Dramaturgul polonez Janusz Glowacki, colaborator al regizorului Andrzej Wajda, a murit la vârsta de 78 de ani

Dramaturgul polonez Janusz Glowacki, colaborator al regizorului Andrzej Wajda, a murit la vârsta de 78 de ani

Dramaturgul Janusz Glowacki; sursa: culture.pl

Scriitorul şi dramaturgul polonez Janusz Glowacki, autor a numeroase scenarii pentru regizorul Andrzej Wajda, a murit sâmbătă la vârsta de 78 de ani, a declarat soţia sa, citată de presa poloneză.

Ştiri pe aceeaşi temă

Născut în 1938, la Poznan, Glowacki, ale cărui romane şi piese de teatru au fost traduse în mai multe limbi, este cunoscut pentru scenariile sale, între care „Hunting Flies“ (1969) şi „Walesa" (2013), o ecranizare despre liderul Solidarităţii, Lech Walesa, pentru filme ale maestrului incontestabil al cinemaului polonez Andrzej Wajda. 
 
Odată cu introducerea legii marţiale de generalul comunist Wojciech Jaruzelski pe 13 decembrie 1981, Glowacki, pe atunci aflat la Londra pentru premiera uneia dintre piesele sale de teatru, a decis să nu se mai întoarcă în Polonia. S-a instalat din 1983 la New York, unde s-a dedicat în special teatrului. 
 
Piesele sale, precum „The Cockroach Hound" (1986) şi „Antigone in New York" (1992), au fost bine primite de critica americană şi au fost premiate cu distincţii importante, între care American Theatre Critics Association, premiul John. S. Guggenheim, Hollywood Drama-Logue Critics şi National Endowment for the Arts.
 
El a obţinut în 2005 premiul ministrului polonez al Culturii, dar şi distincţii notabile în Marea Britanie şi Franţa. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: