Caragiale la Cinemateca

Caragiale la Cinemateca

In "anul Caragiale", cel mai ecranizat scriitor roman nu putea sa lipseasca de pe afisul Cinematecii. Intre 16-20 ale acestei luni, in sala Eforie va fi programat un amplu ciclu de adaptari

O bifaram si pe asta!

O bifaram si pe asta!

Inghesuite intr-un spatiu impropriu de circa 6 pe 8 m, 7 pietre inscriptionate, vreo 20 de obiecte ceramice (nici unul cu vreo explicatie) si 12 panouri cu fotografii erau menite sa ilustreze ceea ce

Caragiale in Vietnam

Caragiale in Vietnam

Desi pierd mult prin traducere, dramaturgia si proza lui Caragiale sunt gustate in spatii psihoculturale foarte indepartate si, fireste, foarte diferite de al nostru, ori de cel european. Incat, daca

Concursul "Ion Creanga"

Concursul

Muzeul Literaturii Romane si filiala Iasi a Uniunii Scriitorilor din Romania organizeaza a noua editie a Concursului national de creatie literara "Ion Creanga", consacrat genului ilustrat in

Catedrala Sfântul Sava din Belgrad reprezintă un simbol al Serbiei şi, totodată, unul dintre cele mai importante obiective turistice ale capitalei. Istoria ei reprezintă practic o frescă a trecutului statului sârb, pornind de la viaţa sfântului omonim şi ajungând până la complicata situaţie politică din prezent.

Jocul de Oină a fost inclus în Inventarul naţional al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial, documentaţia de înscriere fiind aprobată de Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii. Tradiţie vie a patrimoniului cultural naţional, jocul de oină face parte din familia arhaică a jocurilor cu bâta şi mingea, practicate  în diferite culturi.

acum 3 zile · comentarii (0)

Nu te scalzi niciodată în acelaşi râu, spune o vorbă celebră, atribuită lui Heraclit. Conştiinţei i-a fost atribută şi ei fluiditatea, iar William James consacră termenul de „flux al conştiinţei”. Rămâne să ne întrebăm dacă putem să ne scăldăm de două sau de mai multe ori în râul conştiinţei, în fluxul ei continuu, în continuitatea ei fluidă.

acum 3 zile · comentarii (10)

Cartea se încadrează în domeniul studiilor islamologice, care sunt aproape inexistente la noi în ţară, şi tratează un aspect fundamental al Islamului, cel al evoluţiei şi al statutului corpusului său juridico-teologic, desemnat sub termenul generic de Sharī‘ah.

acum 6 zile · comentarii (36)

45 de milioane de lei e subvenţia anuală a celui mai mare teatru naţional din România. A unuia singur, o singură instituţie de stat. Dar Statul român nu se poate scobi de o sumă similară pentru a ajuta sectorul cultural independent – şi pe oamenii care muncesc în el – să supravieţuiască pandemiei.

acum 8 zile · comentarii (11)

Se pregătesc, în aceste zile, două manifestări care cred că vor schimba perspectiva asupra picturii româneşti postbelice, constituind o revelaţie pentru iubitorii de artă. Cea mai importantă reprezentantă a Şcolii de la Chişinău, pictoriţa Valentina Rusu Ciobanu, născută pe 28 octombrie 1920, împlineşte 100 de ani, ocazie cu care vor fi organizate două expoziţii la Bucureşti, sub genericul „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naştere“.

acum 11 zile · comentarii (0)

Scriitoarea Carmen Zamfirescu oferă în noul său roman, ”Apărătorul din umbră” o abordare complexă a fenomenelor politice care au influenţat istoria recentă a României. Această abordare complexă este justificată atât de contextul actual, cât şi de experienţa de până acum. Carmen Zamfirescu a scris peste 120 de lucrări (romane, lucrări ştiinţifice, lucrări de publicistică, articole)

acum 16 zile · comentarii (0)

Se împlinesc în aceste săptămâni o sută de ani de la înfiinţarea, în toamna târzie a anului 1920, a Societăţii Compozitorilor Români; actuala Uniune a Compozitorilor şi Muzicologilor. In epocă evenimentul s-a consumat prioritar la nivelul profesional al breslei muzicienilor, al compozitorilor. Iniţiativa i-a aparţinut marelui om, marelui intelectual, etnomuzicologului Constantin Brăiloiu.

acum 21 zile · comentarii (0)

Febra competiţională – numărul mare al concursurilor în domeniul performanţei muzicale, numărul mare al competitorilor – nu constituie un fenomen recent. A demarat la scară mondială în deceniile de mijloc ale secolului trecut; …când fenomenul competiţional s-a înteţit în toate domeniile vieţii cotidiene. Inclusiv în domeniul muzicii.

acum 25 zile · comentarii (0)

Anul acesta, în plină pandemie, ultimul volum al lui Cornel-Florin Moraru a văzut lumina tiparului: Urmaşii lui Dionysos. Naşterea DJing-ului în cultura occidentală. O carte cu un subiect unic în România, scrisă de un filosof contemporan care face, din cursurile sale din cadrul Universităţii Naţionale de Artă, un spectacol cultural inedit.

acum 25 zile · comentarii (0)
Postari Recente
Modifică Setările