Lansare Litera: romanul „Castelul din orașul meu“, o călătorie printre straturile istoriei

0
Publicat:

Editura Litera vă invită miercuri, 17 aprilie, ora 19.00, la lansarea romanului „Castelul din orașul meu“ de Ioana Bâldea Constantinescu ce va avea loc în Sala Media a Teatrului Național București (TNB – Bulevardul Nicolae Bălcescu nr. 2).

image

Participă, alături de autoare, scriitorii Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu și Bogdan Alexandru Stănescu. Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe. Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervări pe linkul următor: https://forms.gle/aGp6jttVkMqKyjuFA

În cartierul evreiesc al Bucureştiului, pe lângă un imobil galben, scorojit în eleganţa lui interbelică, se plimbă în fiecare zi un domn vârstnic şi cockerul său spaniel auriu. De peste drum, din spatele unei ferestre, drumurile lor sunt urmărite de micul Sebastian şi de părinţii lui. În jurul casei galbene, Castelul, cum e numită în cartier, anotimpurile, hortensiile, chipurile şi lumea se schimbă, iar promenada lui Hanno şi Spatzi rămâne singura ancoră de firesc într-un timp care nu mai este la fel.

Una dintre legendele care explică prezenţa saşilor în Transilvania este Flautistul din Hamelin, culeasă şi transformată în basm de Fraţii Grimm. În Strasbourgul anului 1518, în mod inexplicabil, mai mulţi oameni dansează până mor de epuizare, într-o fervoare fatală, cunoscută drept „epidemia dansului“. Castelul galben din cartierul evreiesc le adună pe toate şi le leagă istoriile precum notele pe liniile unui portativ. Iar Hanno, Martha, Clara, Liese, Hanne, Sebastian şi chiar Spatzi se pun fiecare la locul lor, într-un „Bruder Jakob“ care curge neîncetat. Chiar şi când cartea s-a terminat de mult.

Ioana Bâldea Constantinescu despre romanul "Castelul din orașul meu": "Cartea aceasta este pentru toți cei cărora li se cutremură lumea. Care se ascund în vizuinile din capul lor. Care pierd bucăți din cine sunt. Și care se agață de cioburile de frumusețe ireală în care au iubit și au fost iubiți. Poate că asta înseamnă, de fapt, să fii salvat (...) Frau Troffea dansează pe străzile Strasbourgului și în mișcarea ei necontrolată se naște cea mai mare epidemie a dansului din Europa secolului al XVI–lea. Cred că asta e și literatura pentru mine – un dans cu uitarea, cu moartea, cu pierderea, cu omenescul de fiecare zi, în muzica din care se nasc vulpi, castele și câini desenați cu creta pe asfalt".

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite