Boccaccio faţă cu Inchiziţia

Boccaccio faţă  cu Inchiziţia

Cel de-al doilea volum din „Decameronul“ lui Giovanni Boccaccio va fi distribuit mâine, împreună cu „Adevărul“. La mai bine de 650 de ani de la apariţie, textul lui Boccaccio trebuie citit ca un manual al moralei din Evul Mediu, confruntat fiind de-a lungul timpului cu ochiul vigilent al cenzorilor.

Roman poliţist cu porc

Roman poliţist cu porc

O carte de vacanţă aproape perfectă, cu o intrigă enigmatică şi originală. Romanul lui Pablo Tusset este unul poliţist şi de dragoste, scris cu umor negru şi cu multe trimiteri literare.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

Londra În aşteptarea unui roman Coperta noii cărţi a controversatului scriitor Dan Brown (foto), „The Lost Symbol“, a fost dezvăluită public, ca parte a unui plan de marke-ting editorial

Carte „periculoasă pentru moravuri“

Carte „periculoasă pentru moravuri“

Primul volum din „Decameronul“ lui Giovanni Boccaccio va fi distribuit mâine, împreună cu „Adevărul“. Poetul şi umanistul italian Giovanni Boccaccio (1313-1375), prieten al lui Petrarca, este unul dintre cei mai importanţi autori ai Renaşterii.

Literatură urban-glossy

Literatură urban-glossy

Textele lui Florin Piersic jr. alcătuiesc o suită de caractere contemporane. Publicate mai întâi în reviste glossy („Eva”, „Max” şi ghidul „24 Fun”), cele peste cincizeci de texte din acest volum reprezintă debutul literar al actorului-scenaristului-regizorului Florin Piersic jr.

Gulliver în ţări fictive

Gulliver în ţări fictive

Romanul lui Jonathan Swift va fi distribuit mâine împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei.Scriitorul irlandez Jonathan Swift (1667- 1745) a semnat cea mai importantă operă a sa, „Călătoriile lui Gulliver“, cu pseudonimul Lemuel Gulliver.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

„Bestiar“, primul volum de povestiri pe care Julio Cortazar , (1914 - 1984), unul dintre cei mai importanţi autori sud-americani, l-a semnat cu adevăratul său nume, a apărut în limba română, la editura Polirom şi femeile pe care le portretizează Mihail Sebastian, fie că poartă numele Renée, Marthe sau Arabella, devin „figuri literare memorabile“, a scris cotidianul spaniol ABC.

Cum se moare

Cum se moare

În memoria criticului de teatru Magdalena Boiangiu, care s-a stins din viaţă la 29 iunie. Stéphane Audeguy adună aproape două sute de însemnări despre moartea unor persoane celebre: artişti, scriitori, filosofi, savanţi, oameni de stat, exploratori sau sfinţi.

Informaţii pe scurt

Informaţii pe scurt

New York J.D. Salinger îşi apără personajele J.D. Salinger (foto), în vârstă de 90 de ani, a obţinut drepturi exclusive asupra personajelor sale, după ce un tribunal din New York a

Viaţă de bărbat divorţat

Viaţă de bărbat divorţat

O carte ce alternează poveştile comice ale copilăriei cu secvenţe dramatice şi erotice. Dramaturg, traducător şi realizator de emisiuni la TVR Cluj, Radu Ţuculescu (n. 1949) revine cu un nou volum la trei ani după „Povestirile mamei bătrâne”, roman dramatizat la Praga.

Testamentul lui Winnetou

Testamentul lui Winnetou

Al treilea volum al romanului „Winnetou“ se distribuie mâine, împreună cu „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei. Povestea lui Winnetou şi Old Shatterhand continuă cu aventurile pe care cei doi le trăiesc pe urmele ucigaşului lui Inciu-Ciuna şi a lui Nşo-Nşi, banditul Santer, dar şi a escrocului Gibson.

Informaţii pe scurt

Informaţii pe scurt

„Eu şi Kaminski”, romanul scriitorului Daniel Kehlmann , a apărut de curând la Editura Humanitas Fiction, şi va fi lansat astăzi, la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti din strada Arthur Verona.

Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

Londra Manuscris de peste 300.000 de euro Un manuscris ine-dit al lui Antoine de Saint Exupéry (foto), care dezvăluie circumstanţele accidentului de avion suferit în deşert, a fost vândut

Unchiul tenor din România

Unchiul tenor din România

Romanul amestecă umorul britanic cu dramaticul latino-balcanic.Publicat în 2002, „Unchiul Rudolf” este al doilea roman cu subiect românesc scris de britanicul Paul Bailey, fost actor, nominalizat de două ori la Booker Prize.

Dezbaterile care frământă spaţiul public românesc mi-au amintit de personajul M*ie, patronul unei televiziuni de provincie, din romanul meu „Blazare“, apărut în 2005 la Editura Polirom. Îndrăznesc să public un fragment din acest roman. Cu tristeţe, cu resemnare, cu orice risc!

acum 10 zile · comentarii (6)

A fost o vreme când până şi cele mai moderne, mai sofisticate, mai desprinse de critica aşa-zis universitară (adică veche, biografică) şi mai apropiate de „noua critică“ istorii ale literaturii franceze dovedeau un interes scăzut pentru „Bouvard et Pécuchet“, romanul neterminat al lui Flaubert. La care acesta începuse să lucreze prin 1872 şi care a apărut postum în anul 1881.

acum 13 zile · comentarii (0)

Numele lui Catherine Durandin îmi este cunoscut încă din anii ’80 ai secolului trecut. Era pomenit destul de des în emisiunile „ Europei Libere“, îndeosebi în corespondenţele de la Paris în care se dădea seama despre protestele din ce în ce mai frecvente din Franţa şi din alte ţări francofone la adresa dictaturii comuniste din România.

acum 16 zile · comentarii (2)

În colţul meu de lume franceză, am fost invitat la o conferinţă despre sprijinul acordat de Franţa României în primul război mondial, în special prin misiunea Berthelot. Într-o mică localitate rurală, într-o mediatecă nouă şi cocheta, o expoziţie întreagă vorbea despre această pagină de istorie.

acum 17 zile · comentarii (2)

Cartea „În definitiv...“ (Editura „Polirom“, Iaşi, 2018) este o amplă conversaţie în 9 părţi, de dimensiuni diverse, însă cu un conţinut constant interesant, generator de reflecţie, bucurii intelectuale şi întrebări, în absenţa cărora orice lectură şi-ar dovedi inutilitatea. Conversaţie între Ion Vianu şi Ioana Scoruş.

acum 20 zile · comentarii (0)

Când locuieşti în două ţări, iei cu tine câte ceva din fiecare, iar drumul devine un alt treilea spaţiu locativ. În timp, una dintre identităţi o ascunde pe cealaltă. Fie începi să uiţi de unde ai venit, fie să vezi locul în care ai ajuns prin ochii, acum obosiţi dar nostalgici, cu care ai plecat. Nu există un dozaj precis sau corect între cele două.

acum 21 zile · comentarii (2)

Literatura e dovada că viaţa nu ajunge, zicea poetul lusitan. Avea pălărie, vreo douăzeci şi ceva de nume diferite şi a lăsat în urmă o valiză cu sute de manuscrise. Evident că şi Fernando Pessoa ar fi de luat în bagaje vara asta, tradus în română de poetul Dinu Flămând. Am ales însă zece cărţi din literatura română de azi, de luat pe insula pustie a vacanţelor. Zece porunci şi o vară frumoasă!

acum 2 luni · comentarii (12)

Cred că primul şi cel mai important lucru ce trebuie spus despre consistenta carte „Hrusciov - Omul şi epoca sa“, scrisă de William Taubman, apărută în 2003 în limba engleză şi recompensată cu premiul „Pulitzer“, tradusă în româneşte de Dan Cristea şi publicată în 2017 la editura bucureşteană „Meteor Press Publishing“ (960 de pagini), este că impresionează prin calitatea, minuţia şi amploarea documentării.

acum 2 luni · comentarii (3)

Există numeroase abordări legate de consumul de droguri, iar aici ne referim la paleta mai largă de substanţe care provoacă dependenţă, însă analizele din perspectivă antropologică sunt mai rare sau sunt focusate pe anumite paliere ale societăţii. Mihai Copăceanu aduce cu ultima carte: „Drogurile. O carte obligatorie” (Editura Eikon, 2018) o încercare de a înţelege fenomenul consumului de droguri dintr-un punct de vedere antropologic.

acum 2 luni · comentarii (6)

OK, poate n-o fi cazul să le iei pe toate la tine, dar măcar una-două n-ar fi rău, ca să te ajute pe terasa unei cafenele dintr-un oraş foarte agitat sau pe şezlong, la malul mării. Şi eu îmi fac astfel de planuri înainte de o călătorie, oare ce să iau de citit cu mine?, aşa că m-am gândit că poate i-ar ajuta şi pe alţii.

acum 2 luni · comentarii (5)