Expoziţie aniversară Ştefan Pelmuş, „70”

Expoziţie aniversară Ştefan Pelmuş, „70”

Ion Bogdan Lefter în discurs la vernisajul expoziţiei aniversare Ştefan Pelmuş    FOTO: Florin Ghioca / TNB

„Ştefan Pelmuş - 70” este titlul expoziţiei retrospective aniversară a pictorului, vernisată miercuri seară în rotonda Sălii Mici a Teatrului Naţional din Bucureşti.

La expoziţia curatoriată de Antigona Silvia Rogozea şi Lina Ţărmure au participat, pe lângă amfitrionii Adriana Popescu, director de Comunicare şi Relaţii Internaţionale al TNB şi managerul Ion Caramitru, criticul şi istoricul literar Ion Bogdan Lefter, criticul de artă Tudor Octavian şi criticul literar şi teatral Sebastian Vlad-Popa.

Cu o deosebită experienţă în domeniul artistic, Ştefan Pelmuş (n. 1949) s-a remarcat pe traseul de evoluţie al artei contemporane româneşti printr-un repertoriu simbolic marcat de o lume fabuloasă şi abundentă. Purtând un mesaj codat printr-un vast registru de semne hieroglifice, lucrările sale transmit misterul şi farmecul aflat la graniţa dintre existenţă şi spiritualitate. Personajele sale totemice şi lumea sa labirintică ne conduc spre un loc de o genealogie universal-mistică, în care cuvântul cheie este minunea. Încă de la prima vedere, pictura exuberantă a lui Ştefan Pelmuş exercită o seducţie atât de rapidă, încât te transformă pe loc, din privitor în adorator.
 
Ştefan Pelmuş a mai expus la Rotterdam şi Eindhoven - Olanda, a participat la Bienala de la Kosice, a fost prezent pe simeze la Zoersel, Edegen şi Bruxelles - Belgia şi a participat la Bienala de Artă din Ankara -Turcia. Lucrările sale au fost apreciate la galeriile „Wiesbaden”, „Five Plus Gallery” şi „Art Bodensee” din Austria, precum şi la Stockholm, Budapesta, Munchen sau Ottawa, opera sa artistică fiind la fel de bine primită la Paris, la Galeria „Saint Germain”, cât şi la Galeria Fundaţiei de Artă „Soleil de L’Est” care, în 2002, i-a acordat Premiul Bienalei de Artă.
 
Ştefan Pelmuş a expus în numeroase galerii şi muzee din România (Muzeul de Artă din Timişoara, Muzeul de Artă din Bistriţa), fiind recompensat cu Premiul I la Bienala de Artă „G. Pătraşcu” din Târgovişte, cu Premiul special „G. Tătărascu” Bucureşti şi cu Premiul U.A.P.R. pentru pictură.
 
Expoziţia poate fi vizitată zilnic în Rotonda Foaierului Sălii Mici a TNB (accesul prin Bd. Carol) în perioada 6 martie - 7 aprilie 2019, între orele 10.00-18.00, cu excepţia zilelor de luni. Intrarea este liberă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările