Actorul Dumitru Rucăreanu a murit duminică. A fost incinerat în secret, pentru că lăsase cu limbă de moarte să nu se repete circul de la Nicolaescu

Actorul Dumitru Rucăreanu a murit duminică. A fost incinerat în secret, pentru că lăsase cu limbă de moarte să nu se repete circul de la Nicolaescu

Dumitru Rucăreanu (26 octombrie 1932 - 3 martie 2013) FOTO Adevărul

Dumitru Rucăreanu a murit duminică, la vârsta de 80 de ani, şi a fost incinerat miercuri, în prezenţa a 4-5 persoane apropiate, singurele care au ştiut de deces. Actorul suferea de cancer la pancreas.

Ştiri pe aceeaşi temă

Printre persoanele participante la incinerarea de miercuri a fost şi George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti, cel care a confirmat apoi pentru presă decesul actorului. 

Secretul a fost ţinut cu străşnicie şi nici măcar colegii artistului sau reprezentanţii UNITER nu au ştiut de moartea lui Dumitru Rucăreanu. 

Aura Corbeanu, director executiv al UNITER, ne-a declarat că a aflat şi ea tot astăzi de tragedie. 

Rucăreanu se retrăsese de pe scena publică şi doar rareori mai acorda interviuri, ceea ce explică discreţia în care a dorit să se desfăşoare funeraliile sale.  

Dumitru Rucăreanu, care era bolnav de mai bine de un an de cancer la pancreas, fusese scârbit de circul mediatic de la moartea lui Sergiu Nicolaescu şi lăsase directive clare pentru a nu se întâmpla acelaşi lucru şi în cazul lui.

În urmă cu un an, actorul suferise o operaţie prin care medicii încercaseră să îndepărteze tumoarea, dar cancerul era mult prea avansat, aşa că doctorii preconizaseră că va mai trăi 6-12 luni. Conştient că i se apropie sfârşitul, Rucăreanu şi-a aranjat el însuşi din vreme cum să aibă loc funeraliile. Totul, cu maximă discreţie şi decenţă. Incinerarea a avut loc ieri la ora 13.00, în prezenţa a 4-5 apropiaţi ai actorului. Nu a avut loc nicio ceremonie şi totul s-a desfăşurat rapid, aşa cum dorise artistul.

Actriţa Oana Pellea a deplâns moartea marelui actor pe pagina ei de Facebook: „Un mare boem a plecat... Dumitru Rucăreanu. Dumnezeu să-l odihnească!”, a scris fiica actorului Amza Pellea.

Născut pe 26 octombrie 1932 la Ghimbav (judeţul Braşov), Dumitru Rucăreanu a ajuns actor din întâmplare, căci marea lui pasiune a fost muzica, după cum mărturisea într-un interviu. A absolvit liceul „Principesa Elena“ din Braşov, a studiat pianul şi acordeonul la Şcoala Populară de Arte din acelaşi oraş şi voia să urmeze Conservatorul. „Am vrut să dau la Conservator, la dirijat simfonic. Văzând ce program se cere la intrare, am renunţat. Aveam un prieten care zice: «Bă, dă la teatru! Ştii o poezie?». Zic: «Ştiu una scurtă!». M-am prezentat, am spus poezia şi am intrat cu 10“, declara Dumitru Rucăreanu în „Jurnalul Naţional“.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1956 şi a fost repartizat la Teatrul Naţional din Craiova. Aici a rămas până în 1959 şi a jucat în „Bărbierul din Sevilla“, „O chestiune personală“ şi „Zări de necuprins“.

S-a transferat apoi la Teatrul de Comedie din Bucureşti, unde a jucat alte roluri celebre, în „Burghezul gentilom“, „Un Hamlet de provincie“, „Noapte la Madrid“. A avut o carieră de succes şi în cinematografie, jucând în „Dragoste la zero grade“ (1964), „Secretul lui Bachus“ (1983), „Căsătorie cu repetiţie“ (1985), „Secretul lui Nemesis“ (1987),

Deşi s-a axat pe actorie, nu a abandonat niciodată muzica. A fost interpret de muzică uşoară, a lansat un CD, dar a avut şi colaborări la Operă. „Dacă aş lua-o de la capăt, aş face muzică simfonică“, mărturisea actorul cu ani în urmă.

Dumitru Rucăreanu a primit, de-a lungul carierei sale, numeroase distincţii şi premii, între care trofeul de excelenţă la Gala Festivalului Comediei Româneşti din 2010. El a fost propus să primească premiul pentru întreaga activitate la gala UNITER din acest an.

citeste totul despre: