Proiecţii şi evenimente speciale în spaţii neconvenţionale, printre surprizele TIFF Cluj-Napoca 2016. „Patimile Ioanei d'Arc“, proiecţie acompaniată de orgă

Proiecţii şi evenimente speciale în spaţii neconvenţionale, printre surprizele TIFF Cluj-Napoca 2016. „Patimile Ioanei d'Arc“, proiecţie acompaniată de orgă

Imagine din documentarul „Human"

Castelul de la Gilău, malul Someşului şi Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” se numără printre cele mai noi spaţii din Cluj ce vor găzdui anul acesta o serie de evenimente inedite, la cea de-a 15-a ediţie TIFF. Din program nu vor lipsi un tribut în memoria cineastului Ovidiu Bose Paştina şi o proiecţie în prezenţa lui Dumitru Prunariu, dar şi tradiţionalele Ziua HBO, EcoTIFF, proiecţii la Depozitul de Filme şi Ziua Diversităţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

O nouă locaţie pe harta TIFF este Castelul de la Gilău, unde se va sărbători Ziua Maghiară cu două concerte – renumita trupă maghiară de rock Republic şi Bagossy Brothers Company în deschidere, şi filmul Fever at Dawn (r. Péter Gárdos), miercuri, 1 iunie, începând cu ora 19.00. În spectaculosul Arkhai Sculpture Park de la Vlaha, spectatorii vor urmări în premieră comedia Două Lozuri (r. Paul Negoescu), cu Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă, marţi, 31 mai, ora 21.45.

Anul acesta, la TIFF va fi inaugurat şi Someş Open Air (Parcul „La Butuci”, Bd. 1 decembrie 1918, nr. 33, în spatele Cotton Club), un nou spaţiu destinat proiecţiilor în aer liber, cu intrare liberă, unde va rula câte un film în fiecare seară de festival, de la ora 22.00. Pentru cei pasionaţi de lumea fotbalului, TIFF a pregătit proiecţia specială Becoming Zlatan / Ascensiunea lui Zlatan (2015), documentarul care urmăreşte evoluţia lui Zlatan Ibrahimović (34 de ani), faimosul fotbalist suedez, de origine bosniaco-croată, desemnat în 2016 cel mai bun jucător din Liga 1 pentru al treilea an consecutiv, un record al acestei distincţii.

O locaţie neconvenţională va fi Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” (Str. Universităţii, nr. 5), unde capodopera lui Carl Th. Dreyer, Patimile Ioanei d’Arc (1928), va fi acompaniată la orga bisericii de Touve R. Ratovondrahety, pianist apreciat de la Opera din Paris, pe 30 mai, de la 20.30. Evenimentul este prezentat de Alba Iulia Music and Film Festival şi este realizat cu sprijinul Parohiei Romano-Catolice „Sf. Mihail”. Culinary Cinema, un nou concept de eveniment la TIFF, este gândit în jurul unui film dedicat unui chef de geniu, celebrul René Redzepi, şi a restaurantului său, votat de patru ori cel mai bun din lume. Noma, My Perfect Storm va fi proiectat la Cercul Militar marţi, 31 mai, de la 18.30, şi va fi urmat de o petrecere gastronomică întreţinută de chef D’Artagnan, la Colin’s Gastro Pub. Evenimentul este prezentat de Staropramen. Biletul costă 50 de lei şi include cina de după film.

Un tribut în memoria cineastului Ovidiu Bose Paştina va marca 10 ani de la dispariţia sa, pe 4 iunie, de la 13.45, la Cinema Arta. Actori, cineaşti şi apropiaţi vor participa la proiecţia câtorva dintre filmele sale scurte: Atelier cu călăuza, Iar ca sentiment un cristal, Oameni care povestesc, Arta apărării individuale. În parteneriat cu Discovery România, TIFF îi va dedica o proiecţie specială primului cosmonaut român care a zburat în spaţiu, Dumitru Prunariu, care va fi prezent la proiecţia filmului Operation Avalanche (foto jos), r. Matt Johnson (SUA), precedat de scurtmetrajul Opt zile în cosmos (arhiva Sahia Film), sâmbătă, 28 mai, ora 18.30, la Casa de Cultură a Studenţilor. La 10 ani de la lansare, echipa Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu) se va reuni la TIFF. Filmul va fi proiectat şi pentru persoanele cu deficienţe de vedere, pe 1 iunie, de la 19.30, la Cinema Mărăşti.În cadrul EcoTIFF, secţiunea filmelor pe temă ecologică, publicul se va întâlni pe 5 iunie, de Ziua Internaţională a Mediului, cu filmul Human, un documentar realizat în 3 ani, ce adună interviuri cu 2000 de oameni din 60 de ţări, lansat simultan la sediul Naţiunilor Unite, la Veneţia şi pe Youtube. The Olive Tree va emoţiona publicul cu povestea unui copac care poate salva viaţa bătrânului care l-a crescut.  

Ziua HBO, dedicată unui partener de lungă durată al TIFF-ului, vine pe 2 iunie cu filmele Nightingale, la Casa de Cultură a Studenţilor, de la ora 16.00, A Mere Breath, la Cinema Florin Piersic, ora 17.30 (accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile), Cain’s Children, la Cercul Militar, ora 10.45 (proiecţie din cadrul EducaTIFF, urmată de o dezbatere). Ziua Diversităţii va fi marcată de proiecţia filmului slovac Rytmus: The Street Dream, un documentar filmat pe o perioadă de 8 ani despre viaţa lui Patrik Vrbovský, cunoscut drept Rytmus, unul dintre cei mai populari rapperi din Slovacia, pornit în căutarea rădăcinilor sale rome.

O altă proiecţie cu intrare liberă este dedicată persoanelor cu vârsta 60+. Pe 30 mai, de la 13.00, la Cinema Florin Piersic va rula Remember (r. Atom Egoyan), o dramă plină de suspans, cu Christopher Plummer senzaţional în rolul unui văduv care a supravieţuit Holocaustului şi caută răzbunare.  

Depozitul de Filme va fi din nou gazda unor evenimente cu intrare liberă, de la 21.45: pe 1 iunie, comedia cubaneză cu zombie Juan de los Muertos (r. Alejandro Brugués) va fi urmată de o petrecere cu tematică horror, pe 2 iunie, clujenii sunt aşteptaţi alături de animalele lor de companie la Truman (r. Cesc Gay), o odă adusă prieteniei şi dragostei, în care un câine are un rol important în viaţa stăpânului său, pe 3 iunie, Cinema, Mon Amour, un documentar românesc despre ultimele cinematografe de stat din România, iar pe 4 iunie, filmul B-Movie: Lust and Sound in West Berlin, un documentar despre muzică, artă şi haos în vestul Berlinului din anii ‘80.

Pe 28 şi 29 mai, în cadrul Weekend la Castel de la Castelul Banffy, Bonţida, începând cu ora 12.00, părinţii şi copiii sunt aşteptaţi să participe la activităţile şi spectacolele pregătite pentru ei: cursuri de improvizaţie, poze la minut în cabina TIFF, atelier de pictură, frisbee, confecţionare de zmee,  atelier de meşteşuguri, olărit, fierărie, pâslărit, efecte speciale şi activităţi sportive, dar şi cursuri de prim ajutor.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.

Citeşte şi:

Ce ştim până acum din selecţia de filme de la TIFF 2016. Cinefilii sunt aşteptaţi la Cluj-Napoca între 27 mai şi 5 iunie VIDEO

Şase producţii în premieră mondială în Zilele Filmului Românesc de la TIFF Cluj-Napoca. Printre ele, deja celebrul „Sieranevada“ al lui Cristi Puiu VIDEO

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările