Articol publicitar

Achiziţiile publice, sub lupa autorităţilor şi a specialiştilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefan-Radu Oprea - Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a fost prezent la Ploieşti pentru a intra în contact direct cu reprezentaţii mediului de afaceri, dar şi cu instituţiile publice, care au întâmpinat, de-a lungul timpului, diferite probleme în sistemul achiziţiilor publice.

În deschiderea discu'iilor, Oprea a declarat: “Trebuie să schimbăm mentalităţile, pentru că atunci când lucrezi cu statul român, motivele principale care sunt căutate sunt acelea pentru pentru care poţi fi dat afară de la o licitaţie. Asta pentru că toate instituţiile de control vin în spate şi pot fi probleme. Este, dacă vreţi, şi o protecţie naturală împotriva DNA-ului şi a altor controale. Diferenţa majoră este că în mediul privat se caută toate motivele pentru care poţi fi admis într-o licitaţie, care sunt avantajele tale competitive şi cum poţi garanta că duci în termenul angajat şi cu bugetul prevăzut o anumită lucrare”.

La Ploieşti s-a desfăşurat proiectul pilot al demersului ministrului Ştefan-Radu Oprea, un dialog deschis pe tema achiziţiilor publice, care se doreşte a fi implementat la nivelul întregii ţări, sub forma unei caravane la care să participe reprezentanţii Ministerului Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, reprezentanţi ai Asociaţiei Experţilor în Achiziţii ( AEXA), reprezentanţii Camerelor de Comerţ locale şi reprezentanţii ANAF.

Imagine indisponibilă

Principalele probleme pe care le au experţii în achiziţii publice în România se referă la faptul că unele instituţii de control ale statului se suprapun în decizii, 20 de instituţii care controlează mediul privat îşi suprapun autoritatea. Din anul 2006  legea achiziţiilor publice a fost modificată de 50 de ori, fapt ce periclitează activitatea în acest domeniu, iar clauzele de penalitate impuse în unele contracte depăşesc de câteva ori valoarea contractului în sine, a spus Adrian Ceparu – Preşedintele AEXA.

Piaţa achiziţiilor publice este de peste 20 de miliarde de euro la nivel intern, iar la nivelul Uniunii Europene cifra este de 3000 de miliarde de euro.

Seminarul de la Ploieşti, al cărui amfitrion a fost preşedintele CJ Prahova – Bogdan Toader, a fost organizat de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Prahova, Camera de Comerţ şi Industrie Prahova şi AEXA.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite