Regizorul Cristi Puiu va vota în cadrul referendumului pentru familie: „Ne vom pierde cu totul libertatea dacă renunţăm la libertatea de expresie“

Regizorul Cristi Puiu va vota în cadrul referendumului pentru familie: „Ne vom pierde cu totul libertatea dacă renunţăm la libertatea de expresie“

Cristi Puiu, Foto: Adevărul

Regizorul Cristi Puiu şi-a făcut cunoscută poziţia faţă de referendumul pentru familie într-un text publicat pe pagina de Facebook a celui mai recent film al său, „Sieranevada“. Cineastul spune vă va merge la vot „pentru că aşa mi-o cere conştiinţa. Aceeaşi conştiinţă care mi-a cerut să fac filmele pe care le-am făcut, aceeaşi conştiinţă care mă mustră pentru toate păcatele mele”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cristi Puiu a publicat sâmbătă, pe pagina de Facebook a filmului „Sieranevada”, opinia sa cu privire la referendumul pentru familie. Luarea sa de poziţie a venit după ce o imagine din film a fost folosită pentru a îndemna la boicotarea referendumului, atitudine cu care Puiu nu este de acord. 

„După cum ştiţi, în  2016 ieşea pe ecrane filmul meu, «Sieranevada», un film a cărui acţiune e compusă din fel de fel de fragmente decupate din istoria unei familii şi al cărui centru de greutate cade pe «trădare», răul pe care l-am identificat atunci ca fiind principalul responsabil de suferinţa tuturor celor care aleg să îşi întemeieze o familie. Ieri, îmi spune soţia mea, a fost publicat un statement al lui Cătălin Anchidin pe pagina de Facebook a filmului «Sieranevada», folosindu-se de o imagine apărută pe afişul francez. Cătălin s-a ocupat de lansarea şi promovarea filmului în România şi, din câte îmi amintesc, i-a plăcut filmul. Cred în continuare că doar entuziasmul l-a determinat să se folosească de această imagine fără a ne cere, în prealabil, permisiunea şi nu cred că ar putea fi vorba de una dintre acele manevre ale neomarxiştilor prin care aceştia ar căuta să îmi sucească mâna la spate, punându-mă în faţa unui fapt împlinit, şi, folosindu-se de numele meu, să alimenteze prezentul boicot, cum îmi sugera un prieten mai instruit în ale politicii”, îşi începe regizorul scrisoarea deschisă. 

În continuare, acesta îşi explică opţiunea, îndemnând pe toată lumea să îşi asculte conştiinţa, aşa cum face şi el, şi să îşi respecte aproapele indiferent de alegerile făcute în această chestiune. „Există viaţă şi după referendum”, aminteşte Cristi Puiu.

Pentru a alunga orice fel de suspiciune cu privire la poziţia mea faţă de acest referendum şi conştient fiind de forţa tămăduitoare a adevărului şi de implicaţiile sumbre ale rostirii acestuia, vă adresez următoarele: voi merge la referendum şi voi vota DA. O fac pentru că aşa mi-o cere conştiinţa. Aceeaşi conştiinţă care mi-a cerut să fac filmele pe care le-am făcut, aceeaşi conştiinţă care mă mustră pentru toate păcatele mele. Şi păcate am multe. Prin urmare, vă îndemn pe toţi să vă urmaţi vocea conştiinţei şi să alegeţi după cum vă dictează aceasta: dacă e DA, să fie DA, dacă e NU, să fie NU, dacă e BOICOT, să fie BOICOT. Şi vă îndemn să vă respectaţi aproapele, INDIFERENT DE ALEGEREA PE CARE ACESTA A FĂCUT-O. Şi eu, şi voi ştim că mai există viaţă şi după referendum.

„Şi aş mai vrea să ştiţi că nu scriu rândurile acestea cu inima uşoară. Îmi este greu să cred că atît de puţini oameni înţeleg că ne vom pierde cu totul libertatea dacă renunţăm la libertatea de expresie. Îmi vine greu să cred că atît de puţini oameni văd prăpastia către care ne îndreptăm şi răul pe care îl hrănim atunci când alegem propaganda în locul dialogului, pumnul în gură în locul gestului democratic, hula în locul respectului şi narcisismul în locul dragostei faţă de aproapele nostru. Poate că greşesc, dar asta este ceea ce am constatat urmărind fel de fel de luări de poziţie ale concetăţenilor mei în ultima săptămînă. Iar aceste luări de poziţie - venite şi de la stînga extremă, şi de la dreapta extremă - nu sunt născute din iubire. Dar nu doar aceste extreme există. Între acestea se află ceilalţi, anonimii, cei care tac, cei care zi de zi se străduiesc să fie buni şi care, zi de zi, greşesc încercând cu îndărătnicie să împace şi capra, şi lupul, şi varza. Aceştia nu se grăbesc să-şi întindă pe garduri credinţa şi convingerile şi sunt discreţi pe Facebook. Iar dacă vreţi să-i întâlniţi, fiţi siguri că-i veţi găsi şi printre cei care votează NU, şi printre cei care votează DA, şi printre cei care au ales boicotul, şi printre cei ce-au ignorat referendumul cu totul“, spune regizorul Cristi Puiu în încheiere.

citeste totul despre: