Expoziţia-eveniment a Victoriei Zidaru de la Muzeul Ţăranului Român este deschisă încă trei zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până duminică, 8 iulie, mai rămâne deschisă, în Sala Foaier de la Muzeul Ţăranului Român, expoziţia-eveniment a renumitei artiste Victoria Zidaru, intitulată „Hortus Deliciarum 2“ (Obiect – Instalaţie – Performance), cuprinzând lucrări din cele trei excelente expoziţii personale din ultimii doi ani, dar şi unele inedite, totul într-un concept unitar, centrat în jurul spaţiului specific de la MŢR.

Artista este prezentă în fiecare zi în expoziţie, pentru a-i ghida pe vizitatori în această „călătorie“ iniţiatică şi spirituală.

Despre nostalgia paradisiacă – pe care-o avem în noi fiecare – vorbesc lucrările Victoriei Zidaru, iar expoziţia (dedicată lui Simeon, copilul dispărut al soţilor Marian şi Victoria Zidaru, dar prezent în expoziţie printr-o lucrare proprie) se constituie într-o imagine a Raiului, aşa cum îl vede marea artistă, care creează de-atâta vreme, alături de soţul său, artă contemporană asumat religioasă, spirituală, creştină (dar care nu este mai puţin artă contemporană, chiar mai mult decât a multor „experimentatori“ sterili, fără substanţă).

Conform explicaţiilor artistei, expoziţia este o succesiune, o intersectare de verticale (axis mundi, pomii vieţii şi ai cunoaşterii) şi de orizontale, din orice punct al sălii ai privi, care năzuieşte până la urmă a fi o imagine a Paradisului, cel pierdut, pe care-l avem fiecare în noi, şi la care nu mai putem reajunge decât printr-o cale spirituală. Astfel, spaţiul de la Muzeul Ţăranului devine unul al reculegerii şi-al meditaţiei, în care vizitatorii se mai pot regăsi până duminică inclusiv, expoziţia având intervalul de vizitare prelungit cu o săptâmână faţă de durata iniţială.



Conform organizatorilor de la MŢR, „Ideea acestei expoziţii i-a fost inspirată artistei Victoria Zidaru de opera muzicală a cunoscutei mistice medievale Hildegard von Bingen, care a trăit în jurul anilor 1200 în Germania şi a cărei atmosferă pioasă şi suavă aminteşte de statura umană primordială.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Conceptul porneşte de la ideea restaurării atmosferei paradiziace într-o viziune plastică, folosindu-se de sculptură, obiect, instalaţii şi performance.

În sprijinul acestei idei vor fi folosite, cu preponderenţă, materiale vegetale: fân, plante uscate şi mirositoare, crengi, cuiburi, pânză de casă din in şi cânepă. În felul acesta, obiectele care vor compune instalaţiile vor fi din pânză umplute cu material vegetal. De asemenea, miresmele plantelor vor face parte din instalaţiile „Stromata mare“, „Stromata mică“, „8 Stâlpi“, „Arborele Vieţii“, „Arborele Cunoştinţei“, „Ecou“, „Sânul lui Avraam“ etc. Aproape toate obiectele din pânză vor fi brodate cu fir de cânepă reprezentând texte inserate în compoziţii geometrice. În afară de lucrări selectate din cele trei expoziţii recente ale artistei Victoria Zidaru – ZISSICUSUT, FLORILEGIU şi HORTUS DELICIARUM –, expoziţia de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român va cuprinde lucrări noi, special gândite pentru acest proiect.



Abordarea problemelor din această zonă spirituală, în vremea tulburată pe care o parcurgem, poate fi o îmbiere, o trezire şi o pledoarie pentru regăsirea normalităţii, verticalităţii şi firescului.

Totodată, expoziţia va fi însoţită de două proiecţii video reprezentând două performance-uri care ilustrează bine acest concept: Înveşmântare şi Urzeală în doi.“

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
„Omul a fost creat de Dumnezeu într-o grădină împreună cu arborii, plantele, păsările, cerul, soarele şi luna, acestea fiind întâia şi adevărata lui familie. Apa, aerul, căldura, adierea vântului, zorii dimineţii, mireasma florilor, cântecul păsărilor... au fost oferite omului (fără a i se cere nimic la schimb) pentru hrană, încântare şi îmbărbătare. El nu va gusta pacea, odihna şi fericirea până ce nu va regăsi şi respira din nou în şi prin această «grădină a deliciilor».“ (Victoria Zidaru)

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Foaier, până pe 8 iulie 2018, de marţi până duminică, între orele 10 şi 18. Intrarea este liberă.

Imagine indisponibilă

Citeşte şi:

INTERVIU Marian şi Victoria Zidaru, artişti vizuali: „Spaţiul românesc este un spaţiu mistic“

CARTEA DE ARTĂ Viktoria (Nike) Zidaru, o (mare) artistă care tace şi coase

Imagine indisponibilă
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite