Bookfest 2020 a fost anulat

Bookfest 2020 a fost anulat

Salonul de carte Bookfest, care trebuia să aibă loc între 27-31 mai 2020, s-a amânat, după ce consiliul Director al Asociaţiei Editorilor din România a luat act, în şedinţa online din 6 aprilie, de anunţul Preşedintelui României cu privire la prelungirea stării de urgenţă pentru încă 30 de zile, până la jumătatea lunii mai 2020.

Păţaniile şoriceilor din „Roademult“ şi „Roadensec“, reeditate de Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii

Păţaniile şoriceilor din „Roademult“ şi „Roadensec“, reeditate de Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii

De Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret, sărbătorită pe 2 aprilie, au fost reeditate patru cărţi scrise de Florian Cristescu, „Familia Roademult“ (1912), încununată cu un premiu al Academiei Române, „Nepoţii Roademultulesei“ (1922), „Şcoala lui Chiţchiron“ (1926) şi „Familia Roadensec (1946). Cărţile au fost publicate în condiţii grafice deosebite la editura Vremea, inclunzând ilustraţii semnate de Silvia Colfescu.

FRAGMENT „Copiii de pe Volga“, de Guzel Iahina

FRAGMENT „Copiii de pe Volga“, de Guzel Iahina

La trei ani după debutul cu bestsellerul „Zuleiha deschide ochii“, Guzel Iahina publică un nou roman care se bucură deja de faimă internaţională, „Copiii de pe Volga“.  „Adevărul“ prezintă un fragment din cartea recent publicată la editura Humanitas, în traducerea din rusă a Luanei Schidu.

De ce nu am avut nevoie de Paul Goma? VIDEO

De ce nu am avut nevoie de Paul Goma? VIDEO

"Unde am greşit?" de Paul Goma, a fost ultima carte a scriitorului publicată în România şi lansată la Târgul de carte Gaudeamus în noiembrie 2019. Prefaţa este semnată de Mariana Sipoş, prietenă apropiată a scriitorului, din care vă prezentăm fragmente. Paul Goma a murit, la vârsta de 84 de ani, în urma infectării cu COVID-19, în noaptea de marţi spre miercuri, într-un spital la Paris.

Vintilă Mihăilescu a scris, înainte de a muri, pe patul spitalului despre „etnografia“ suferinţei

Vintilă Mihăilescu a scris, înainte de a muri, pe patul spitalului despre „etnografia“ suferinţei

Vintilă Mihăilescu, care a murit sâmbătă, la vârsta de 68 de ani, a fost diagnosticat în septembrie 2018 cu leucemie acută mieloblastică. Antropologul  a scris, anul trecut, "În căutarea corpului regăsit – O ego-analiză a spitalului", volum publicat de Editura Polirom. Vă prezentăm un fragment din acest volum, în care fostul director al Muzeului Ţăranului Român îşi descria suferinţa.

Poezii de dragoste, cu bijuterii Swarovski pe copertă. Poetul Victor Teişanu: „Eşti femeia predestinată ultimei mele adrese pământeşti“

Poezii de dragoste, cu bijuterii Swarovski pe copertă. Poetul Victor Teişanu: „Eşti femeia predestinată ultimei mele adrese pământeşti“

"Poetica zborului sau...vase poetice comunicante", un interviu inedit cu poeţii Lucia Olaru Nenati şi Victor Teişanu, a apărut  în Colecţia "Regal de poezie", într-un volum de lux, cu o bijuterie Swarowski pe coperta de catifea mov şi cu reproduceri ale unor lucrări de artă plastică. Cartea cu poezii de dragoste a fost  publicată, în luna martie, în condiţii grafice excepţionale de editura Asociaţiei Culturale "Regal d'Art" din Botoşani.

În cele câteva cuvinte scrise „În loc de introducere” pentru noua lui carte, profesorul Lucian Boia atrage atenţia că aceasta, „Românii şi Europa. O istorie surprinzătoare” (Editura Humanitas, Bucureşti, 2020) „se află în directă legătură cu eseurile mele anterioare privitoare la români şi la istoria lor, în primul rând cartea, apărută în 2012, sub titlul bine întipărit în conştiinţa publică, De ce este România altfel”.

acum 2 zile · comentarii (8)

Acolo unde Mircea Cărtărescu sugerează căutarea spirituală cu precizia unui chirurg, Dan Stanca se aruncă deznădăjduit în ea, cu patos şi disperare existenţială. Acolo unde Cărtărescu este precis şi calculat, Dan Stanca e febril şi necontrolat, scriind parcă sub imperiul unei urgenţe. Stilul lui Cărtărescu este detaşat şi rece, Stanca se implică emoţional, până la contopirea cu textul.

acum 3 zile · comentarii (0)

În plină stare de urgenţă şi în pandemie, când librăriile erau în totalitate închise şi numai formula de achiziţie online rămăsese disponibilă, editura „Humanitas” a lansat pe piaţă cartea „Seducătorul domn Nae. Viaţa lui Nae Ionescu”. Scrisă de Tatiana Niculescu şi publicată în colecţia „Memorii, jurnale, biografii”.

acum 9 zile · comentarii (40)

În ultima jumătate de veac, Profesorul Gabriel Liiceanu a scris cărţi importante pentru prestigiul literaturii române. „Jurnalul de la Păltiniş“ rămâne o capodoperă a genului diaristic, iar eseul „Despre limită“ (sau teza doctorală intitulată „Tragicul“) îl situează pe filozof în panoplia celor mai importanţi umanişti ai culturii noastre.

acum 9 zile · comentarii (35)

Contemporanul Mircea Cărtărescu a dezvoltat un adevărat cult al „metamorfozei“, aparent plecând de la cea biologică a larvei în fluture, de fapt vorbind despre cea a fiinţei umane în ceva superior (temă dragă tuturor gânditorilor moderni, plecând de la „supra-omul“ lui Nietzsche şi trecând prin concepţiile etologului austriac Konrad Lorenz), prin asta scriitorul român dovedindu-se un veritabil scriitor-profet (încă) neînţeles.

acum 10 zile · comentarii (2)

Maimuţele, aşa cum sunt prezentate de Jane Goodall, sunt nefiresc de asemănătoare oamenilor. Par nişte oameni ţinuţi de o graniţă nevăzută, subţire ca un fir de păr, dincolo de lumea umană. Graniţa aceea nevăzută, subţire ca un fir de păr – şi totuşi atât de impenetrabilă – este limbajul articulat. Cimpanzeii studiaţi de Goodall sunt, literalmente, nişte „oameni ai pădurilor”, aflaţi dincoace de – cu vorba lui Heidegger –  „luminişul fiinţei”.

acum 15 zile · comentarii (1)

Aveam şi până în momentul apariţiei cărţii „Mănăstirea Văratec în arhivele Securităţii. Agenta „Vasilica” între Dumnezeu şi satan. 1962-1976” (Editura „Vremea”, Bucureşti, 2019) destule mărturii, dar şi dovezi din Arhiva C.N.S.AS. referitoare la colaborarea unora dintre oamenii Bisericii Ortodoxe şi Securitate. Indivizi care au pendulat între Dumnezeu şi Satan.

acum 22 zile · comentarii (10)

Mirel Taloş este preşedintele interimar al Institutului Cultural Român, politician si scriitor, având la bază studii de filologie hispanică şi română la Universitatea Bucureşti şi de ştiinţe politice la SNSPA.

acum 25 zile · comentarii (0)

Annely Ute Gabany este cunoscută publicului român încă de pe vremea în care lucra la Departamentul de cercetare al „Europei Libere”. Studiile sale referitoare la dinamica şi ravagiile cultului lui Ceauşescu, între timp strânse într-un volum publicat cu ani în urmă la editura ieşeană „Polirom”, au fost şi sunt fundamentale.

luna trecuta · comentarii (28)

Cartea „Ştii bine că vrei“, debutul scriitoarei americane Kristen Roupenian, este revelaţia literară a anului 2019 în SUA, autoarea primind un avans de 1,2 milioane de dolari pentru scrierea ei. A fost tradusă la Editura Litera şi este o lectură ideală în vremuri de carantină, atât pentru că ne arată cum se iubea (adică cu cruzime şi durere) înainte de pandemie, cât şi pentru că este literatură foarte bună.

luna trecuta · comentarii (1)

Dacă cineva ar avea vreodată năstruşnica idee de a purcede la întocmirea unui top al românilor pentru a căror caracterizare este obligatoriu să se recurgă la superlativul absolut, nu am nici cea mai mică îndoială că profesorul bucureştean Lucian Boia ar ocupa, fără probleme, un confortabil loc în top cinci la cel puţin două categorii.

acum 2 luni · comentarii (22)

... pentru că atunci când eu am ajuns în Bucureşti, şi la liceu, şi în primul an de reporter la Radio, unde m-am bucurat de prietenia solidară a unei colege de redacţie bucureştence, eram îmbrăcat în haine de dimie săină – maronie -, ţesută în război de fina Anica, colega, mângâindu-mi mâneca vestonului şi înţepându-se în asprimea stofei din lână de oaie ţigaie, m-a întrebat:

acum 2 luni · comentarii (3)

Nu cred că se putea un context mai potrivit pentru o cronică la Elogiul mersului, cartea lui Shane O’Mara, profesor de neuroştiinţe la Trinity College din Dublin decât al vremurilor de faţă, când interdicţiile sau restricţiile de mobilitate la scară largă, planetară – de o noutate absolută – ridică probleme, la rândul lor insolite, cu o acuitate maximă, privitoare la „esenţa” mişcării.

acum 2 luni · comentarii (0)

A apărut cu binecuvântarea şi sub prestigioasa, devotata, profesionista şi exigenta îngrijire a Înaltpreasfinţiei sale, dr. Varsanufie,  arhiepiscopul Râmnicului, într-o înfăţişare editorială de sărbătoare, cu nerăbdare aşteptată, dar şi răsplătită peste măsură, o antologie portret, dacă se poate spune aşa, omagială.

acum 2 luni · comentarii (1)

Săptămâna trecută am pomenit despre liliac,  a cărui aripă era folosită pe vremuri într-o sumă de farmece şi vrăjitorii, iar câţiva dintre prietenii virtuali l-au blamat, aş zice eu, pe nedrept, ceea ce mă îndeamnă să scriu azi despre acest animal straniu, mamifer zburător, cu aripi neobişnuite, pe care unii le consideră înrudite cu ale demonilor.

acum 2 luni · comentarii (1)