Acord de colaborare între editurile româneşti şi chineze, semnat la Târgul de Carte de la Beijing

Acord de colaborare între editurile româneşti şi chineze, semnat la Târgul de Carte de la Beijing

Standul României de la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing a fost organizat de Institutul Cultural Român, prin reprezentanţa sa din capitala Chinei şi Centrul Cărţii, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Au fost o serie de manifestări editoriale la care au participat oficialităţi din partea română şi chineză. România este ţară invitată de onoare în perioada 21-25 august.

„Spioni fără ţară. Vieţi secrete în momentul naşterii statului Israel“, un nou volum de Matti Friedman

„Spioni fără ţară. Vieţi secrete în momentul naşterii statului Israel“, un nou volum de Matti Friedman

Cartea „Spioni fără ţară. Vieţi secrete în momentul naşterii statului Israel“, publicată la Editura Rao, redă activitatea a patru spioni evrei din ţările arabe, între 1948 şi 1949, toţi sub 25 de ani, care sub deghizarea unor  oameni de rând, vânzători la băcănie sau proprietari ai unei vulcanizări, culegeau şi trimiteau informaţii din Beirut în Israel prin intermediul unei staţii radio a cărei antenă era de fapt o frânghie de întins rufe.

Începând de luni, 5 august, Adevărul îţi prezintă „Franklin Delano Roosevelt” – Emil Ludwig

Începând de luni, 5 august, Adevărul îţi prezintă „Franklin
Delano Roosevelt” – Emil Ludwig

Titlul „Franklin Delano Roosevelt” al cunoscutului biograf Emil Ludwig, un nou volum din colecţia ”Oameni de seamă”, va fi distribuit împreună cu ziarul Adevărul luni, 5 august, la toate centrele de difuzare a presei. Pachetul ziar şi carte va costa 17 lei şi se va putea găsi la chioşcuri timp de două săptămâni de la data apariţiei, în limita stocului disponibil.

Luni, 29 iulie, Adevărul îţi aduce unul dintre bestseller-urile de război Alastair MacLean, la alegere

Luni, 29 iulie, Adevărul îţi aduce unul dintre bestseller-urile de război Alastair MacLean, la alegere

Luni, 29 iulie, ziarul apare împreună cu unele dintre cele mai de succes titluri ale cunoscutului autor Alastair MacLean – cititorii vor putea alege cartea preferată dintre „Tunurile din Navarone” / „Forta 10 din Navarone“ / „HMS Ulyses“. Pachetul ziar şi o carte va costa 15 lei şi se va putea găsi la chioşcuri timp de o săptămână, în stoc limitat.

FRAGMENT O nouă ediţie a romanului „Fluturele negru“, de Radu Paraschivescu

FRAGMENT O nouă ediţie a romanului „Fluturele negru“, de Radu Paraschivescu

„Fluturele negru”, de Radu Paraschivescu, urmăreşte destinul unuia dintre cei mai controversaţi şi admiraţi artisti ai lumii. În Roma, la început de secol XVII, printre cârciumari şi marchizi, prostituate şi cardinali, Caravaggio rastoarnă canoanele. Michelangelo Merisi, alias Caravaggio, îşi scrie romanul vieţii când cu pana, când cu pensula, când cu spada. „Adevărul” prezintă un fragment din carte, publicat, într-o nouă ediţie.

INTERVIU Marta Petreu, scriitoare: „Dacă aş fi publicat sub pseudonim masculin, probabil că volumele mele ar fi fost primite mai puţin violent“

INTERVIU Marta Petreu, scriitoare: „Dacă aş fi publicat sub pseudonim masculin, probabil că volumele mele ar fi fost primite mai puţin violent“

Marta Petreu, profesoară de istoria filosofiei şi autoarea unor volume de versuri şi proză precum „Scara lui Iacob“ şi „Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului“, povesteşte de ce i-a trecut prin gând să renunţe la scris. Îşi aminteşte, de asemeni, de moartea tatălui ei în adolescenţă şi de duminicile copilăriei, când se pitea în grădina familiei din comuna Jucu, să citească literatură în tihnă

„Obiectul” pe care filosofii îl opun, ca termen corelativ, subiectului cunoscător este în general ceva inanimat. Când scriu despre „realitate”, în mintea cititorilor lor se formează imaginea abstractă, extrem de schematică, a unui univers alcătuit din obiecte şi lucruri artificiale, ca şi când omul ar fi nu doar singura fiinţă raţională, ci, pur şi simplu, singura vieţuitoare, ca şi cum, în afara lui, nu ar mai exista nimic însufleţit.

acum 6 zile · comentarii (1)

Undeva, în partea finală a celor mai bine de 740 de pagini ale cărţii „Un continent fracturat- Europa, 1950-2017”, pagini completate de alte vreo 20 de „Bibliografie”, dar şi de o „Listă a ilustraţiilor „şi de un extrem de util „Indice”, autorul ei, istoricul britanic Ian Kershaw, cel căruia aceeaşi editură, „Litera” i-a publicat în colecţia „Kronika” un alt impresionant best-seller- „Drumul spre Iad. Europa, 1918-1948”, ne reaminteşte un lucru.

acum 14 zile · comentarii (4)

Pur şi simplu nu înţelegea de ce destinul şi genetica fuseseră atât de crunt nedrepte cu el. Strâmbătăţile lumii, relele ascunse în proasta ei alcătuire, sofismele, toată gama ticăloşiei umane, întreg spectrul mizeriei omeneşti, toată paleta efluviilor neplăcute ce emanau din pelicula antropică ce prinsese ca o

acum 21 zile · comentarii (3)

„Rinocerii“ lui Eugen Ionesco şi opinia lui Cristi Nedelcu despre Berenger m-au făcut să mă gândesc la universul aberant dintr-o poveste culeasă pe la 1874. Iar aici trebuie sa vă spun că este interesant şi locul de unde a răsărit această poveste, anume, de pe valea Mostiştei (jud Ilfov), o zonă plină de istorie, cu numeroase şantiere arheologice. Pe-aici a fost atestată „Cultura Tei“, de exemplu.

acum 21 zile · comentarii (0)

Livada cehoviană şi viziunea Adrianei Irimescu (Titieni) despre Andreevna - iată un punct de unde încep întrebările despre tradiţie. Bineînţeles, când vine vorba despre moşteniri, te gândeşti imediat că vei fi demn de ele, că vei respecta efortul înaintaşilor. Să nu ne batem joc de istorie, să nu lăsăm să se ruineze cetăţile strămoşilor!

acum 29 zile · comentarii (0)

Bianca Burţa-Cernat l-a ales pe Dolgoruki, personajul din Adolescentul lui Dostoievski, şi, ascultând-o, mi-am dat seama din nou că am mai mare încredere în moştenirea genetică decât în şcoli. Sunt gata să-l las în urmă pe Piaget şi să mă dau iarăşi de partea lui Chomsky.

luna trecuta · comentarii (0)

Aparent, atunci când s-a apucat să scrie cartea „Corp de piatră, Corp de carne –Sculptură şi teatru“, apărută iniţial în limba franceză în anul 2017 la „Éditions Deuxième Epoque“ şi, mai apoi, în limba română, în traducerea Mihaelei Stan, la editura Nemira în colecţia Yorick, asociată cu aceea a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Monique Borie părea să îşi fi asumat o „misiune imposibilă“.

luna trecuta · comentarii (0)

Suntem prinşi în imaginarul celui de-al treilea mileniu, lărgit imens, fizic şi metafizic, de vederea pe care ne-o dau dronele sau microcipurile, jocurile şi filmografia în 3D, cu accelerarea vertiginoasă a percepţiei. Din această intensitate care ne depăşeşte decurge o melancolie a timpurilor pe care Mircea Cărtărescu o captează în peisaje de cuvinte de o stranie frumuseţe.

luna trecuta · comentarii (33)

La Ana Blandiana drumul dinspre frenezia inocenţei către o tranşantă limpezire etică, în numele responsabilităţii asumate, ar putea deveni subiect de studiu. Iniţiala trăire fără graniţe din anii debutului, cu vibraţia libertăţii totale, provoca desigur multă exuberanţă, iar lirismul, intrând în aceeaşi paradigmă, trebuia şi el să se conformeze. De aici dimensiunea dionisiacă şi luminozitatea solară a discursului.

acum 2 luni · comentarii (0)

În lirica noastră de azi Svetlana Cârstean lasă impresia unei forţe greu de controlat, tocmai din cauza felului independent în care se mişcă. Şi asta pentru că nu are datorii faţă de niciuna din multele încropiri de şcoală poetică, atât de zgomotos exhibate de-a lungul ultimelor patru, cinci decenii româneşti.

acum 2 luni · comentarii (1)
Postari Recente