Patrycja Piekutowska deschide stagiunea ONR

Patrycja Piekutowska deschide stagiunea ONR

Violonista Patrycja Piekutowska va deschide stagiunea ONR

Violonista poloneză Patrycja Piekutowska, invitată specială în concertul de deschidere al stagiunii curente a Orchestrei Naţionale Radio (ONR), va cânta alături de prestigiosul ansamblu în evenimentul programat vineri, 23 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Radio.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Sala Radio, Patrycja Piekutowska va interpreta Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, singurul concert de vioară semnat de Brahms. Violonistul Joseph Joachim, căruia Brahms i-a dedicat lucrarea, spunea că acesta este unul dintre cele patru mari concerte pentru vioară ale repertoriului german, alături de cele semnate de Beethoven, Max Bruch şi Mendelssohn.
 
Patrycja este prima violonistă din Polonia care a obţinut distincţia supremă la Cannes Classical Award (2008). Se bucură de o frumoasă carieră internaţională atât în Polonia, cât şi în alte 32 de ţări în care a concertat până în prezent, printre care Argentina, Belgia, Canada, China, Danemarca, Franţa, Germania, sau S.U.A. A susţinut peste 50 de concerte în America de Sud. A fost invitată să cânte la Carnegie Hall din New York, Teatro Colon din Buenos Aires şi Centrul Naţional de Artă din Beijing.
Evenimentul se derulează sub bagheta lui Cristian Oroşanu (foto), care a fost apreciat pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, orchestrele Tonhalle Zürich, BBC Scotish, filarmonicile din Strasbourg, Bruxelles ş.a. În 2005, la finala Concursului de dirijat de la Malko, competiţie la care a câştigat locul doi, Cristian Oroşanu a avut ocazia să colaboreze cu Orchestra Simfonică Radio Danemarca. A dirijat aproape toate orchestrele filarmonicilor şi teatrelor lirice din ţară şi ansamblurile muzicale Radio România. Este fondatorul orchestrei Kamerata Kronstadt.
 
În cea de-a doua parte a serii se va asculta ultima compoziţie semnată de Rachmaninov, compozitorul romantic al secolului XX: Dansuri simfonice. Compusă în 1940, prezentată în primă audiţie la Philadelphia în 1941, această lucrare fusese proiectată iniţial sub titlul Dansuri fantastice, cuprinzând trei secţiuni – Ziua, Amurgul şi Miezul nopţii. Ulterior, artistul a renunţat la indicaţiile programatice şi a preluat o parte din partitura unui balet neterminat, rezultând lucrarea complexă pe care o veţi asculta la Sala Radio.
 
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările