VIDEO Bogdan Alexandru Stănescu şi Vasile Ernu: „Familiile noastre au crescut pe lângă Festivalul Internaţional de Literatură Bucureşti”

Dezbatere Adevărul Live: desantul de scriitori străini la Bucureşti

De mâine începe Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB) „Re-Writing the Map of Europe”, care va aduce în Capitală opt nume importante ale literaturii universale contemporane.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Adevărul Live de luni, de la ora 15.00, Cezar Paul-Bădescu a stat de vorbă cu organizatorii FILB, ajuns la ediţia a şasea: scriitorii Vasile Ernu şi Bogdan Alexandru Stănescu. Ei au povestit despre dezbaterile festivalului şi despre scriitorii pe care i-au invitat anul acesta.

Romanul „Soţ şi soţie" al scriitoarei israeliene Zeruya Shalev va fi punctul de plecare al unui dialog între familii, marţi, de la ora 18.00, la Café Cărtureşti Verona din Bucureşti, în deschiderea Festivalului Internaţional de Literatură Bucureşti (FILB).

„Este o discuţie despre infernul dintr-o căsnicie",a  spus Bogdan Alexandru Stănescu. Cei doi autori s-au despărţit, după care s-au reîmpăcat.

Familia alcătuită din Zeruya Shalev şi Eyal Megged şi cea formată din scriitorii Cecilia Ştefănescu şi Florin Iaru vor discuta pe baza romanului "Soţ şi soţie", apărut la editura Polirom. Dialogul va fi moderat de familia Adela Greceanu şi Matei Martin, care formează un cuplu de curând.

Protagoniştii romanului „Soţ şi soţie", Udi şi Naama, sunt doi oameni care au crescut unul lângă celălalt, însă, pe parcursul acestui drum de-o viaţă, comunicarea dintre ei a fost întreruptă, iar traiul împreună, alături de fiica lor, Noga, se împarte între gelozie, furie şi vină. Se dovedeşte, încetul cu încetul, că întreaga fundaţie pe care fusese clădită această căsnicie era una firavă, imaginea iubirii idilice trăite în adolescenţă nefiind decât un înveliş iluzoriu al unei vieţi de familie neîmplinite. Zeruya Shalev însăşi s-a despărţit de soţul ei Eyal Megged, dar acum sunt din nou împreună.

Zeruya Shalev s-a născut în Kinneret, Israel. A absolvit un masterat în studii biblice şi lucrează ca redactor la editura Keshet. Până în prezent i s-au publicat patru romane, un volum de poezii şi o carte pentru copii. Romanele sale sunt foarte apreciate de critica literară şi traduse în toată Europa.

În cea de-a doua seară a Festivalului va fi invitată Sarah Dunant.

„E o scriitoare extraordinară, foarte talentată, care se documentează foarte mult înainte de a scrie", a subliniat Bogdan Alexandru Stănescu (foto dreapta).

 

„Am pornit cu mult entuziasm. Familiie noastre au crescut o dată cu FILB, care iată a ajuns la a şasea ediţie. Căut[m bani, sponsori, încercăm să obţinem finanţări", a punctat Vasile Ernu (foto dreapta).

 

„Găsim bani foarte greu, deşi Festivalul nu costă mult. Dacă nu ai o apartenenţă politică, e mai greu să răzbeşti", a mai precizat Vasile Ernu, scriitor celebru pentru romanul  „Născut în URSS", care şi-a asumat orientarea politică de stânga.

Desantul de scriitori străini la Bucureşti

 
Marţi, 3 decembrie, ora 18.00 (Cafe Cărtureşti Verona)
 
Soţ  şi soţie – un dialog între două cupluri de scriitori, dirijat de un cuplu de scriitori
 
familia Zeruya Shalev & Eyal Megged (Israel)
familia Cecilia Stefanescu şi Florin Iaru (România)
moderează: familia Adela Greceanu şi Matei Martin (România)
 
 
Marţi, 3 decembrie, ora 19.00 (Humanitas Cişmigiu)
 
Lansare de carte şi sesiune de autografe
 
Sarah Dunant – „Sânge şi spledoare. Un roman despre familia Borgia”
 
Participă, alături de autoare: Dana Jenaru, Marina Constatinescu, Elisabeta Lasconi, Carmen Săndulescu, Marius Chivu şi Denisa Comănescu
 
SEARA 1
 
Miercuri, 4 decembrie, ora 18.00 (Clubul Ţăranului)
 
Deschiderea celei de a VI-a ediţii a Festivalului
 
Lecturi publice & dialog:
 
Sarah Dunant (Marea Britanie)
Zeruya Shalev (Israel)
Andrea Tompa (Ungaria)
Eyal Megged (Israel)
Amfitrion: Marius Chivu
 
 
SEARA 2
 
Joi, 5 decembrie, ora 18.00 (Clubul Ţăranului)
 
Lecturi publice & dialog:
 
Marinko Koščec (Croaţia)
Srđan Srdić (Serbia)
Marin Mălaicu-Hondrari (România)
Corina Sabău (România)
Amfitrioană: Silvia Dumitrache
 
 
Joi, 5 decembrie, ora 19.00 (Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti)
 
Întîlnire cu prozatoarea Andrea Tompa şi lectură publică:
 
Amfitrioană: Iulia Popovici
 
ZIUA 3
 
Vineri, 6 decembrie, ora 14.00 (Muzeul Naţional al Literaturii Române)
 
A Light Song of Light
 
Kei Miller (Jamaica / Marea Britanie)
Dan Sociu (România)
Amfitrioană: Nadine Vlădescu
 
 
Vineri, 6 decembrie, ora 18.00 (Clubul Ţăranului)
 
Lecturi publice & dialog:
 
Robert Perišić (Croaţia)
Kei Miller (Jamaica / Marea Britanie)
Adrian Schiop (România)
Andrei Dósa (România)
Amfitrioană: Luiza Vasiliu
 

 

Închiderea celei de a VI-a 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările