Cele 5 cărţi pe care Bill Gates le recomandă pentru această vară: „Este una dintre cele mai bune cărţi pe care le-am citit vreodată” | bill gates

Cele 5 cărţi pe care Bill Gates le recomandă pentru această vară: „Este una dintre cele mai bune cărţi pe care le-am citit vreodată”

Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, este cunoscut pentru faptul că îşi face timp să citească cel puţin 50 de cărţi pe an.  Miliardarul american a compus o listă cu cele mai bune cinci cărţi pe care le-a citit în ultima vreme, pe care le recomandă ca lectură de vacanţă în această vară celor care îi citesc blogul.

Corespondenţa dintre Proust şi unul dintre iubiţii săi, compozitorul Reynaldo Hahn, scoasă la licitaţie. „Vreau să fii aici tot timpul, dar ca un zeu deghizat”

Corespondenţa dintre Proust şi unul dintre iubiţii săi, compozitorul Reynaldo Hahn, scoasă la licitaţie. „Vreau să fii aici tot timpul, dar ca un zeu deghizat”

În martie 1896, tânărul Marcel Proust compunea o scrisoare de dragoste pentru compozitorul Reynaldo Hahn. Proust nu a recunoscut public niciodată că ar fi homosexual, cerându-i compozitorului să fie discret. O parte a corespondenţei dintre cei doi va fi scoasă la vânzare, joi, la Paris. La licitaţia organizată de Sotheby's vor fi vândute mai multe manuscrise şi scrisori apariţinându-i lui Proust, din colecţia strănepoatei acestuia.

De ce au oamenii nevoie de poveşti

De ce au oamenii nevoie de poveşti

Un rege chipeş este binecuvântat cu o forţă supraomenească, însă aroganţa sa ameninţă liniştea regatului. Un gigant sălbatic apărut de nicăieri îl provoacă la un duel, în urma căruia regele revine la gânduri mai bune şi cei doi devin prieteni şi parteneri de aventuri.

Scriitorul portughez Antonio Lobo Antunes: „M-am trezit cu mare surprindere că şi partidul comunist m-a felicitat pentru prima mea carte”

Scriitorul portughez Antonio Lobo Antunes: „M-am trezit cu mare surprindere că şi partidul comunist m-a felicitat pentru prima mea carte”

Antonio Lobo Antunes, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori contemporani, s-a întâlnit cu cititorii români marţi seară, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, unde şi-a lansat cel mai recent roman, „Pe râurile ce duc...”. Scriitorul a povestit despre cât de important este scrisul în viaţa sa şi despre cum s-a schimbat acesta în urma experienţei din război.

„Conspiraţia. Cum l-a ajutat Rusia pe Trump să ajungă la Casa Albă”, o carte despre unul dintre subiectele fierbinţi actuale, împreună cu ziarul „Adevărul” | vladimir putin

„Conspiraţia. Cum l-a ajutat Rusia pe Trump să ajungă la Casa Albă”, o carte despre unul dintre subiectele fierbinţi actuale, împreună cu ziarul „Adevărul”

În volumul „Conspiraţia”, reputatul jurnalist Luke Harding dezvăluie adevărata natură a relaţiei lungi de decenii a lui Trump cu Rusia şi prezintă povestea fascinantă a dosarului Steele, adăugând în exclusivitate materiale noi şi apelând la surse din interiorul comunităţii de informaţii. Ion M. Ioniţă, redactor şef Historia, a vorbit la Adevărul Live, despre cartea lui Harding care apare luni, 21 mai, împreună cu ziarul „Adevărul”.

Matei Vişniec: „România dă mai mulţi copii talentaţi pe mia de locuitori faţă de alte ţări, pentru că trebuie compensat că sunt mai mulţi politicieni corupţi”

Matei Vişniec: „România dă mai mulţi copii talentaţi pe mia de locuitori faţă de alte ţări, pentru că trebuie compensat că sunt mai mulţi politicieni corupţi”

Cu ocazia lansării celui mai recent volum al său, la Bucureşti, „Ultimele zile ale Occidentului”, apărut la editura Polirom, scriitorul Matei Vişniec a vorbit despre condiţia duală de scriitor şi jurnalist la Radio France Internationale (RFI), despre cum a ajuns, prin noroc şi joc de table, să primească bursa la Paris, respectiv despre ce îi place la România.

INTERVIU Cristian Fulaş, scriitor: „Trăim într-o lume în care anormalitatea pare să fi devenit o regulă, în care excesul e legea după care se întâmplă lucrurile”

INTERVIU Cristian Fulaş, scriitor: „Trăim într-o lume în care anormalitatea pare să fi devenit o regulă, în care excesul e legea după care se întâmplă lucrurile”

La 36 de ani, scriitorul Cristian Fulaş debuta cu romanul „Fâşii de ruşine”, despre un protagonist fără nume, dependent de alcool şi alte substanţe care, după timpul petrecut în bodegi cu prieteni care nu-l sună când dispare din peisaj, îşi petrece timpul încercând să scape de dependenţă. Într-un interviu pentru „Adevărul”, scriitorul detaliază cum  a ajuns să scrie cartea şi ce înseamnă normalitatea şi dependenţa.

Există numeroase abordări legate de consumul de droguri, iar aici ne referim la paleta mai largă de substanţe care provoacă dependenţă, însă analizele din perspectivă antropologică sunt mai rare sau sunt  focusate pe anumite paliere ale societăţii. Mihai Copăceanu aduce cu ultima carte: „Drogurile. O carte obligatorie” (Editura Eikon, 2018) o încercare de a înţelege fenomenul consumului de droguri dintr-un punct de vedere antropologic.

acum 2 minute · comentarii (0)

OK, poate n-o fi cazul să le iei pe toate la tine, dar măcar una-două n-ar fi rău, ca să te ajute pe terasa unei cafenele dintr-un oraş foarte agitat sau pe şezlong, la malul mării. Şi eu îmi fac astfel de planuri înainte de o călătorie, oare ce să iau de citit cu mine?, aşa că m-am gândit că poate i-ar ajuta şi pe alţii.

acum 3 zile · comentarii (5)

Celebrul autor Mircea Cărtărescu, care a împlinit chiar vineri, 1 iunie, 62 de ani, ne introduce în culisele celui mai recent volum de jurnal al său, intitulat „Un om care scrie“, tratând anii 2011-2017, de scriere ai „Solenoidului“, dar ne şi explică de ce, chiar după trecerea de 60 de ani, forma mentis a sa rămâne neschimbată. „Vârsta mea mentală preferată e cea de 27 de ani“, spune apreciatul scriitor.

acum 23 zile · comentarii (92)

După ce în anul 2012 şi-a recapitulat şi explicat destinul profesional şi esenţa demersului său istoriografic într-o carte concepută sub formă de un dialog purtat în compania unui fost student pe nume Eugen Stancu (cf. „Istoriile mele“, Editura Humanitas, Bucureşti, 2012), iată că pentru Lucian Boia a sosit şi momentul scrierii memoriilor.

luna trecuta · comentarii (7)

Ce competenţe ar trebui să aibă un cercetător al criminalităţii medievale? Ar trebui să fie un istoric? Sau, poate, mai degrabă un jurist? Sau mai bine un poliţist, capabil să investigheze dosare de mult uitate? Oricât de greu ar părea de crezut, există un om care stăpâneşte toate aceste domenii. El se numeşte Gabriel-Virgil Rusu şi va lansa, în 9 mai, o excelentă carte despre criminalitatea din Transilvania medievală şi premodernă.

acum 2 luni · comentarii (1)

Cu totul remarcabilă performanţa profesorului Ioan Stanomir, care reface în mai puţin de 250 de pagini, cât are cartea Rusia, 1917 - „Soarele însângerat - Autocraţie, revoluţie, totalitarism” (Editura Humanitas, Bucureşti, 2017), foaia de parcurs a întruchipărilor ideilor bolşevisto-comuniste în cei 100 de ani câţi s-au împlinit în noiembrie de la ivirea a ceea ce ani de zile am numit, chiar sărbătorit.

acum 2 luni · comentarii (3)

Aflu că săptămîna trecută a murit Andor Horváth. Am ţinut mult la el şi contam pe un dialog mai îndelungat cu inteligenţa, cultura şi umorul lui. Mă bucur că măcar ne-am reîntîlnit la începutul anului trecut, în jurul unei cărţi pe care tocmai o publicase. Am scris, atunci, un text, pe care îl reiau acum, pentru a-l dedica memoriei lui şi prieteniei noastre.

acum 2 luni · comentarii (0)
Postari Recente