Chiriţoiu: Nu am găsit dovezi că în 2008 băncile s-au înţeles. BNR a făcut bine că le-a spus să ţină ROBOR jos? Eu tind să cred că da

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, spune că instituţia nu a găsit dovezi din care să reiasă că, în 2008, băncile s-au înţeles între ele pentru a creşte nivelul indicelui ROBOR, iar BNR a făcut bine că a intervenit şi le-a spus să ţină ROBOR jos.

Chiriţoiu a fost audiat, marţi, la Comisia de anchetă parlamentară pe acest subiect, scrie Agerpres. Potrivit senatorului ALDE Daniel Zamfir, preşedintele comisiei, directorul direcţiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a afirmat la acea dată, public, că are suspiciuni privind manipularea ROBOR-ului şi că deţine un mail în care trezorierul unei bănci îl îndeamnă pe altul să majoreze cotaţiile.

Chiriţoiu i-a răspuns că autoritatea de concurenţă a pornit acea investigaţie după ce s-a autosesizat în urma mai multor informaţii apărute în presă.

„În acele zile, este vorba de trei zile din octombrie 2008, ROBOR a crescut foarte mult. Era o criză globală, cursul se depreciase puternic. ROBOR-ul creşte foarte mult, după trei zile intervine BNR şi îl plafonează. Întrebarea era: în cele trei zile ROBOR a crescut în urma unor fenomene din piaţă, indiferent a cui e vina, sau este o înţelegere ilegală? (...) Nu am găsit dovezi din acele mail-uri că ei s-au înţeles să ducă peste piaţă nivelul ROBOR. Am înţeles că se plângeau că sunt prea mici cotaţiile, că, influenţate de BNR, nu sunt la nivelul pieţei”, a arătat el.

Chiriţoiu a amintit şi faptul că nici Comisia Europeană, căreia i s-a cerut opinia asupra acestui caz, nu a găsit dovezi privind existenţa unui cartel pe piaţa din România.

La rândul său, Zamfir a subliniat ideea că la acel moment BNR a intervenit în piaţă.

Chiriţoiu i-a răspuns că acesta este rolul reglementatorului, să intervină în piaţă atunci când vede un risc.

„În mod normal, mă aştept să intervină să calmeze lucrurile, când e panică şi preţurile o iau în sus, mă aştept să vină să calmeze lucrurile, iar dacă e o situaţie în care consideră că dobânzile sunt prea joase are instrumentul dobânzii de politică monetară. Poate că inflaţia e prea mare în România, poate că economia creşte prea repede, aşa-numitul fenomen de supraîncălzire. Da, BNR poate să spună că dobânda este prea mică acum şi de-asta îmi creşte inflaţia şi am risc de inflaţie în viitor şi trebuie să calmez lucrurile astea şi o să cresc un pic dobânzile. Bănuiesc că este în jobul lor”, a continuat oficialul Concurenţei.

Chiriţoiu a reiterat că acesta este scopul unui reglementator, iar piaţa financiară prezintă anumite riscuri.

„Faptul că BNR încearcă să ţină ROBOR jos... Noi nu am investigat BNR. Nu era judecata mea să spun dacă era bine pentru economia românească să ţină economia jos. Tind să cred că efortul unui reglementator de a ţine preţurile jos este un lucru benefic pentru piaţă. E clar că BNR a intervenit, vedem, că este în faţa ochilor. Dar nu a fost scopul investigaţiei. Dacă BNR a făcut bine că le-a spus băncilor să ţină ROBOR jos? Eu tind să cred că da, dar nu este jobul meu. Dacă această piaţă s-ar regla de la sine, nu ar mai exista BNR. De aceea există BNR, că există un risc pe piaţa financiară ca lucrurile să o ia razna. Pentru mine nu este şocant că intervine”, a adăugat reprezentantul Concurenţei.

În legătură cu ROBOR, Chiriţoiu a arătat că, în opinia sa, nu este cel mai bun indicator de care să fie legate dobânzile.

„Avem o analiză şi am scris Guvernului că suntem de acord cu ideea de găsi o altă ancoră pentru credite”, a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite