16 bănci din zona euro ar putea fi amendate. Care este motivul

0
Publicat:

16 bănci din zona euro ar putea fi amendate, a informat vineri Banca Centrală Europeană, precizând că acestea trebuie să furnizeze informaţii suplimentare până în iunie 2023.

Clădire din oțel și sticlă pe care scrie Bank
16 bănci din zona euro ar putea fi amendate

16 bănci din zona euro nu au reuşit să furnizeze suficiente informaţii privind expunerea lor la riscurile climatice şi s-ar putea confrunta cu amenzi sau chiar cu cerinţe de capital mai ridicate, a anunţat vineri Banca Centrală Europeană, transmite Reuters.

Autorităţile de reglementare europene pun presiune asupra băncilor să-şi gestioneze afacerile luând în considerare riscurile legate de schimbările climatice, de la inundaţii şi secetă la tranziţia spre noi surse de energie.

BCE a informat că 16 bănci, sau 15% din cele pe care le-a evaluat, nu au îndeplinit standardele de raportare, care includ identificarea oricărei expuneri materiale la riscurile climatice, impactul asupra afacerilor băncilor şi modul în care gestionează dificultăţile.

BCE nu a dat publicităţii numele băncilor care nu au reuşit să îndeplinească cerinţele de mediu şi ar putea fi amendate.

Deşi datele reprezintă o îmbunătăţire faţă de anul trecut, când 45% din bănci nu au îndeplinit standardele de raportare, BCE consideră că creditorii trebuie "să-şi îmbunătăţească suplimentar" activitatea pentru a îndeplini noile cerinţe, care intră în vigoare în iunie, sau se vor confrunta cu consecinţe.

"Sunt necesare urgent îmbunătăţiri suplimentare. Vom lua deciziile adecvate de supervizare pentru a ne asigura că băncile îndeplinesc cerinţele", a afirmat Frank Elderson, vicepreşedintele Consiliului de Supervizare al BCE.

Pentru instituţiile care nu au reuşit să îndeplinească cerinţele de mediu, amenda ar putea fi de 5% din cifra zilnică de afaceri a băncii, până când problema este rezolvată.

Băncile trebuie să furnizeze primele informaţii suplimentare conform noilor reglementări până în iunie 2023 iar cele complete până în 2024.

Standardele au fost stabilite de Autoritatea bancară europeană (EBA).

Banca Centrală Europeană a înfiinţat un centru de expertiză dedicat schimbărilor climatice, care va consilia BCE cum să încorporeze aspectele ce ţin de mediu în politica monetară şi supervizarea bancară. Aproximativ 12 persoane vor lucra în noul centru, care va colabora cu echipele existente în interiorul BCE.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite