Se redeschid jumătate dintre librăriile reţelei „Compania de Librării Bucureşti“. Ce măsuri au fost luate

Se redeschid jumătate
dintre librăriile reţelei „Compania de Librării Bucureşti“. Ce măsuri au fost luate

Luni, jumătate dintre librăriile Companiei de Librării Bucureşti (CLB) s-au deschis. În luna cât au fost închise, librarii au confecţionat măşti de unică folosinţă, care vor fi puse gratuit la dispoziţia clienţilor, la intrarea în fiecare librărie. CLB este cea mai importantă reţea de librării care a supravieţuit cu succes după Revoluţie. Anul acesta, CLB aniversează 70 de ani de la fondare.

VIDEO Fragmente: Moni Stănilă şi Alexandru Vakulovski, cărţi noi în colecţia „Ego. Proză“ a editurii Polirom

VIDEO Fragmente: Moni Stănilă şi
Alexandru Vakulovski, cărţi noi în colecţia „Ego. Proză“ a editurii Polirom

Colegi de breaslă, colegi de viaţă, acum şi colegi de colecţie: Moni Stănilă şi Alexandru Vakulovski vin cu cărţi noi în colecţia „Ego. Proză“ a Editurii Polirom, cel mai puternic proiect editorial autohton dedicat literaturii române contemporane. „Ţipă cît poţi“ de Moni Stănilă, şi „Pizdeţ“ de Alexandru Vakulovski, sunt cele mai recente apariţii, disponibile atât în versiune tipărită, cât şi în format digital.

INTERVIU Editorul Silvia Colfescu, despre căderea dramatică a pieţei de carte: „Pagubele sunt enorme“

INTERVIU Editorul Silvia Colfescu, despre căderea dramatică a pieţei de carte: „Pagubele sunt enorme“

Faţă de cifra de afaceri din lunile corespunzătoare ale anului trecut, piaţa de carte a scăzut la 25-35% din cauza închiderii librăriilor în această perioadă de pandemie. "Este cu totul insuficient pentru asigurarea continuităţii producţiei, pentru plata autorilor, a salariilor, impozitelor, datoriilor la tipografii, cheltuielilor curente, datoriilor la bănci“, afirmă Silvia Colfescu, directorul Editurii Vremea.

AVANPREMIERĂ La 130 de la naşterea lui Nae Ionescu, Tatiana Niculescu publică „Seducătorul domn Nae“

AVANPREMIERĂ La 130 de la naşterea lui Nae Ionescu, Tatiana Niculescu publică „Seducătorul domn Nae“

Un profesor de filozofie născut la Brăila spre sfârşitul secolului XIX devine în anii României Mari maestrul unei generaţii strălucite de gânditori şi scriitori a căror faimă va depăşi graniţele ţării. Iar scriitoarea Tatiana Niculescu i-a scris, atent, biografia. „Seducătorul domn Nae. Viaţa lui Nae Ionescu“ a apărut recent la editura Humanitas. „Adevărul“ prezintă, în avanpremieră, un fragment din carte.

Alexandra Rusu, redactor-şef Nemira: „Antologia «Izolare» e mai mult decât un jurnal de trăiri“ | coronavirus

Alexandra Rusu, redactor-şef Nemira: „Antologia «Izolare» e mai mult decât un jurnal de trăiri“

Impulsionată de criza pe care o traversăm, editura Nemira realizează o antologie e-book despre izolare şi singurătate, despre prezent, despre sentimente noi şi vechi. Coordonatoarea volumului, Alexandra Rusu, povesteşte despre cum propriile trăiri au dat naştere ideii cărţii şi explică de ce editura a ales ca încasările să meargă către Asociaţia Dăruieşte Viaţă.

În cele câteva cuvinte scrise „În loc de introducere” pentru noua lui carte, profesorul Lucian Boia atrage atenţia că aceasta, „Românii şi Europa. O istorie surprinzătoare” (Editura Humanitas, Bucureşti, 2020) „se află în directă legătură cu eseurile mele anterioare privitoare la români şi la istoria lor, în primul rând cartea, apărută în 2012, sub titlul bine întipărit în conştiinţa publică, De ce este România altfel”.

acum 2 zile · comentarii (8)

Acolo unde Mircea Cărtărescu sugerează căutarea spirituală cu precizia unui chirurg, Dan Stanca se aruncă deznădăjduit în ea, cu patos şi disperare existenţială. Acolo unde Cărtărescu este precis şi calculat, Dan Stanca e febril şi necontrolat, scriind parcă sub imperiul unei urgenţe. Stilul lui Cărtărescu este detaşat şi rece, Stanca se implică emoţional, până la contopirea cu textul.

acum 3 zile · comentarii (0)

În plină stare de urgenţă şi în pandemie, când librăriile erau în totalitate închise şi numai formula de achiziţie online rămăsese disponibilă, editura „Humanitas” a lansat pe piaţă cartea „Seducătorul domn Nae. Viaţa lui Nae Ionescu”. Scrisă de Tatiana Niculescu şi publicată în colecţia „Memorii, jurnale, biografii”.

acum 9 zile · comentarii (40)

În ultima jumătate de veac, Profesorul Gabriel Liiceanu a scris cărţi importante pentru prestigiul literaturii române. „Jurnalul de la Păltiniş“ rămâne o capodoperă a genului diaristic, iar eseul „Despre limită“ (sau teza doctorală intitulată „Tragicul“) îl situează pe filozof în panoplia celor mai importanţi umanişti ai culturii noastre.

acum 9 zile · comentarii (35)

Contemporanul Mircea Cărtărescu a dezvoltat un adevărat cult al „metamorfozei“, aparent plecând de la cea biologică a larvei în fluture, de fapt vorbind despre cea a fiinţei umane în ceva superior (temă dragă tuturor gânditorilor moderni, plecând de la „supra-omul“ lui Nietzsche şi trecând prin concepţiile etologului austriac Konrad Lorenz), prin asta scriitorul român dovedindu-se un veritabil scriitor-profet (încă) neînţeles.

acum 10 zile · comentarii (2)

Maimuţele, aşa cum sunt prezentate de Jane Goodall, sunt nefiresc de asemănătoare oamenilor. Par nişte oameni ţinuţi de o graniţă nevăzută, subţire ca un fir de păr, dincolo de lumea umană. Graniţa aceea nevăzută, subţire ca un fir de păr – şi totuşi atât de impenetrabilă – este limbajul articulat. Cimpanzeii studiaţi de Goodall sunt, literalmente, nişte „oameni ai pădurilor”, aflaţi dincoace de – cu vorba lui Heidegger –  „luminişul fiinţei”.

acum 15 zile · comentarii (1)

Aveam şi până în momentul apariţiei cărţii „Mănăstirea Văratec în arhivele Securităţii. Agenta „Vasilica” între Dumnezeu şi satan. 1962-1976” (Editura „Vremea”, Bucureşti, 2019) destule mărturii, dar şi dovezi din Arhiva C.N.S.AS. referitoare la colaborarea unora dintre oamenii Bisericii Ortodoxe şi Securitate. Indivizi care au pendulat între Dumnezeu şi Satan.

acum 22 zile · comentarii (10)

Mirel Taloş este preşedintele interimar al Institutului Cultural Român, politician si scriitor, având la bază studii de filologie hispanică şi română la Universitatea Bucureşti şi de ştiinţe politice la SNSPA.

acum 25 zile · comentarii (0)

Annely Ute Gabany este cunoscută publicului român încă de pe vremea în care lucra la Departamentul de cercetare al „Europei Libere”. Studiile sale referitoare la dinamica şi ravagiile cultului lui Ceauşescu, între timp strânse într-un volum publicat cu ani în urmă la editura ieşeană „Polirom”, au fost şi sunt fundamentale.

luna trecuta · comentarii (28)

Cartea „Ştii bine că vrei“, debutul scriitoarei americane Kristen Roupenian, este revelaţia literară a anului 2019 în SUA, autoarea primind un avans de 1,2 milioane de dolari pentru scrierea ei. A fost tradusă la Editura Litera şi este o lectură ideală în vremuri de carantină, atât pentru că ne arată cum se iubea (adică cu cruzime şi durere) înainte de pandemie, cât şi pentru că este literatură foarte bună.

luna trecuta · comentarii (1)

Dacă cineva ar avea vreodată năstruşnica idee de a purcede la întocmirea unui top al românilor pentru a căror caracterizare este obligatoriu să se recurgă la superlativul absolut, nu am nici cea mai mică îndoială că profesorul bucureştean Lucian Boia ar ocupa, fără probleme, un confortabil loc în top cinci la cel puţin două categorii.

acum 2 luni · comentarii (22)

... pentru că atunci când eu am ajuns în Bucureşti, şi la liceu, şi în primul an de reporter la Radio, unde m-am bucurat de prietenia solidară a unei colege de redacţie bucureştence, eram îmbrăcat în haine de dimie săină – maronie -, ţesută în război de fina Anica, colega, mângâindu-mi mâneca vestonului şi înţepându-se în asprimea stofei din lână de oaie ţigaie, m-a întrebat:

acum 2 luni · comentarii (3)

Nu cred că se putea un context mai potrivit pentru o cronică la Elogiul mersului, cartea lui Shane O’Mara, profesor de neuroştiinţe la Trinity College din Dublin decât al vremurilor de faţă, când interdicţiile sau restricţiile de mobilitate la scară largă, planetară – de o noutate absolută – ridică probleme, la rândul lor insolite, cu o acuitate maximă, privitoare la „esenţa” mişcării.

acum 2 luni · comentarii (0)

A apărut cu binecuvântarea şi sub prestigioasa, devotata, profesionista şi exigenta îngrijire a Înaltpreasfinţiei sale, dr. Varsanufie,  arhiepiscopul Râmnicului, într-o înfăţişare editorială de sărbătoare, cu nerăbdare aşteptată, dar şi răsplătită peste măsură, o antologie portret, dacă se poate spune aşa, omagială.

acum 2 luni · comentarii (1)

Săptămâna trecută am pomenit despre liliac,  a cărui aripă era folosită pe vremuri într-o sumă de farmece şi vrăjitorii, iar câţiva dintre prietenii virtuali l-au blamat, aş zice eu, pe nedrept, ceea ce mă îndeamnă să scriu azi despre acest animal straniu, mamifer zburător, cu aripi neobişnuite, pe care unii le consideră înrudite cu ale demonilor.

acum 2 luni · comentarii (1)