EXCLUSIV Maia Morgenstern a renunţat la funcţia de director al Teatrului Evreiesc de Stat

EXCLUSIV Maia Morgenstern a renunţat la funcţia de director al Teatrului Evreiesc de Stat

Maia Morgenstern a decis să nu mai continue activitatea de manager al TES       FOTO: David Muntean

Maia Morgenstern (55 de ani), directoarea Teatrului Evreiesc de Stat (TES) din Bucureşti din 2012,  a decis să renunţe la această funcţie. Această informaţie este confirmată şi de un anunţ al Primăriei Municipiului Bucureşti, instituţie în subordinea căreia se află TES.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform acestui anunţ, Maia Morgenstern „s-a retras în timpul procedurii”, ceea ce înseamnă că a renunţat la a continua activitatea de manager al teatrului. Actriţa nu doreşte să rămână nici interimar în această funcţie, până la organizarea unui nou concurs. 

Surse din cadrul Primăriei au declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” că, deşi Maia Morgenstern a primit note mari la proiectul de management şi la evaluare, totuşi în cadrul ultimei sesiuni a precizat în faţa comisiei că renunţă la funcţie din motive personale. Cel mai probabil, Maia Morgenstern consideră că dedică mult prea puţin timp actoriei şi familiei, în detrimentul funcţiei pe care o ocupă de mai bine de patru ani şi care a îndepărtat-o de zona artistică unde a cunoscut succesul.

Maia Morgenstern ocupă funcţia de manager al Teatrului Evreiesc de Stat din anul 2012, când a fost într-o poziţie de interimar, ulterior fiind numită în funcţie, în urma unui concurs. Pe parcursul mandatului său teatrul a intrat într-un proces complet de renovare, după ce acoperişul clădirii a fost parţial distrus în urma unei furtuni. De asemenea, repertoriul a avut parte de mai multe premiere importante şi de multe spectacole de succes.

Ultimul dintre acestea s-a întâmplat în Austria, unde chiar astăzi a avut parte un premiu în cadrul Festivalului de la Muhlheim. Spectacolul „Empire”, regia Milo Rau, a primit marele premiu, în cadrul unui concurs pentru dramaturgie în care este premiat cel mai bun text de teatru de expresie germană. În cadrul acestei competiţii participă sute de texte, selecţionate drept cele mai bune din Germania, Austria, Elveţia.

„Ceea ce este cu adevărat tulburător (pentru mine în orice caz) este faptul că noi, actorii de pe scenă suntem autorii propriilor noastre "poveşti": fiecare spune câte ceva despre viaţa sa. Poveşti vesele şi/sau triste, tragice sau banale, sfâşietoare sau ridicole. Noi... noi jucăm în limba română, greacă, arabă şi kurdă”, a scris Maia Morgenstern pe contul de Facebook, în urmă cu puţin timp.

La nici un an de interimat, Maia Morgenstern declara într-un interviu pentru Adevărul că se simte „înecată în hârtii”:
 
„Sunt acoperită şi înecată în hârtii şi în decizii de semnat. Nu semnez nimic până nu înţeleg despre ce vorba. Asta ia mult mai mult timp. E un limbaj nou, specializat, însă Codul Muncii ar trebui să-l cunoaştem cu toţii. Nu strică să ştim ce drepturi, ce responsabilităţi, ce îndatoriri avem. Sunt necazuri mari la nivelul ăsta. Avem nişte drepturi de a spune "Nu"”.
 
Emilia Maia Ninel Morgenstern s-a născut pe 1 mai 1962, la Bucureşti. A urmat Academia de Teatru şi Film între 1981 şi 1985. Printre rolurile sale de referinţă: Doamna T, în teatru şi film, Marguerite în „Dama cu camelii“, Lola Blau, în „Astă-seară, Lola Blau“, Lola Lola în „Îngerul albastru“. A jucat mari roluri de tragiciană: Medeea (în „O trilogie antică“, montată de Andrei Şerban, la Naţional, în 1990), Clitemnestra (în „Orestia“ lui Silviu Purcărete de la Craiova) sau „Electra“, la Atena.
 
A interpretat-o pe mama lui Iisus în filmul lui Mel Gibson şi pe Arkadina în spectacolul „Pescăruşul“, al lui Andrei Şerban, iar în curând va putea fi văzută în filmul „What about love”, alături de Sharon Stone şi Andy Garcia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările