de minte şi pentru alte companii.Despre ajutoarele de stat

La finalul anului trecut, după ani buni de strădanie cu Comisia Europeană, am reuşit să avem un Oltchim ceva mai mic, dar profitabil, cu angajaţi care şi-au păstrat locul de muncă. Cu noul proprietar se pot dezvolta în continuare.

Suntem încrezători că vom reusi şi cu alte companii care sunt în dificultate, cu pierderi foarte mari, de ani de zile, să-i ajutăm să se restructureze.

Credem că cel mai exemplificator caz este cel al CE Hunedoara. Vom merge la Bruxelles să vedem ce putem face.

Mai e şi CFR Marfă. Aici nu prea am făcut progrese.

Despre Monitorul preţurilor

Am făcut licitaţia anul trecut şi vom plăti anul acesta, imediat după ce vom avea bugetul publicat în Monitorul Oficial.

Vrem să fie mai multe produse incluse: preţuri pe carburanţi, chiar dacă companiile petroliere nu sunt încântate. Să punem datele noastre la dispoziţia unor platforme precum Waze, Google Maps.

ANCOM are comparator pentru comunicaţii, ANRE are pentru electricitate. ANPC trebuie să facă un comparator al preţurilor din sectorul bancar şi sper să apară cât de curând.

Avem o lege în fază finală în Parlament care ne va permite să strângem date din orice sector al economiei care ne interesează. Atunci vom putea face comparatoare. Ne gândim şi la asigurări de viaţă.

Vrem să fie mai puternică concurenţa între benzinării. O să vedem cum facem, pentru că Petrom este o companie foarte mare, cu 50% din piaţă. Nu este ideal din punct de vedere al concurenţei.

Despre garantarea refinaţării creditelor ipotecare

Am discutat cu băncile, există o anumită deschidere. Obsesia noastră este să fie uşor pentru un client să se mute de la o bancă la alta. Încercăm să eliminăm obstacolele.

Trebuie să ne uităm la costurile notariale, la ce ia statul de la cadastru şi să eliminam un obstacol, pe cel legat de garanţie: o idee ar fi să preia statul o parte din risc, în limite rezonabile. Putem face un mecanism pentru credite cu un anumit plafon, pentru cei care şi-au plătit corect creditele la bancă. Vedem cum va fi cu BNR şi cu Guvernul.

Prima Casă a mers bne. Putem merge pe aceeaşi idee: statul să preia o parte mică din risc.

Despre durata investigaţiilor

Am discutat la Guvern şi vom da răspunsuri foarte rapid la întrebările Guvernului. Dar nu putem aplica sancţiuni atât de repede, dacă nu avem o investigaţie terminată şi pe asta nu o putem face în 6 luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite