Comunism, sfârşit de lume!

Comunism, sfârşit de lume!

Peste o sută de povestiri autonome (microficţiuni independente, dar corespondente) însumează romanul Medgidiei anilor `40. După ce a debutat ca prozator în celebrul volum colectiv „Desant 83“, Cristian Teodorescu (n. 1954) îşi face comeback-ul cu al patrulea volum de proză din carieră şi cel mai bun de până acum.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

Lecturi la Muzeul Ţăranului Proiectul „Povestitorii de la Şosea“ îşi propune să-i aducă în faţa publicului Muzeului Ţăranului Român, lună de lună, pe unii dintre cei mai

Blugii lui Cărtărescu

Blugii lui Cărtărescu

Al doilea volum din seria „Prima dată“, intitulat „ „Primii mei blugi“, va fi lansat la 23 noiembrie, ora 18.00, la Librăria Cărtureşti din Bucureşti. „Prima dată“ înseamnă o serie de antologii dedicate premierelor la persoana întâi. Conceptul aparţine Editurii Art, care a invitat personalităţi din diverse domenii să scrie în aceste mici cărţi de colecţie.

Un roman cult al literaturii SF

Un roman cult al literaturii SF

Romanul „Dune“, de Frank Herbert, va fi distribuit mâine împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei.Publicat în 1965 şi supranumit „primul roman ecologic la nivel platenar“, „Dune“ a provocat senzaţie devenind best-seller, fiind transpus cinematografic într-un film devenit cult şi deschizând o serie de romane pe aceeaşi temă.

Secretul macabru din „Jane Eyre“

Secretul macabru din „Jane Eyre“

Romanul „Jane Eyre“, de Charlotte Brontë, va fi vândut împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 10.99 lei. Cartea publicată în 1847 este scrisă la persoana întâi şi are ca teme predilecte moralitatea, religia, diferenţele între clasele sociale şi relaţiile dintre sexe.

Redescoperirea „Prinţului roşu“

Redescoperirea „Prinţului roşu“

Păstrat cu  sfinţenie,  timp de decenii, manuscrisul romanului-frescă al unui „os domnesc“, scriitorul şi ziaristul de stânga Scarlat Callimachi, vede lumina tiparului, graţie devoţiunii exemplare a unui discipol. Una dintre surprizele acestui sfârşit de an literar 2009 este apariţia postumă, la Editura „Anima“, a volumului autobiografic al unui vlăstar al vechii aristocraţii moldave.

Informaţii pe scurt

Informaţii pe scurt

Scriitoarea de origine română Herta Müller , laureata Premiului Nobel pentru Literatură pe 2009, se va întâlni cu publicul suedez la 12 decembrie, la Teatrul Dramatic Regal din Stockholm.

Pregătire pentru moarte

Pregătire pentru moarte

Julian Barnes îşi expune ateismul, discută relaţia dintre memorie şi adevăr, dintre religie (ca invenţie a autorilor de literatură) şi ficţiune. „Nu cred în Dumnezeu, dar îi simt lipsa“ - aşa îşi începe prozatorul britanic Julian Barnes (n. 1946) eseul său, pe cât de inteligent, pe atât de inconfortabil, despre moarte, divinitate şi scris.

Boieri, nobili, diplomaţi

Boieri, nobili, diplomaţi

Volumaşul cu amintiri şi evocări al hâtrului Neagu Djuvara este o „jucăreauă“ memorialistică agreabilă, anecdotică, scrisă fermecător. Poveştile „deocheate“ adunate de Neagu Djuvara în această cărticică au fost publicate mai întâi în revista „Plai cu boi“.

Poveste de război

Poveste  de război

Volumul „Unde se avântă vulturii“ poate fi cumpărat mâine împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 10.99 lei. Scriitorul scoţian Alistair Stuart MacLean (1922 – 1987) este cunoscut pentru romanele sale de aventuri, „Tunurile din Navarone“ şi „Unde se avântă vulturii“, care au fost transformate în filme de succes.

În ceva mai puţin de 200 de pagini politologul Ioan Stanomir reciteşte, cu un remarcabil spirit critic, cu ceea ce se cheamă „luciditate patriotică”, ultimii 100 de ani ai României. Ţara care de la data de 1 decembrie 1918 şi până la teribilul an 1940 era perfect îndreptăţită să se numească România Mare.

acum 6 zile · comentarii (0)

Istoria ţării noastre este un periplu fascinant şi cuprins de un aer de mister. Tumultul anilor nu s-a oprit la noi, el răzbate veacurile noastre. Contemporanii sunt datori să conserve istoria ţării lor. O istorie plină de alianţe, trădări, de momente unice, de înălţare, de laşitate, de realism politic de metafore istorice dar şi de căderi.

acum 28 zile · comentarii (1)

Pentru cei din generaţia mea. Şcoala de literatură „Mihai Eminescu”, creată de conducerea PMR în anii 50 ai secolului trecut, după model sovietic cu scopul de a crea noi şi de deznădejde ingineri ai sufletelor (aşa îi numise Stalin pe scriitori, aşa îi desemna cu voluptate în articolele sale pe stil nou însuşi marele Călinescu) mai înseamnă, poate, subiect de istorioare şugubeţe, de glume, chiar de bancuri.

acum 29 zile · comentarii (3)

„Toate filtrele sunt colective: antisemitism, legionarism, comunism, anticomunism. Toţi avem nevoie de un filtru comun, de grup, de trib, de familie.“ Doina Jela pune sub lupă pagini dureroase din trecutul recent în faţa căruia românii închid încă ochii. Istoria e o fabrică de adevăruri, iar oamenii au o uluitoare capacitate de a uita ceea ce nu vor să ştie. „Efectul fluturelui“ e o carte de proză matură, necesară, incomodă.

acum 30 zile · comentarii (8)

Scriitorul Attila Bartis s-a aflat la Târgu Mureş pentru vernisajul expoziţiei personale de fotografie la Palatul Culturii, intitulată „Pe insule“, şi a acceptat invitaţia Asociaţiei Podium de a participa la o întâlnire cu elevi de liceu, în timpul orelor de literatură maghiară, în cadrul proiectului „Scriitori la şcoală”.

luna trecuta · comentarii (1)

Iată originalul: „Septembrie retezase brusc ambiţiile verii toride de a se lăţi slinoasă, dincolo de îngăduinţa filelor calendarului, peste Bucureştii ajunşi o mahala, ameţiţi de încăierarea pe ciolan, neruşinată, a coteriei politicianiste, la concurenţă cu vestita, în vechime, păruială a chivuţelor în Piaţa Unirii, fostă de flori, cu fustele în cap şi rostogolită fără perdea în văzul şi în obrazul,

acum 2 luni · comentarii (4)

Transformat de unii comentatori în efigie statuară, pe temeiul ecoului public al vieţii şi scrisului său, contestat de alţii pentru neaderenţa sa la reformele poetice contemporane menite să decredibilizeze paradigmele tradiţionale de expresie, Grigore Vieru s-a aşezat, temeinic, undeva la intersecţia celor două tabere, cu seninătate olimpiană şi mizând, până la capăt, pe comunicarea directă şi netrucată, precum şi mărturiseşte:

acum 2 luni · comentarii (0)

Îmi e cum nu se poate mai clar încă din anul 2002, atunci când am citit pentru întâia oară excelenta carte a lui Tzvetan Todorov „Memoria binelui, ispita răului - O analiză a secolului“, cât de mic preţ pun profesioniştii scrisului istoric pe discursul martorilor. Pentru istorici, memoria, argumentul de tipul „ştiu foarte bine că doar am fost acolo“ nu are nici o relevanţă. Dimpotrivă.

acum 2 luni · comentarii (1)

Dezbaterile care frământă spaţiul public românesc mi-au amintit de personajul M*ie, patronul unei televiziuni de provincie, din romanul meu „Blazare“, apărut în 2005 la Editura Polirom. Îndrăznesc să public un fragment din acest roman. Cu tristeţe, cu resemnare, cu orice risc!

acum 3 luni · comentarii (6)

A fost o vreme când până şi cele mai moderne, mai sofisticate, mai desprinse de critica aşa-zis universitară (adică veche, biografică) şi mai apropiate de „noua critică“ istorii ale literaturii franceze dovedeau un interes scăzut pentru „Bouvard et Pécuchet“, romanul neterminat al lui Flaubert. La care acesta începuse să lucreze prin 1872 şi care a apărut postum în anul 1881.

acum 3 luni · comentarii (0)
Postari Recente