Sarah Chang, la Cruciada Culturii

Sarah Chang, la Cruciada Culturii

La 14 februarie, începând cu ora 19.00, cunoscuta violonistăva susţine un recital la Ateneul Român. Sarah Chang va conduce Bătălia Viorii, prima confruntare din cadrul Cruciadei Culturii, iniţiată de Agenţia de Vise.

Vă mai amintiţi de... Margareta Sterian

Vă mai amintiţi de...  Margareta Sterian

Pictoriţa şi scriitoarea Margareta Sterian s-a născut la 16 martie 1897, în Buzău. La Şcoala Evanghelică din Bucureşti, unde a urmat cursurile liceale, l-a avut ca profesor de română pe Ioan Slavici. A studiat apoi la Paris pictura, arta decorativă şi istoria artei la Academia Ranson şi la École du Louvre. 

"Versetele satanice", o carte pe care nu trebuie să o ai în bibliotecă

Murat Yusuf, şeful cultului musulman din România a cerut reprezentanţilor celorlalte cultele şi şi religii sprijin în momentul lansării în limba română a cărţii cunoscutului autor britanic de origine indiană, Salman Rushdie, deoarece a considerat acest lucru un atac la adresa islamismului. Patriarhul Daniel a condamnat public editarea în limba română a cărţii, considerând că "lezeză valorile spirituale şi simbolurile religio

Reţetă culturală

Reţetă culturală

Drama lui Daldry a fost premiată la Oscar şi la Golden Globes şi îi are în distribuţie pe Ralph Fiennes şi pe Kate Winslet. Ea joacă rolul unei femei misterioase care îi vine în ajutor tânărului Michael, atunci când acesta, bolnav de scarlatină, i se face rău şi se prăbuşeşte pe stradă.

„Cui îi este frică de John Cassavetes?“

„Cui îi este frică de John Cassavetes?“

Regizoarea şi scriitoarea Doris Mirescu, originară din România, a montat la New York un spectacol-multimedia după pelicula „Soţii“ a lui Cassavetes, regizor cunoscut ca fiind pionierul filmului independent. Doris Mirescu, stabilită la New York, a participat cu adaptarea sa în cadrul Festivalului Under the Radar Festival la Public Theater, care s-a desfăşurat recent în acest oraş.

Evenimente din Italia

Evenimente din  Italia

Veneţia. „Carnavalul copiilor" se intitulează evenimentul organizat în perioada 6-16 februarie 2010 la Palatul „Esposizioni ai Giradini" adresat adolescenţilor care vor să participe la secţiunea de Creaţie „Tradiţii veneţiene".

Frumuseţea oamenilor normali

Frumuseţea oamenilor normali

Scriam acum ceva vreme despre cât de greu este să găseşti la televizor oameni cu adevărat frumoşi. După cum ştim, televiziunea este interesată cu precădere de tot ce iese în evidenţă într-un fel sau altul, de ce e ciudat, straniu, senzaţional, catastrofal.

Lumea dincolo de oameni

Lumea dincolo de oameni

Galeria Art Society găzduieşte retrospectiva „Viorel Mărginean“. În eleganta casă din strada Luca Stroici sunt expuse, până la jumătatea lunii martie, 60 de picturi şi desene ale cunoscutului artist.

Lansată de puţin timp, Grafic, un nou imprint al dinamicei edituri ART, dedicat exclusiv cărţilor de bandă desenată şi romanelor grafice, publică în premieră două volume ale legendarului Alan Moore, personaj iconic al anarhismului contemporan: „Watchmen“ (considerat printre cele mai bune cărţi de limbă engleză ale secolului XX) şi „V de la Vendetta“, dar şi reeditări ale cărţilor apărute aici mai demult, cum ar fi cele ale Marjanei Satrapi.

acum 2 zile · comentarii (0)

S-au împlinit în 5 martie 65 ani de la moartea lui Stalin – finalul uneia dintre cele mai negre perioade din istoria nu doar a Rusiei, ci a omenirii, în general. Zeci de milioane de oameni exterminaţi, în Uniunea Sovietică şi în lagărul comunist, destine frânte  - nici muzicienii nu au fost feriţi de impactul dur cu realitatea sovietică.

acum 14 zile · comentarii (1)

Încheierea stagiunii de la Ateneu aparţine lui Leonard Bernstein. Fost discipol al lui Lenny, Christian Badea a ţinut să-i onoreze centenarul cu The Age of Anxiety, a doua simfonie a muzicianului american fiind, cred, prezentată în premieră în România.

acum 18 zile · comentarii (0)

Într-o îndrăzneaţă relansare a francizei „Ocean’s“, regizorul şi scenaristul Gary Ross încearcă, prin filmul „Ocean’s 8: Jaf cu clasă“, cu o distribuţie feminină all-star: Cate Blanchett, Sandra Bullock, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Rihanna, să recupereze „stilul“ pierdut, nu atât cel din filmele cu George Clooney, cât cel al „filmelor-jaf“ din anii ’60-’70, operaţie care-i reuşeşte doar parţial.

acum 20 zile · comentarii (1)

Deşi nu este vreo capodoperă, filmul spaniol „Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar“, despre viaţa ieşită din comun a traficantului de droguri columbian Pablo Escobar, cu Javier Bardem şi Penélope Cruz în rolurile a doi amorezi care mai mult se urăsc, decât se iubesc, pică în România la ţanc, arătând ce-nseamnă un „stat mafiot“, cel spre care PSD-ul încearcă, cu orice preţ, să-ndrepte ţara.

acum 27 zile · comentarii (0)

Este interesant de urmărit cum noi nume apar în sfera interpretării muzicii clasice, oameni tineri continuă o tradiţie, dar care, fiecare în parte, are ceva personal de spus. Şi mi se pare important să-i cunoaştem, pentru că doar prin ei, aceşti oameni care duc mai departe o tradiţie importantă a umanităţii, această artă – muzica clasică – are un viitor.

luna trecuta · comentarii (0)

LA SCARĂ MARE În noul „Jurassic World: Fallen Kingdom“, regizorul J.A. Bayona introduce numeroase teme filozofice şi politice, care fac ca precedentele filme să pară doar un „parc de distracţii“, reuşind cel mai bun „Jurassic“ făcut vreodată. Eroii din precedentul film, Bryce Dallas Howard şi Chris Pratt, îşi reiau aici rolurile.

luna trecuta · comentarii (1)

Deşi se număra deja printre cei mai apreciaţi şi mai cunoscuţi actori de teatru şi film din România, rolul Relu din cele două sezoane ale serialului „Umbre” produs de HBO l-au făcut pe Şerban Pavlu un star, atitudinea personajului a devenit imitată, iar multe dintre replici, preluate.

luna trecuta · comentarii (3)

Fără un proiect centenar (de neînţeles, totuşi, pentru o instituţie reprezentativă a culturii de stat), stagiunea de la Ateneu din acest an merge pe aceeaşi linie mediocră a ultimelor decenii, cu unele momente ieşite din comun. Revenirea lui Andrei Ioniţă într-un concert al Filarmonicii, alături de Christian Badea, e un diamant sclipind în cenuşă.

luna trecuta · comentarii (0)

Chiar dacă e departe de a atinge reuşita lui „Rogue One“, precedentul spin-off al seriei „Războiul stelelor“, „Solo“ beneficiază de mâna sigură a regizorului Ron Howard (ca şi de pana legendarului scenarist Lawrence Kasdan) şi îi va mulţumi şi încânta pe fanii genului. Ar fi fost bine, însă, ca interpretul titular, Alden Ehrenreich, să fi fost ales mai cu grijă şi cu mai multă charismă.

acum 2 luni · comentarii (1)

Un nume de familie arhicunoscut în România şi în lume a apărut pe afişul primei scene lirice naţionale, în două distribuţii de sfârşit de mai. Holender. Îl poartă fiul cel mic al celui mai longeviv director al Operei de Stat din Viena, Ioan Holender, fost director al Festivalului George Enescu, actual consultant artistic la Opera Metropolitan din New York.

acum 2 luni · comentarii (0)
Postari Recente