Crăciunul este o ocazie foarte potrivită nu doar pentru a le pune copiilor câteva cărţi sub brad, ci şi de a citi împreună cu ei şi, poate, a vă simţi pentru puţin timp iar copii. 

Iată câteva cărţi nou-nouţe, toate publicate în 2021, numai bune de dăruit de Crăciun. 

Crăciunul Domnişoarei Poimâine de Adina Rosetti, cu ilustraţii de Cristiana Radu, Ed. Vlad şi Cartea cu Genius

Domnişoara Poimâine, personajul creat cu şapte ani în urmă de Adina Rosetti, revine într-un nou volum, splendid ilustrat de Cristiana Radu. Domnişoara Poimâine, „fetiţa-de-peste-două-zile” din Regatul Timpului, află din poveştile care i se spun la culcare despre Moş Crăciun, care aduce cadouri copiilor - şi desigur că şi-ar dori să ajungă şi la ea. Ba chiar îi scrie şi o scrisoare, doar că Moş Crăciun e atât de ocupat, că nu mai are nicio secundă: „Ai de ajuns - e informat de spiriduşi - la 5000 de malluri, 10000 de supermaketuri şi la vreo 3000 de târguri de Crăciun, pe mai multe continente. Asta ca să nu mai punem la socoteală şcolile de balet, cluburile de lectură, cabinetele medicale, băncile şi companile de asigurări, birourile de avocatură…” Povestea este una foarte simpatică, căci personajele, de la nerăbdătoarea domnişoară Poimâine la Moş Crăciun, învaţă să aprecieze ce este cu adevărat important şi care este valoarea cadourilor cu adevărat preţioase. 

 

Dar Motan dăruieşte de Cristina Andone, cu ilustraţii de Emi Balint, Ed. Nemi. 

Al şaselea volum din seria Dar Motan ni-l prezintă pe simpaticul motănel de florărie în pragul Crăciunului. Dar Motan, care trăieşte în Bran şi are tot felul de aventuri în care, bineînţeles, face numeroase şotii, învaţă lucruri noi în fiecare volum - să scrie, să înoate, să viseze. Aici, Dar află că până şi un motănel mic, care „nu are nimic” are, totuşi, ceva de dăruit, dacă îşi doreşte. 

Povestea ritmată şi rimată, fără versuri marcate, sună delicios: 

„ - E luna cadourilor, şi tare aş vrea să dăruiesc şi eu ceva. Doar că nu ştiu, chiar nu ştiu, ce aş putea. Sunt pisoi. Sunt mic. Am putea spune că nu am nimic...   

- E bine să faci cadoiuri din ce ai. Dar e şi mai bine să dăruieşti ce ştii. Profesorii fac asta în fiecare zi”.

 

Anisia şi uneltele fermecate de Cosmin Perţa, cu ilustraţii de Andrei Gamarţ, Ed. Polirom Junior. 

Un roman pentru categoria de vârstă 8+, fantasy & SF, cu o eroină de 13 ani, care te ţine cu sufletul la gură. Anisia, o fetiţă orfană, fuge din orfelinat împreună cu prietena ei, o scoică quahog  filozoafă, plecând în căutarea fratelui ei, care a fost răpit din acelaşi loc cu ceva vreme în urmă. Pe drum, se vor lupta cu forţele potrivnice, reprezentate de Lorzii Ceţii şi-n cele din urmă vor reuşi ceva ce nici nu-şi imaginaseră că vor reuşi vreodată!

Roman de călătorie şi de aventuri, Anisia şi uneltele fermecate are de toate: poveste, umor, imaginaţie, valoare educativă, ba chiar şi un pic de magie. Cosmin Perţa creează o atmosferă mitic-medievală, ca-n marile cărţi de aventuri şi căutări dedicate copiilor, care, alături de intriga bine ţinută în mână, face din acest volum o piesă literară foarte valoroasă. 

 

Cum a salvat Tălpici Crăciunul de Victoria Pătraşcu, cu ilustraţii de Karda Zenko, Ed. Univers

Ca şi Adina Rosetti în volumul menţionat mai sus, şi Victoia Pătraşcu pune problema consumerismului de azi într-un mod inteligent şi accesibil copiilor. 

În Laponia, unde tăieşte iepurele Tăplici, totul este vraişte. Anotimpurile s-au amestecat, vremea s-a încălzit, zăpada întârzie să apară. În timp ce Baba Iarnă, Zburdalnica Primăvară, Înfierbântata Vară şi Măreaţa Toamnă se ceartă, dând vina una pe cealaltă, Tălpici are o propunere pentru Moş Crăciun: „Ce-ar fi dacă anul ăsta am sărbători altfel Crăciunul?”