A fost lansat primul fond de investiţii din România care ajută IMM-urile locale să se listeze la bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Impetum Group a lansat Agista, primul fond de investiţii din România, cu focus pe piaţa AeRO, care ajută IMM-urile locale să se listeze la bursă, finanţează şi accelerează creşterea acestora prin intermediul pieţei de capital.

Impetum Group a lansat Agista, primul fond de investiţii din România, cu focus pe piaţa AeRO, care ajută IMM-urile locale să se listeze la bursă, finanţează şi accelerează creşterea acestora prin intermediul pieţei de capital. 

Agista porneşte la drum cu o capitalizare de 25 milioane euro, aproape jumătate din tot capitalul ridicat de companiile listate pe piaţa AeRO în 2021 şi are în plan investiţii în 20 companii locale în următorii doi ani, din cele 150 pe care le va analiza.

Potrivit reprezentanţilor Impetum Group, acest fond de investiţii se lansează într-un moment în care, deşi există bani în piaţă - 33,5 mld euro în total în depozite bancare deţinute de persoane fizice* - aceştia nu ajung la companiile care au nevoie de ei, iar deficitul de finanţare de tip equity al IMM–urilor este de 4,64 mld euro. 

„Dacă doar 1% din capitalul disponibil în depozite bancare, ar veni anual pe piaţa de capital, ar avea un impact semnificativ în acoperirea acestui deficit.”, transmite sursa citată.

„Bursa de Valori Bucureşti a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare corelată cu toate eforturile noastre şi ale întregii comunităţi de a stimula utilizarea pieţei de capital pentru finanţare de către companiile româneşti. 

„Piaţa AeRO a avut şi are din această perspectivă un rol esenţial în a ne apropia şi mai mult de antreprenorii şi companiile pe care aceştia le dezvoltă, iar evoluţia de anul trecut şi din primul trimestru din 2022 este o dovadă palpabilă în acest sens. Vorbim de 27 de companii listate pe AeRO, care au atras capital în valoare de 70 milioane de euro, şi de alte 27 de emisiuni de obligaţiuni în valoare de 63,1 milioane de euro. Evoluţia bună a pieţei AeRO este reflectată şi prin lansarea primului indice dedicat acestei pieţe, BET AeRO, iar înfiinţarea primului fond de investiţii dedicat inclusiv pieţei AeRO de către Impetum Group reprezintă încă un pas spre consolidarea acesteia ca piaţă de creştere a IMM-urilor.”, a afirmat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Ce va face Agista?

Core business-ului va fi format din investiţii de tipul PRE-IPO, dar şi în acţiunile listate ale companiilor cu potenţial. Mai mult decât un investitor de capital, Agista va fi un partener activ care oferă expertiză complementară antreprenorilor români pentru accelerarea afacerilor lor şi deschiderea accesului la un ecosistem de business relavant.

„Agista va acţiona ca un investitor ancoră, ce va urmări deţinerea de pachete minoritare, în companii cu cifra de afaceri de 3-15 milioane euro. Tichetul investiţional va fi cuprins între 500.000 - 2,5 milioane euro, iar Agista va acţiona dintr-un rol strategic, la nivel de board, pentru dezvoltarea companiilor.”, a declarat Nicolae Kovacs, CEO Agista.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite