Goethe, fascinat de „Don Giovanni“

Goethe, fascinat  de „Don Giovanni“

Thomas Allen în rolul lui Don Giovanni, Opera din Köln (1991)

VINERI, 29 OCTOMBRIE Opera lui Mozart se distribuie împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 19,99 lei. Pachetul conţine două înregistrări audio şi video, pe CD şi pe DVD, şi o carte de 64 de pagini, cu informaţii despre opera „Don Giovanni“.

Ştiri pe aceeaşi temă

DVD-ul prezintă o înregistrare de 174 de minute, realizată la Köln, în 1991. Baritonul Thomas Allen deţine rolul lui Don Giovanni. Soprana Carolyn James este Donna Anna, basul Ferruccio Furlanetto este Leporello, soprana Carol Vaness a fost distribuită în rolul Donnei Elvira. Gürzenich-Orchester din Köln şi Corul Operei din Köln au fost dirijate de James Conlon, iar regia spectacolului a fost realizată de Michael Hampe.

Pentru înregistrarea de la Viena, din 1955, de pe CD, casa de discuri Decca a apelat la cea mai bună distribuţie. Rolurile lui Don Giovanni şi Leporello sunt jucate de Cesare Siepi şi Fernando Corena. Wiener Philharmoniker şi Corul Wiener Staatsoper au fost dirijate de Josef Krips. Înregistrarea are 70 de minute. Cea de-a doua operă realizată de Mozart în colaborare cu libretistul Da Ponte este considerată una dintre cele mai mari capodopere din istoria muzicii.

Înainte de sfârşitul secolului al XVIII-lea, întreaga Germanie cunoştea această lucrare; Goethe însuşi afirma: „Este o operă absolut singulară şi care, din păcate, va rămâne astfel, căci moartea lui Mozart pune capăt oricărei speranţe de a mai asista la naşterea a ceva asemănător". Lucrarea a fost „adoptată" de curentul romantic, iar în tot secolul al XIX-lea nu a existat an în care opera să nu fie reprezentată pe marile scene lirice.

Numai la Metropolitan Opera, partitura lui Don Giovanni a fost interpretată de Victor Maurel (primul Jago şi Falstaff al lui Verdi), Antonio Scotti (cel mai celebru Scarpia al lui Puccini) şi mai ales de Ezio Pinza, „un Don Giovanni al tuturor timpurilor".Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările