Concert de gală de la Ateneu: 30 de ani de la întoarcerea Familiei Regale în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artişti invitaţi la concertul regal care sărbătoreşte 30 de ani de la întoarcerea Familiei Regale în ţară
Artişti invitaţi la concertul regal care sărbătoreşte 30 de ani de la întoarcerea Familiei Regale în ţară

Sâmbătă, 18 ianuarie, Sala mare a Ateneului Român va găzdui, de la ora 19.00, un concert regal care sărbătoreşte 30 de ani de la întoarcerea Familiei Regale în ţară.

Seara se va bucura de prezenţa Cameratei Regale şi a Corului Regal, care vor evolua sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Vor evolua în concert Alexandra Dăriescu, Remus Azoiţei, Valentina Naforniţa, Teodor Ilincăi şi, invitată de onoare, Nelly Miricioiu. Repertoriul serii va cuprinde lucrări celebre pentru orchestră şi cor din creaţia lui Haendel şi Elgar, piese pentru pian şi vioară de Mozart şi Saint-Saëns, precum şi arii şi duete de operă de Puccini, Dvorak, Mascagni, Donizetti, Bellini şi Lehar.

Concertul de gală va fi transmis în direct la TVR3 şi la Radio România Muzical. Ulterior,  va fi transmis integral de TVR1.

Camerata regala

Camerata Regală se bucură astăzi de un binemeritat prestigiu în ţară şi în Europa. Orchestra a fost înfiinţată pe 13 decembrie 2009 şi se află, încă de la fondare, sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu. Prospeţime, fantezie fără limite, culori diverse şi o extremă versalitate. Acestea sunt calităţile pe care muzicienii care alcătuiesc Camerata Regală le-au dobândit în anii de când au înfiinţat ansamblul. Însufleţiţi de entuziasm pentru muzică, instrumentişti de înalt nivel s-au reunit pentru a forma un ansamblu cameral de prim rang.

Corul Regal

Corul Regal este un ansamblu cameral de tineret aflat sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu, format din tineri muzicieni studenţi şi absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Corul Regal interpretează muzica românească, creaţii ale compozitorilor consacraţi şi lucrări muzicale recente. Corul Regal interpretează, de asemenea, lucrări din muzica universală. Corul Regal a format, în cei 7 ani de existenţă, 300 de tineri muzicieni, care au avut 80 de apariţii publice în ţară şi străinătate.

Dirijorul concertului este Tiberiu Soare, unul dintre cei mai respectaţi şefi de orchestră din România, cu o carieră remarcabilă în România şi în lume. Tiberiu Soare colaborează frecvent cu principalele orchestre simfonice şi cu teatrele de operă din ţară. El a dirijat London Philharmonic Orchestra, Osaka Chamber Symphony Orchestra, Orchestra Filarmonicii din Atena, Camerata Salzburg şi Orchestra Simfonică de Stat din Izmir.

Seara se va bucura de prezenţa violonistului Remus Azoiţei, muzician român cu o remarcabilă carieră internaţională. Dl Azoiţei a concertat la Carnegie Hall în New York, la Concertgebouw Amsterdam, la Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, la St-Martin-in-the-Fields şi la Wigmore Hall în Londra, Teatro La Fenice Veneţia, Auditorio Nacional Madrid, Konzerthaus Viena şi a fost invitat la festivaluri muzicale precum cele de la Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg şi Santander.

Pe scena Ateneului va fi prezentă pianista Alexandra Dăriescu, care uimeşte publicul şi criticii din întreaga lume cu muzicalitatea ei înnăscută şi cu captivanta sa prezenţă scenică. Alexandra a cântat alături de Orchestre National de France, Orchestra Tonkünstler, Orchestrele din Detroit, Houston, Sydney, Melbourne, Auckland Philharmonia şi a fost solista unor concerte cu Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Orchestre Symphonique de Quebec şi cu Orchestra Filarmonică din Moscova.

Seara va reuni două voci tinere româneşti de primă mărime în lumea operei. Soprana Valentina Naforniţa, născută în Republica Moldova, este astăzi prezentă pe scenele Festivalului de la Salzburg, Operei de Stat din Viena, Operei Naţionale de la Paris, Operei de Stat din Hamburg şi Operei din Lausanne.

Tenorul Teodor Ilincăi este unul dintre cei mai apreciaţi solişti ai generaţiei sale. El a apărut în roluri importante la Convent Garden Opera House din Londra, la Opera Liceu din Barcelona, la Opera din Hamburg şi la Opera din Viena, la operele din Hanovra, Berlin, München, Moscova, la Arenele de la Macerata, la Opera din Toulouse, la Tokyo, precum şi la Cardiff, Bruxelles, Madrid, Sydney, San Diego, Marsilia, Lausanne, Santiago de Chile şi Frankfurt.

Invitata de onoare a serii este soprana Nelly Miricioiu. Definită drept “o actriţă care cântă”, doamna Miricioiu este una dintre cele mai complexe artiste lirice din zilele noastre. Repertoriul ei se extinde de la Mozart şi bel canto la Verdi, Puccini şi verismo, de la opera italiană modernă la compozitori francezi şi ruşi. Nelly Miricioiu a debutat la Opera Covent Garden din Londra în 1982 în opera “Paiaţe” şi în anul 1983 la Opera La Scala din Milano în rolul Lucia di Lammermoor. A cântat pentru prima oară Violetta în La Traviata cu Alfredo Kraus la Frankfurt, în 1982. De atunci a păşit pe toate scenele mari de operă ale lumii şi în recitaluri şi concerte. A interpretat Tosca de Puccini alături de Jose Carreras şi Giuseppe Taddei (Frankfurt 1984), Mimi în La Bohème cu Placido Domingo (Madrid 1986), Manon Lescaut de Puccini, Luisa Miller de Verdi, Madama Butterfly de Puccini, Fedora de Giordano cu Sherrill Milnes (Teatro Colon Buenos Aires 1998) şi multe altele.

Dirijorul, soliştii, Camerata Regală şi Corul Regal au fost an de an susţinători publici ai proiectelor Casei Regale a României. Pe scena Ateneului Român, la Sala Radio, la Palatul Regal, Palatul Elisabeta şi Castelul Peleş, pe mari scene ale Europei la Geneva, Paris, Londra, Düsseldorf sau Bruxelles, aceşti mari artişti au susţinut cu devotament şi patriotism valorile şi principiile Coroanei Române.

Toţi cei prezenţi pe scenă sunt distinşi cu ordine şi decoraţii ale Casei Regale a României.

Seara de 18 ianuarie 2020 va fi, aşadar, un regal de muzică, dar şi un exemplu de altruism, conştiinţă, iubire de ţară şi demnitate.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite