Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

Opera lui Albert Camus continuă să suscite interes chiar şi la 50 de ani după ce marele scriitor care a primit Nobelul pentru literatură, la 44 de ani, a murit într-un accident rutier.

Călătorie în adâncul oceanelor

Călătorie în adâncul oceanelor

De mâine, „Adevărul“ şi „Adevărul literar şi artistic“ vor fi distribuite, miercurea, împreună cu un volum din Colecţia „Jules Verne“. Mâine şi la 20 ianuarie, cumpărătorii ziarului „Adevărul“ vor primi gratuit romanele „20.000 de leghe sub mări“, respectiv volumul I din „Insula misterioasă“.

Invenţiile lui Jules Verne

Invenţiile  lui Jules Verne

Din 13 ianuarie, „Adevărul“ şi „Adevărul literar şi artistic“ vor fi distribuite, miercurea, împreună cu un volum din colecţia „Jules Verne“. La 13 ianuarie şi la 20 ianuarie, cei care vor cumpăra ziarul „Adevărul“ vor primi gratuit romanul „20.000 de leghe sub mări“, respectiv volumul I din „Insula misterioasă“.

Jules Verne şi România

Jules Verne  şi România

Din 13 ianuarie, ziarul „Adevărul“ şi „Adevărul literar şi artistic“ vor fi distribuite miercurea împreună cu un volum din Colecţia Jules Verne. La 13 ianuarie şi la 20 ianuarie, abonaţii ziarului „Adevărul“ vor primi gratuit „20.000 de leghe sub mări“ şi, respectiv,  volumul I din „Insula misterioasă“.

Cu Jules Verne începe aventura

Cu Jules Verne începe aventura

Din 13 ianuarie, „Adevărul“ şi „Adevărul literar şi artistic“ vor fi distribuite, în fiecare miercuri, cu un volum din colecţia Jules Verne. Toţi cei care vor cumpăra ziarul „Adevărul“ la 13 ianuarie 2010 şi la 20 ianuarie vor primi gratuit „20.000 de leghe sub mări“ şi  volumul I din „Insula misterioasă“.

Aventuri pe mare pentru toate vârstele

Aventuri pe mare pentru toate vârstele

Din 13 ianuarie, ziarul „Adevărul“ şi suplimentul „Adevărul literar şi artistic“ se vor distribui, în fiecare miercuri, împreună cu un volum din colecţia Jules Verne. La 13 ianuarie 2010 şi la 20 ianuarie 2010, toţi cititorii şi abonaţii ziarului „Adevărul“ vor primi gratuit „20.000 de leghe sub mări“ şi  volumul I din „Insula misterioasă“.

Enigmele Agathei Christie

Enigmele Agathei Christie

Romanele „Zece negri mititei“ şi „Crima din Orient Express“ vor fi vândute mâine într-un singur volum, împreună cu „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei. Agatha Christie (1890 –1976) este una dintre cele mai bine vândute scriitoare din toate timpurile, alături de William Shakespeare, cărţile sale fiind traduse în cel puţin 56 de limbi.

Chiar dacă gândul vă duce la Palade sau Nadia Comăneci, mai înaintea lor a fost regizorul de film Jean Negulesco, care rămâne în memoria americanilor, cel puţin pentru filmele cu Marilyn Monroe. Istoricul de film Manuela Cernat, care-i dedică acum o monografie ilustrată, nu procedează la o înseriere seacă de informaţii, ci are grijă de aspectul vizual al volumului, de „puterea imaginii“, rezultând o elegantă carte-album.

„Preoteasa“ actuală a tuturor hipsterilor din Bucureşti şi o figură esenţială a contraculturii româneşti a anilor ’90-2000, Dana Marijuana, are, în sfârşit, cartea ei biografică. Se numeşte „Poveste de cartier“, a apărut recent la editura Hyperliteratura şi este rezultată în urma unui dialog cu un scriitor profesionist: Andrei Ruse.

acum 13 zile · comentarii (1)

Eram studentă în anul al doilea la Jurnalism şi locuiam la Timişoara în gazdă la o bătrână care se pregătea să se călugărească. Împărţeam camera cu Dana, care pe atunci era studentă la Litere, iar în weekenduri stăteam amândouă în vârful patului, în linişte, şi citeam, ca să n-o deranjăm pe gazdă.

acum 14 zile · comentarii (6)

Emil Brumaru s-a stins sâmbătă seară.  Poetul surprindea prin vorbele şi versurile deocheate, prin nonconformismul asumat. Era în pas cu vremurile, foarte activ pe Facebook. Volumul lui de poeme erotice, „Infernala Comedie“, surprindea prin lipsa tabuurilor lingvistice. În stilul lui Sade, îmbinat cu Sadoveanu, dar mai ales în stilul său propriu, poetul considera că nu putem ignora unele expresii fiziologice, care ţin de anatomia corpului.

acum 17 zile · comentarii (2)

Ovidiu Dan este un investigator privat care conduce o companie specializată din Olanda şi, în acelaşi timp, un autor prolific care a scris deja, într-un stil inconfundabil, câteva cărţi dedicate  moştenirii culturale a societăţilor secrete în diferite localităţi din Transilvania şi Banat. Ordinul Hora, cartea sa cea mai recentă, ne propune o investigare neconvenţională a răscoalei lui Horea şi a conspiraţiilor din jurul acesteia.

acum 24 zile · comentarii (2)

O alegorie a vieţii, ale cărei motive fundamentale sunt călătoria şi războiul. Un război purtat de oamenii „normali“ cu nişte creaturi fantastice, monstruoase, numite „oamenii apei“ înspre cetatea Babylonului, la care oamenii apei nu pot ajunge întrucât cetatea este apărată de un întreg deşert înconjurător; oamenii făcuţi din apă nu-l pot traversa căci ar fierbe de vii înlăuntrul carcaselor lor.

acum 2 luni · comentarii (0)

„Dacă tot împlineşte 80 de ani de Crăciun, Emil Brumaru merită măcar 80 de nimfe-ntr-un dulap“, spune criticul Bogdan Creţu despre antologia de poezie pe care a îngrijit-o la editura Junimea. Poetul va fi prezent la lansarea volumului „80 de nimfe într-un dulap“ sâmbătă, 17 noiembrie, la standul editurii Junimea de la Gaudeamus.

acum 2 luni · comentarii (5)

Pe măsură ce ne apropiem de finele anului 2018 se înmulţesc manifestările, multe dintre ele festiviste, protocolare, de un formalism extrem, mult prea puţine, din păcate, cu substanţă, menite să marcheze Centenarul. Totul în cel mai pur stil românesc posibil, al acelui „merge şi aşa“ denunţat pe vremuri, într-o celebră tabletă din „România literară“ de Ana Blandiana.

acum 3 luni · comentarii (49)